Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi noin miljoona suomalaista on siirtynyt toimistoilta ja konttoreista etätöihin kotiin. Energiankulutusta on mahdollista pienentää niin kotona kuin tyhjilleen jääneissä kiinteistöissä, mikä säästää rahaa ja luontoa. Katso Lassila & Tikanojan asiantuntijoiden vinkit tästä webinaarista.
Yritykset joutuvat poikkeusolosuhteissa muuttamaan toimintaansa tai jopa sulkemaan kiinteistönsä, mikä vaikuttaa käyttöasteeseen ja energiantarpeeseen. Samalla asuinkiinteistöjen käyttöaste kasvaa, kun kotona vietetään yhä enemmän aikaa etätöiden, kotiopetuksen ja karanteenisääntöjen vuoksi.
Mitä kannattaa tehdä tyhjillään olevissa kiinteistöissä? Sisällä ei ole ihmisiä tuottamassa hiilidioksidia, kosteutta ja lämpöä, mutta silti kiinteistöt kuluttavat sähköä ja vettä.
“Kun ihmiset ovat kotikonttorilla, toimistoissa ei tarvita tehostettua ilmastointia. Sähkön kokonaiskustannuksista jopa 35 prosenttia tulee ilmanvaihtokoneista”, sanoo L&T:n energiatehokuusasiantuntija Tuomas Hietala.
“Siitä saa puolet pois hukkakäyttöä pienentämällä. Ilmanvaihto kannattaa säätää vastaamaan nykytilaa.”
Hietalan mukaan täysin tyhjillään olevan kiinteistön sisälämpötilan voi huoletta laskea 21 asteesta 18 asteeseen. Yhden asteen pudotus lämpötilassa tuo noin viiden prosentin säästön lämmityskustannuksissa.
Ilmastoinnin vähentäminen ja lämpötilan laskeminen ovat sinänsä yksinkertaisia asioita. Niissä on kuitenkin muutamia asioita, jotka pitää huomioida, jotta ei tee hallaa kiinteistölle. Siksi kiinteistöt kannattaa säätää vastaamaan poikkeustilanteen tarpeita yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.”
“Jos pudotetaan lämmitystä patteriverkostossa, pitää varmistaa, ettei lämpöä siirretä ilmanvaihtoon. Pitää siis ymmärtää, miten säädöt tehdään oikein”, Hietala korostaa.
Asuinkiinteistöjen ja asukkaiden hyvinvointi on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Kotien korkeampi käyttöaste vaikuttaa niin ylläpitoon ja tarvittaviin huoltotoimiin kuin energianhallintaan ja viihtyvyyteen.
Korona-aikana kiinteistöhuollon yleisohjeena on välttää asuinkiinteistöissä käyntiä, mikäli korjaukset eivät ole kiireisiä. Akuuttitapauksissa on tärkeää ilmoittaa kiinteistönhoitajalle, tarvitaanko henkilösuojausta tartuntojen varalta.
“Meillä asiakkaat ovat antaneet ohjeet omille vuokralaisilleen, että kiireettömät huoltotyöt siirretään pandemiahuipun toiselle puolen”, L&T:n myyntipäällikkö Markus Alftan kertoo.
L&T sopii aina yhteistyössä asiakkaan kanssa, mitkä työt tehdään kiinteistössä poikkeusaikana. Kerrostaloissa kiireelliset huolto- ja korjaustyöt tehdään edelleen. Puhelin on nopea tapa ottaa yhteyttä huolto- tai talonmieheen ja kertoa, että putki vuotaa tai viemäri on tukossa. Näin vältetään suuremmat vahingot.
Sähköinen asiointi on suositeltavaa: Huoltopyynnön voi tehdä verkossa, jolloin yhteydenotto menee suoraan kiinteistönhoitajalle. Jotta huoltomies osaa varautua oikein, on tärkeää ilmoittaa mahdollisesta karanteenista ja koronavirustartunnasta tai -riskistä.
“Poikkeustilanteen vuoksi kotona ollaan perinteisen 12 tunnin sijasta 22–23 tuntia, eli kodin käyttöaste lähenee 100 prosenttia. Ihmiset tuottavat lämpöä ja hiilidioksidia, joten kotona voi tuntua tunkkaiselta”, Alftan sanoo.
“Kerrostalojen koneellinen poistoilmanvaihto on usein säädetty niin, että se toimii tehostetusti aamupala- ja päivällisaikaan. Isännöitsijälle tai vastaavalle voi vinkata, että tehostettua vaihetta kannattaa jatkaa pidemmälle päivään.”
Suodattimet ovat tärkeä elementti koneellisessa ilmanvaihdossa. Samoin liesituulettimen rasvasuodatin unohtuu helposti, vaikka se vaikuttaa omalta osaltaan koneelliseen ilmanvaihtoon.
“Rasvasuodatin voi olla tukossa, kun kotona laitetaan ruokaa tavallista enemmän. Liotus lämpimässä vedessä ja astianpesuaineessa riittää puhdistamiseksi”, Alftan sanoo.
Alftan muistuttaa, että piha-alueiden hoitaminen parantaa viihtyisyyttä. Ilman talkoitakin jokainen voi haravoida, muokata maata ja kitkeä rikkakasveja. Näin pihalla on mukavampi viettää vapaa-aikaa tai kahvitaukoja.
Jätekatokset ovat nyt kovassa käytössä, kun ihmiset syövät kaikki ateriat kotona. Jätettä syntyy enemmän, mikä vaikuttaa asuinmukavuuteen mutta myös kustannuksiin.
“Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että jäte- ja keräysastioita on optimaalisesti, jotta sekajätteen määrää voidaan vähentää. Sillä voidaan vaikuttaa niin vuokrankorotuspaineisiin kuin taloyhtiöiden kuluihin. Lisäbonus on se, että ilmastonmuutos hidastuu.”
Toimisto on tyhjä ja koti kovassa käytössä. Miten voi säästää kiinteistön kuluissa? Lataa webinaaritallenne siitä, miten kiinteistöjen energianhallinta ja huoltotoimenpiteet kannattaa tehdä koronaviruksen aikana.
Mikäli kaipaat apua tyhjien kiinteistöjen kanssa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme yhteydenottolomakkeella tai soittamalla numeroon 010 636 7000!