28.04.2020 |

Tehostettu desinfiointisiivous pitää koronan loitolla kaupoissa ja kauppakeskuksissa

Tehostettu siivous pitää kaupat ja kauppakeskukset puhtaina pandemian aikana. Miten siivoojat varmistavat, että kaupassakäynti on mahdollisimman turvallista meille kaikille?

Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia tekoja myös siivouksen ammattilaisilta. Heidän ansiostaan yhteiskunnan rattaat pyörivät ja arjen perusasiat onnistuvat poikkeustilanteesta huolimatta. 

Vaikka hygieniasta on pidetty hyvää huolta aiemminkin, koronan myötä kosketuspintojen desinfioinnista on tullut äärimmäisen tärkeää. Ilman siivoojien rautaista ammattitaitoa viruksen leviämismahdollisuudet olisivat huomattavasti vapaammat.

“Maaliskuun puolivälissä desinfiointisiivouksen tarve räjähti käsiin”, kertoo L&T:n siivouksen palvelumestari Mirja Venäläinen, jolla on 10 vuoden työkokemus kauppakeskuksen siivouksesta. “Onneksi olin reagoinut ajoissa, ja tilannut desinfiointiaineita varastoon jo helmikuussa.”

Valmistautuminen alkoi hyvissä ajoin

Vaikka moni suomalainen havahtui pandemian vaikutuksiin toden teolla vasta maaliskuussa, siivouksessa tilanne huomioitiin jo ensimmäisten koronauutisten rantautuessa Suomeen. 

“Aloitimme tehostetun desinfiointisiivouksen jo helmikuun alussa, kun maailmalla alkoi näkyä ensimmäisiä merkkejä koronan leviämisestä”, Venäläinen kertoo. “Nyt siitä on tullut jokapäiväistä rutiinia.”

Tehostetussa desinfiointisiivouksessa jokainen kosketuspinta desinfioidaan ja puhdistetaan huolellisesti. Kaiteet, hedelmävaa’at, kylmäkaappien ovet, pullonpalautuspisteet, ostoskorit ja hissien kosketuspinnat käydään säännöllisesti läpi.

“Päivystäjä tekee kierroksen useita kertoja päivässä”, Venäläinen tarkentaa. “Kaikki, mihin asiakas voi koskea, pyritään puhdistamaan.”

Päivittäin tehtävän tehostetun ylläpitosiivouksen lisäksi koronaa kampitetaan epidemiasiivoukseen erikoistuneiden iskuryhmien avulla. Jos tiloissa epäillään koronaa, iskuryhmä kutsutaan paikalle desinfioimaan altistuneet tilat lattiasta kattoon.

Työntekijöitä opastettiin turvallisiin työskentelytapoihin

Samalla kun siivoojat huolehtivat asiakkaiden ja kaupan henkilöstön terveydestä ja turvallisuudesta, myös heidän omasta turvallisuudesta on pidettävä huolta. Vahvan ammattiosaamisen lisäksi he tarvitsevat suojakseen oikeanlaiset varusteet. 

Suojavarusteiden oikeaoppinen käyttö olikin yksi ensimmäisistä asioista, joita painotettiin heti pandemian alkumetreillä.

“Olemme opastaneet kaikkia siivoojiamme oikeaoppiseen käsien pesuun ja suojakäsineiden  käyttöön”, Venäläinen kertoo. “Lisäksi varustimme siivoushuoneet käsidesillä ja kertakäyttökäsineillä, jotta kaikille varmasti riittää suojavarusteita. Suusuojaimet otamme käyttöön heti, jos niin suositellaan.”

Suojavarusteiden käytön lisäksi siivoojia on kehotettu pitämään turvaväliä ja välttämään lähikontaktia asiakkaisiin mahdollisuuksien mukaan. “Esimerkiksi WC-tilat suljetaan siivouksen ajaksi, jotta työt voi tehdä turvallisesti”, Venäläinen kertoo. “Valitettavasti asiakkaat eivät kuitenkaan aina huomaa noudattaa sulkemisesta kertovaa kylttiä.”

Venäläinen toivookin, että asiakkaat pitäisivät huolta turvaväleistä kaupassa käydessään, jotta asiointi olisi turvallista niin asiakkaille kuin työntekijöillekin. “Kaupat ja kauppakeskukset eivät ole juuri nyt oikea paikka kokoontumisille”, hän huomauttaa.

Positiivinen palaute kannustaa jaksamaan vaativassa työssä

Poikkeuksellinen tilanne ei ole ollut siivoojille helppo, ja monia varmasti myös pelottaa. Siksi asiakkailta saatu positiivinen palaute kannustaa jaksamaan. Myös esimiehet ja työnantaja antavat vahvan tukensa kaikille siivouksen parissa työtä tekeville.

“Siivoojat tekevät todella tärkeää työtä”, Venäläinen kehuu. “He tekevät parhaansa, jotta kaupassa olisi kaikille turvallista käydä.”

Tulevat viikot näyttävät, mihin suuntaan pandemia etenee, joten vielä ei ole aika hengähtää. “Joustamista ja hermoja vaaditaan nyt meiltä kaikilta”, Venäläinen huomauttaa. “Työntekijöillemme iso iso kiitos siitä, miten hyvin he ovat jaksaneet.”

Nyt onkin hyvä hetki kiittää siivoojia siitä arvokkaasta työstä, jota he tekevät poikkeuksellisessa tilanteessa – turvavälin päästä, tietenkin. Ilman heitä arki pandemian keskellä olisi huomattavasti turvattomampaa meille kaikille.

Me pidämme huolta kauppojen ja kauppakeskusten siisteydestä – pitäkää te etäisyyttä

Me L&T:llä lupaamme huolehtia tilojen puhtaudesta ja kiinteistöjen olosuhteista, ja rohkaisemme samalla jokaista suomalaista huolehtimaan toisistaan. Se onnistuu parhaiten Turvavälittämällä, eli pitämällä kanssaeläjiin fyysistä etäisyyttä.

Lue, miten L&T ja meistä jokainen voi Turvavälittää

Turvavälitä: Me pidämme paikat puhtaana ja kiinteistöjen olosuhteet kunnossa – pitäkää te turvaväliä

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.