Siirry sisältöön

Vinkki

Tyhjillään oleva kiinteistö kannattaa säätää vastaamaan käyttötarpeita

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Tyhjillään oleva kiinteistö kannattaa säätää vastaamaan käyttötarpeita</span>

Toimitilojen ja kiinteistöjen käyttöaste voi vaihdella kiinteistön elinkaaren aikana. Poikkeustilanteen taloudellista vaikutusta voidaan kiinteistöjen energiatehokkuuden näkökulmasta pienentää yksinkertaisilla muutoksilla.

Poikkeuksellisessa tilanteessa ei tule ensimmäisenä mieleen pohtia kiinteistöjen käyttöastetta ja siihen mukautumista. Kuitenkin esimerkiksi ilmanvaihdon, valaistuksen ja lämmityksen ohjauksessa voidaan toteuttaa helppoja toimenpiteitä, joiden avulla hukkakäyttöä ja ylimääräisiä kustannuksia pystytään minimoimaan. Toimenpiteet kannattaa tehdä yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa, jotta kaikki tilanteeseen liittyvät yksityiskohdat tulevat huomioiduiksi.

Lukuisia kiinteistöjä on nyt jouduttu väliaikaisesti sulkemaan pois käytöstä ja valtaosa näistä on talotekniikan ohjausten osalta jäänyt normaaliin käytönaikaiseen tilaan. Tämän vuoksi monet koulut, kirjastot, toimistorakennukset ja uimahallit sekä muut liikunta- ja harrastetilat ympäri maata aiheuttavat edelleen tavanomaisia lämmitys-, sähkö- ja ilmanvaihtokustannuksia, vaikka tilat ovat toistaiseksi vailla käyttäjiä.

Kiinteistöjen kokonaiskustannuksista lämmitykseen ja sähköön kuluu yleensä n. 30 %. Ilmanvaihtokoneet puolestaan muodostavat yleensä n. 30–35 % sähkön kokonaiskustannuksista. Esimerkiksi:



  • 100 kpl vanhoja 2-putkisia loisteputkivalaisimia kuluttaa katkottomassa käytössä n. 835 € / kk
  • 2500m2 toimistokiinteistön ilmanvaihto kuluttaa katkottomassa käytössä n. 1 700 € / kk
  • 1°C pudotus huonelämpötilassa vastaa noin 5 %:n muutosta lämmityskustannuksissa


Tietysti myös kiinteistöjen käyttäjillä on vastuu ylimääräisten kustannusten ehkäisemisessä – kaikkien kannattaa muistaa sammuttaa ainakin valot ja muut sähkölaitteet etätöihin siirryttäessä.

Hallinnolliset toimenpiteet kannattaa toteuttaa aikailematta

Suosittelemme, että kaikki kiinteistöjen hallinnasta vastaavat tahot tekevät tarvittavat toimenpiteet hukkakäytön ja taloudellisen haitan minimoimiseksi mahdollisimman pian. Omin päin tähän ei kuitenkaan kannata tai tarvitse ryhtyä.

  • Jos et ole Lassila & Tikanojan asiakas , kannattaa olla yhteydessä omiin kiinteistötekniikan palveluntarjoajiin, jotka osaavat auttaa oikeiden päätösten tekemisessä.

  • Jos olet Lassila & Tikanojan asiakas , voit pyytää muutoksia suoraan energianhallinnan etäohjauksen välityksellä tai paikallisesti. Esimerkiksi ilmanvaihdon puolittaminen, huonelämpötilan alentaminen ja valaistuksen ohjausten muutokset hoituvat helposti kauttamme. Tällä hetkellä nopeimmin saat yhteyden asiakaspalveluumme puhelimitse numerosta 010 636 7000 tai yhteydenottolomakkeella .

OTA YHTEYTTÄ

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.