08.04.2020 |

Koronavirusepäily toimitiloissasi? Aika kutsua epidemiasiivouksen iskuryhmä paikalle

Miten toimia, jos kiinteistön tiloissa on vieraillut koronaan sairastunut henkilö ja altistuneet alueet pitää saada nopeasti ja tehokkaasti puhtaaksi? Eristä tila – ja kutsu L&T:n siivouspalveluiden iskuryhmä paikalle!

L&T:n iskuryhmät on perustettu vastaamaan koronaviruksen aiheuttamiin äkillisiin siivous- ja desinfiointitarpeisiin. Iskuryhmiä on tällä hetkellä kuudellatoista eri paikkakunnalla, ja ryhmäläiset on koulutettu ja varustettu desinfioimaan koronan kontaminoimia tiloja.

“Meillä on asiakkaina sen tyyppisiä kohteita, esimerkiksi sote-puolella, jotka saattavat tarvita siivoustiimin paikalle hyvinkin äkkiä”, L&T:n siivouksen kehitysjohtaja Reima Harju kertoo. “Halusimme kehittää palvelun, jonka avulla voimme reagoida muuttuviin tarpeisiin mahdollisimman nopeasti.”

Vaikka sote-sektori on työllistänyt iskuryhmiä ylivoimaisesti eniten, palvelu on suunnattu kaikille niille yrityksille, joiden toimitilat kaipaavat kiireellistä desinfiointia.

“Kohteet ovat olleet hyvin vaihtelevia”, L&T:n kiinteistöpalveluiden laatumestari Satu Eriksson toteaa. “Kuljetuskalustoa, autoa, matkailuautoa, toimistoa, taukotilaa ja WC:tä.”

Perinpohjainen koulutus takaa laadukkaan lopputuloksen

Kylmiltään iskuryhmäläisiä ei kontaminoitujen tilojen kimppuun päästetä, vaan he ovat kaikki saaneet koulutuksen haastaviin siivoustehtäviin.

“Iskuryhmään on valittu sellaisia henkilöitä, jotka ovat tehneet vaativampia puhdistuspalveluita aikaisemminkin”, Harju kertoo. “He ovat harjoitelleet suojainten päälle pukemista ja pois riisumista, sekä sumutusvälineiden ja aineiden käyttöä meidän omissa tiloissamme, jotta he pystyvät toimimaan myös asiakkaiden kontaminoituneissa kohteissa.”

“Kaikki meidän tekijät ovat koulutettuja nimenomaan tähän työhön, näillä välineillä”, L&T:n Eriksson jatkaa. “He tekevät tätä työtä mielellään ja tietävät, että siivous on turvallista, kunhan suojaimet puetaan ja riisutaan oikein.”

Vaativa siivous vaatii tehokkaat välineet

Koronan kampittamiseen iskuryhmällä on käytössä useita eri työvälineitä. Epidemian alkuvaiheessa ahkerimmassa käytössä olivat käsikäyttöiset sumutuslaitteet, tuttavallisemmin “pistoolit”, joilla tilaan ruiskutetaan desinfiointiainetta, mutta myöhemmin käyttöön saatiin myös ergonomisemmat reppumallit. 

“Reppu on hyvin samankaltainen kuin rikkaruohoja myrkyttävillä kiinteistöhoitajilla”, Eriksson kuvailee. “Se nostetaan selkään, ja puhdistusaine suihkutetaan pinnoille käsiosalla. Näin työasento säilyy ergonomisena ja säiliötä ei tarvitse täyttää yhtenään.”

Lisäksi kiireisimpien päivien varalle varastosta löytyy desinfiointipanoksia, jotka desinfioivat alle 30 kuution tilan yhdellä laukauksella. 

“Panos laitetaan alustalle ja laukaistaan, jonka jälkeen ovi laitetaan välittömästi kiinni”, Eriksson kertoo. “Se tyhjentää itseään noin kymmenen minuuttia, ja tila on käyttövalmis noin tunnin kuluttua. Silloin kun käytössä on jokin muu väline, tilan voi ottaa käyttöön välittömästi puhdistuksen jälkeen.”

Miten toimia, jos tiloissa on vieraillut koronaan sairastunut henkilö?

Silloin kun tiloissa on vieraillut koronaan sairastunut henkilö, oleellisen tärkeää on lukita tila ja tiedottaa siitä koko henkilöstölle. Jos tilaa ei saa lukittua, kiinnitä esimerkiksi ovenkahvaan lappu, jossa kielletään avaamasta ovea.

“Kun on kyse yksittäisestä huoneesta tai tilasta, olemme huomanneet, että jos ovessa on ‘tila suljettu’ lappu, niin se ei vielä riitä”, Eriksson kertoo. “Lapun täytyy olla ovenkahvan kohdalla, jotta käsi osuu siihen. Silmien korkeudella oleva teksti ei pysäytä ketään.”

Lisäksi on varmistettava, että tieto eristyksestä myös tavoittaa koko henkilöstön. “Kaikki se valistus, jonka asiakas antaa omille työntekijöilleen, on plussaa”, Eriksson toteaa. “On erittäin tärkeää, ettei kukaan kävele vahingossa sisään eristettyyn huoneeseen ennen kuin se on siivottu.”

Kun huone on eristetty ja henkilöstöä tiedotettu, on aika kutsua siivouksen ammattilaiset paikalle.

Varautuminen on aloitettu jo viime syksynä

Vaikka korona on viruksena uusi ja tuntematon, sen taltuttamiseen toimivat samat keinot kuin muihinkin viruspohjaisiin epidemioihin. Siksi tilanteeseen on osattu varautua jo hyvissä ajoin.

“Aikaisempina vuosina olemme esimerkiksi varautuneet SARSiin, joka on myös näitä koronavirustyyppejä, sekä noroon tai rs-viruksen aiheuttamiin paikallisiin epidemioihin”, Harju kertoo. “Mutta niissä ei ole koskaan päädytty tähän samaan tilanteeseen kuin koronan kanssa.”

“Olimme itse asiassa käyneet markkinoilla olevia menetelmiä ja välineitä läpi jo viime syksynä”, Harju jatkaa. “Joten olimme onneksi ennalta varautuneet infektiotauteja aiheuttavien epidemioiden torjuntaan ennen kuin korona puhkesi.”

Yllättäviinkin tilanteisiin on koronan tiimoilta päädytty, mutta niistä on selvitty päättäväisellä luovuudella. 

“Suomessa oli epidemian alkuvaiheessa pulaa käsidesiaineista, joten päätimme pullottaa sitä itse”, Harju kertoo. “Pari päivää meidän tiimi teki töitä, jotta saatiin tuhat litraa käsidesiä pumppupulloihin. Ehkä sellaiset puolitoista päivää siihen projektiin meni.”

Katso video iskuryhmien toiminnasta

Näin kutsut L&T:n iskuryhmän paikalle

L&T:n iskuryhmän voit kutsua paikalle 24/7-päivystyspuhelimesta 
010 636 2130
Puhelun hintatiedot

Kaipaatko lisätietoja? 

Koronavirukseen liittyvistä palveluistamme:
Koronavirustietopaketti asiakkaille

Käyttämistämme TECCare® -desinfiointiaineista ja -menetelmistä: 
Minna Cooper, liiketoimintapäällikkö
Sosiaali- ja terveysalan kiinteistö- ja tukipalvelut
minna.cooper@lassila-tikanoja.fi

Joko teillä palaillaan osittain tai kokonaan etätöistä toimistolle? Vai oletteko olleet toimistolla koko epidemian ajan? Jos turvavälit ja turvalliset toimintatavat mietityttävät, lataa tästä maksuton opas uudessa arjessa työskentelyn tueksi.

Lataa opas: Turvallinen työskentely toimistolla

 

×
Lue lisää: Me pidämme paikat puhtaana ja kiinteistöjen olosuhteet kunnossa – pitäkää te turvaväliä.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.