Asiakastarinat
10.12.2020 |

Optimoi kiinteistön tilat viihtyisiksi ja sisäolosuhteet tasaisiksi L&T Smartti Automaation avulla

Uuden sukupolven älykäs energianhallintajärjestelmä L&T Smartti Automaatio tekee kiinteistöstä energiaviisaan ja optimoi sisäolosuhteet mahdollisimman tasaisiksi. Fiksun energianhallinnan optimoinnin avulla kiinteistössä työskentely on miellyttävämpää ja kiinteistön käyttömukavuus paranee.

Kiinteistötekniikalla on suuri vaikutus kiinteistön sisäolosuhteisiin ja sitä kautta myös kiinteistön käyttäjien viihtyvyyteen. 

“Sisälämpötila on hyvin subjektiivinen kokemus, jokainen kokee sen omalla tavallaan”, L&T:n palvelumentalisti Anne Salonen alustaa. “Yleensä havaitsemme, jos lämpötilat heilahtelevat tai muuttuvat yhtäkkiä päivän aikana. Samoin sisäolosuhteiden kokemukseen vaikuttaa esimerkiksi vetoisuus – mitä vetoisampi huone, sitä kylmemmäksi se koetaan.” 

Kiinteistötekniikan ja sitä ohjaavan automaation tarkoituksena onkin, että sisäolosuhteet pysyisivät kiinteistön sisällä mahdollisimman tasaisina. Kun olosuhteissa ei tapahdu jatkuvasti muutoksia, tilat ovat viihtyisämpiä, ja tilojen käyttäjät pystyvät paremmin keskittymään esimerkiksi tiloissa tehtäviin töihinsä.

Sään ennustaminen parantaa kiinteistön käyttömukavuutta 

Suomalaiset sääolosuhteet ovat kuitenkin kiinteistötekniikalle ja sitä ohjaavalle automaatiolle haaste – perinteinen kiinteistöautomatiikka ohjaa laitteita nykyhetken tiedon perusteella ja reagoi muutoksiin viiveellä, eikä siten osaa ennakoida tulevaa.  

“Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi jäähdytyskone menee päälle kun ulkona yli 15 astetta, ja se lähtee tuottamaan kylmää ottamatta kantaa siihen, tarvitaanko sisällä jäähdytystä vai ei”, L&T:n teknologiapäällikkö Tuomas Hietala kuvailee.

Kun kiinteistön sisäolosuhteet heilahtelevat, näkyy se suoraan kiinteistön ylläpidosta vastaavan tahon palautteissa. Huoltomiehet saattavat myös tehdä hetkittäisiä muutoksia säätöihin palautteen pohjalta. Yksittäiset säädöt johtavat usein osaoptimointiin ja pitkässä juoksussa myös tilojen olosuhteiden heikkenemiseen.  

“Smartti Automaation avulla voimme ohjata esimerkiksi ilmanvaihtokoneita niin, etteivät ne pyöri täysillä, jos sille ei ole tarvetta. Tämä vaikuttaa ratkaisevasti ihmisten viihtyvyyteen”, Anne Salonen tiivistää.  

Älykkyyttä ja analytiikkaa kiinteistöautomaatioon

Smartti Automaatio on pilvipalvelussa toimiva, uuden sukupolven kiinteistöautomaation ohjausratkaisu, joka hyödyntää paitsi kiinteistöautomaatiosta saatavaa dataa, myös IoT-antureista ja julkisista tietolähteistä saatavaa informaatiota, kuten esimerkiksi säädataa. Se soveltuu parhaiten käytettäväksi toimistokiinteistöissä, kaupoissa ja kauppakeskuksissa, teollisuus- ja logistiikkakiinteistöissä sekä oppimisympäristöissä.

“Smartti Automaatiossa kiinteistöstä ja kiinteistön ulkopuolelta saatavaa dataa hyödynnetään nykyaikaisesti ja nopeasti. Tietokone pystyy tekemään datan pohjalta säätömuutokset, ja kaikki tapahtuu sekunneissa. Näin saadaan pidettyä olosuhteet kiinteistön sisällä mahdollisimman tasaisina”, Salonen kertoo. 

“Palvelu tuo lisää älykkyyttä ja analytiikkaa kiinteistöautomaatioon – pystymme esimerkiksi havaitsemaan, mikäli venttiilivuotojen takia jäähdytetään tiloja, joissa jäähdytystä ei tarvita. Näin pystymme välttämään turhan jäähdyttämisen. Käyttäjien viihtyvyys paranee, ja myös energialasku pienenee”, Hietala täydentää. 

“Smartti Automaatioon tuodaan lisäksi ulkopuolelta dataa, jonka avulla pystytään tekemään ennakointia. Jos esimerkiksi havaitaan, että sääennusteen mukaan seuraavana päivänä paistaa aurinko, voidaan lämmitystä pienentää jo aamuyöstä. Näin säästetään lämmitys- ja jäähdytysenergiaa”, hän jatkaa.

Viihtyisät tilat ilman lisäinvestointeja laitteisiin

Käytännössä Smartti Automaatio toimii pilvessä, ja se integroidaan olemassa oleviin kiinteistöautomaation järjestelmiin. 

“Asiakkaan ei tarvitse uusia kiinteistöautomaatiolaitteistoa, sillä palvelussa hyödynnetään olemassa olevia laitteita. Jos kohteessa on jo olemassa kiinteistöautomaatiojärjestelmissä mittauksia, saamme datat myös näistä hyötykäyttöön. Lisäksi kohteeseen voidaan viedä lisäsensoreita, jotka saadaan Smartti Automaation avulla keskustelemaan kiinteistön oman automaatiojärjestelmän kanssa”, Salonen kertoo.

“Katsomme aina asiakkaan kanssa yhdessä, mitkä ovat tavoitellut sisäolosuhteet, minkälaiset asiat tekevät rakennuksesta kiinteistön käyttäjille viihtyisän. Smartti Automaatiossa energiansäästö tapahtuu aina viihtyisyydestä tinkimättä”, Hietala toteaa. 

Mikä on Smartti Automaatio?

  • Ennakoiva kiinteistöjen energianhallintajärjestelmä
  • Yhdistää dataa kiinteistöautomaatiojärjestelmistä, IoT-laitteista ja julkisista tietolähteistä 
  • Ohjaa kiinteistön energianhallintaa jo ennakkoon datan perusteella
  • Parantaa kiinteistön eri teknisten järjestelmien välistä vuorovaikutusta parantaen näin energiatehokkuutta
  • Toimii pilvipalveluna, ei vaadi uusia investointeja laitteisiin
  • Vikasietoinen eli mahdolliset yhteysongelmat eivät vaikuta kiinteistön oman automaation toiminnan jatkuvuuteen. 
  • Pienentää kiinteistön energiakustannuksia
  • Leikkaa kiinteistön hiilijalanjälkeä
  • Parantaa kiinteistön viihtyisyyttä

Tutustu Smartti Automaatioon ja ota yhteyttä

Lue lisää Smartti Automaatiosta:

Älykkäämpää kiinteistöautomaatiota ja pienempiä energialaskuja L&T Smartti Automaation avulla

Uuden sukupolven Smartti Automaation avulla ilmastotavoitteista totta

 

×
Energiaviisaaksi Smartti Automaatiolla

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.