29.10.2020 |

Valtioneuvoston asetus kieltää kurtturuusun kasvatuksen vuonna 2022 – L&T hävittää vieraslajin ympäristöystävällisesti

Kurtturuusu eli Rosa rugosa on kansallisesti haitallinen vieraslaji, joka tulee hävittää Suomesta 1.6.2022 mennessä. Kiinteistöjen ja maan omistajien kannattaa ryhtyä ajoissa toimiin, sillä tämä sitkeä vieraslaji ei lähde helpolla. L&T tarjoaa ympäristöystävällisen ja tehokkaan tavan poistaa kurtturuusu.

Valtioneuvoston asetuksen tarkoituksena on varmistaa, että kurtturuusu ei valtaa kotoperäisten lajien elinympäristöjä. Tällä hetkellä on jo voimassa maahantuonti- ja myyntikielto, ja kurtturuusun kasvatus kielletään kokonaan vuonna 2022.

Joku saattaa ajatella, että onhan tässä vielä aikaa, mutta viime tingan ratkaisut eivät ole edullisia eivätkä ympäristöystävällisiä. L&T:n menetelmä puolestaan täyttää molemmat kriteerit. Emme käytä esimerkiksi ollenkaan glyfosaattia, mutta siitä kohta enemmän.

Kaikkia ruusuja ei todellakaan tarvitse hävittää

Mistä sitä tietää, kasvaako oman kiinteistön tai taloyhtiön pihalla kurtturuusua? Mitkä ovat sen tunnusmerkit?

  1. Erittäin kurttuinen lehti
  2. Kukassa vain viisi terälehteä
  3. Varressa piikit ovat suoria, vaihtelevan kokoisia ja karvaisia, ja niitä on tiheästi alhaalta ylös.

 

Kurtturuusun oikea tunnistaminen on tärkeää, koska Suomessa kasvaa monia ruusulajeja, jotka eivät aiheuta hankaluuksia alkuperäiselle kasvistolle. 

Kaikkia ruusuja ei siis todellakaan tarvitse hävittää. Kurtturuusu menee helposti sekaisin esimerkiksi hansaruusun eli Rosa rugosa Hansan kanssa tai orjanruusun kanssa. Hansaruusun erottaa siitä, että kukka on kerrottu. 

Kurtturuusu kukkii saman vuoden versoilla. Kukinta-aika on kesäkuusta loka–marraskuuhun – kukinnan pituus on ihan lyömätön, mikä selittää lajin suosiota.

Kiinteistön pihasuunnitelmasta voi tarkistaa, mitä ruusulajeja pihalla kasvaa. Mikäli tällaista suunnitelmaa ei ole tai löydy, kannattaa ensi kesänä tarkistaa ruusun terälehtien määrä ja lehtien kurttuisuus. Tarvittaessa kannattaa pyytää tunnistusapua ammattilaiselta.

Vieraslaji valtaa tilaa alkuperäiseltä luonnolta

Kurtturuusun marjoja on perinteisesti käytetty kiisseleissä, terälehtiä tuoksuvalmisteissa ja siemenet ovat tuttuja monille “kutituspulverina”.

Kurtturuusu tuotiin Suomeen jo 1800-luvulla. Lajista tuli erittäin suosittu, koska kurtturuusua on helppo kasvattaa lisää, ja se viihtyy ilmastossamme. Suomen olosuhteet olivat myös otolliset kurtturuusun omatoimiseen lisääntymiseen. Se on alkanut paikoin levitä valtoimenaan ja vallannut tilaa alkuperäiseltä luonnolta.

Meillä on esimerkiksi satojen neliömetrien hiekkarantoja, jotka ovat muuttuneet kurtturuusupensaikoiksi. Siemeniä ovat levittäneet ihmiset ja myös eläimet. Suotuisissa olosuhteissa siemenet itävät, ja kurtturuusut viihtyvät ja valtaavat kotoperäiseltä kasvillisuudelta alaa. 

Suomen luonto on herkkä. Täällä kasvillisuus sopeutunut ja valikoitunut ankariin oloihin. Ihmiset ovat tuoneet tänne kasveja ja myös eläimiä, jotka voivat ottaa yliotteen luonnosta, ellei siihen puututa riittävän ajoissa.

Kurtturuusun hävittäminen on vielä realistinen tavoite. Parinkymmenen vuoden kuluttua mitään ei olisi enää tehtävissä. 

Kolme tapaa hävittää kurtturuusu

Kurtturuusun hävittämiseksi on kolme menetelmää, joista osa on kestävän kehityksen mukaisia ja osa ei. Myös kustannuksissa on huomattavia eroja.

1. Maa-aines pois ja uusi tilalle

Järeä ja nopea keino on kaivaa ruusu versoineen ja juurineen sekä maa-aineksineen pois ja käsitellä se vieraslajimaana. Tilalle tuodaan uusi maa-aines ja uudet kasvit. 

Tässä kaikessa tarvitaan kaivinkoneita ja kuorma-autoja, ja maaperää menee hukkaan. Näin rajut toimet eivät ole kestävän kehityksen mukaisia. 

2. Leikkaus ja biomatto

Luonnon ja kustannuksien kannalta paras menetelmä on leikata kasvi maata myöten poikki ja levittää sen päälle esimerkiksi kuorikate. Kolmen vuoden päästä kurtturuusu on kuollut juurineen.

Kun kurtturuusu ei saa valoa, kasvi ei saa yhteyttämistuotteita ja lopulta juuristo kuolee. Lopuksi voidaan istuttaa uudet kasvit. Leikattu oksisto voidaan hyödyntää polttoenergiana.

3. Näännytys leikkaamalla

Viimeinen vaihtoehto on näännyttäminen. Pensaat leikataan alas kolme kertaa kasvukauden aikana 3–4 vuoden ajan. Kun juuristo ei saa yhteyttämistuotetta, kasvi tappaa itse itsensä. Siemenet jäävät jäljelle. Kun uusia kurtturuusuja ilmestyy, ne tarvitsee vain nyppiä pois.

Luonto ja työntekijät turvassa

L&T:n viherpalvelut ei käytä kurtturuusun hävittämisessä glyfosaattia, joka on voimakas torjunta-aine. Haluamme, että niin luonto kuin omien työntekijöiden terveys on turvattu. 

Käytämme leikkaus ja biomatto -menetelmää, joten maita ei tarvitse kuljettaa pois tai käydä paikan päällä montaa kertaa vuodessa leikkaamassa pensaita. Kustannukset ovat noin kymmenesosa siitä, jos esimerkiksi maat kaivetaan ylös ja kuljetetaan pois. 

Haluan vielä korostaa, että meillä on selkeä määräys: kurtturuusu pitää hävittää Suomesta  kesäkuuhun 2022 mennessä. Haasteena on se, että kaikki eivät tunnista kurtturuusua ja ymmärrä, että tavallinen puutarhakasvi voikin olla haitallinen vieraslaji.

Edessä on iso määrä työtä, mutta tehtävä on mahdollinen. Se kuitenkin edellyttää, että kiinteistöjen omistajat ja maanomistajat kantavat vastuunsa. Jos aikaa hukkaa odotteluun, tulee lopussa varmasti kiire.


Kysy lisätietoja ja pyydä tarjous kurtturuusun hävittämisestä klikkaamalla alla olevaa painiketta.

Kysy lisää ja pyydä tarjous

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.