Siirry sisältöön

Uratarina

Näin siivoojan työ muuttui koronakriisissä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Näin siivoojan työ muuttui koronakriisissä</span>

Koronakriisi nosti siivouksen merkityksen uudelle tasolle ja opetti ihmisiä arvostamaan puhtaanapitoa entistä enemmän. Puhtauden ja hyvän hygienian rooli tartuntojen leviämisen ehkäisemisessä on tunnistettu ja tunnustettu.

Muuttuiko siivoojien arki? Tuleeko palautetta tavallista enemmän? Tuntuuko työ erilaiselta kuin ennen koronaa?

Siivoojana L&T:lla työskentelevä Uijawal Mahat kertoo koronakevään vaikutuksista työhönsä. Hän työskentelee terveydenhuollon kohteissa siivoustehtävissä, ja siellä korona on luonnollisesti muuttanut puhtaanapidon käytäntöjä vielä keskimääräistä enemmän.

“Terveydenhuollossa siivousta tehdään normaalioloissakin paljon. Toki työ on muuttunut, erityisesti koronaan liittyvän tehostetun siivouksen lisääntymisen myötä”, Uijawal Mahat kertoo.

Kosketuspintojen tiheästä desinfioinnista ja kattavien suojavarusteiden pukemisesta on tullut rutiinia. Tartuntariski huoletti alussa, mutta sittemmin pelko on hälvennyt. Oikeilla suojavarusteilla, ohjeistuksilla ja yhteisillä toimintamalleilla on suuri vaikutus tartuntariskin pienentämiseen.

Myös asiakkaat kiinnittävät siivoukseen entistä enemmän huomiota

Hoitohenkilökunnan ja heidän tekemänsä tärkeän työn arvostus on kasvanut entisestään koronakriisin edetessä, mutta mitä on tapahtunut siivoojan työn arvostukselle? Kiinnittävätkö ihmiset enemmän huomiota tilojen siisteyteen, ja huomioidaanko kohteissa työskenteleviä siivoojia aiempaa enemmän?

Siivous on kriittinen palvelu erityisesti terveydenhuollossa. Korona-aikana siivoojien toimintaan ja työn jälkeen kiinnitetään tavallista enemmän huomiota.  Asiakkaat ovat aiempaa enemmän kiinnostuneita tilojen siisteydestä ja siitä, että siivoojilla on oikeanlaiset suojavarusteet ja niitä käytetään asianmukaisesti.

Uijawal Mahatin mukaan on hyvä, että puhtauden ja hygienian merkitys on tunnistettu ja että siitä annetaan palautetta – se kertoo, että ihmiset välittävät omasta terveydestään ja turvallisuudestaan.

“Siivous on tärkeää tässä tilanteessa. Oma työ tuntuu aikaisempaa merkityksellisemmältä”, hän pohtii.

Lue myös: 10 vinkkiä varautumiseen – näin suojaat oman organisaatiosi koronavirukselta

Siivouksen arvostuksen kasvu näkyy jo työhakemusten määrässä

Kokemus oman työn tärkeydestä ja ylpeys omasta ammatista vaikuttaa monin tavoin työhyvinvointiin. Siivoojien kokema ammattiylpeyden kasvu näkyy myös L&T:n siivouspalveluissa.

“Haastavasta keväästä huolimatta siivoojien vaihtuvuus on pienentynyt ja sairauspoissaolot vähentyneet, kertoo L&T:n siivouksen HR Business Partner Anu Heikkilä .

Myös hakijamäärät avoimiin siivoojien työpaikkoihin ovat Heikkilän mukaan kasvaneet.

“Poikkeusolot ovat nostaneet siivouksen merkitystä ihmisten mielissä. Siivoojat eivät enää tee työtä pelkästään puhtauden, vaan meidän kaikkien turvallisuuden ja terveyden edistämiseksi”, Heikkilä summaa.

Entä kun tilanne normalisoituu?

Koronavirus tulee jättämään pysyvän jäljen puhtaanapidon käytäntöihin ja siivoustyön arvostukseen. Yksi on varmaa – siivouksen pysyvä tarve ei vähene, vaikka epidemiasiivoukseen liittyvien tehotoimien tarve pienenisi tai loppuisi kokonaan. Ammattitaitoisella henkilökunnalla, laadukkaalla ylläpitosiivouksella ja oikeilla työvälineillä koronaviruksen kaltaiset pandemiat pysyvät aisoissa myös tulevaisuudessa. Siisteydellä ja puhtaudella on siis iso vaikutus meidän jokaisen hyvinvointiin.

Joka viikko reilut 8000 L&T:läistä tekee työtä, jolla on suuri merkitys yhteiskunnalle. Palvelualan yrityksenä työllistämme ihmisiä tulevaisuudessa yhä enemmän. Työtehtävämme sopivat niin osa-aikatyöksi opiskelijalle tai vakinaista työtä hakevalle perheelliselle.​​

Tarina on julkaistu 14.7.2020.