Ympäristönetistä nyt dataan perustuvia kehitysehdotuksia
Ympäristönetti on L&T:n yritysasiakkaiden helppokäyttöinen ja visuaalinen työkalu jätehuollon johtamiseen, kehittämiseen ja raportointiin. Ympäristönetin täysversion kautta saa nyt myös yrityksen omaan dataan perustuvia kehitysehdotuksia. Kysyimme tuotespesialisti Roope Koitolalta, kuinka uusi toiminnallisuus osaltaan auttaa asiakkaita kohti vastuullisuustavoitteita.
Tiesitkö, että ensimmäinen versio Ympäristönetti-palvelusta on itse asiassa otettu käyttöön jo vuonna 2011? Siitä alkaen palvelua on jatkuvasti kehitetty L&T:n jätehuollon yritysasiakkaiden tarpeita ja toiveita kuunnellen. Arkea sujuvoittavat digipalvelut ovat kiinteä osa L&T:n yritysasiakkaiden jätehuollon asiakkuutta. Yksi digipalveluista on Ympäristönetti-palvelu, joka tarjoaa asiakkaalle selkeän näkymän hänen yrityksessään syntyvän jätteen dataan.
Ympäristönetti on palveluna alansa edelläkävijä ja on saanut varsin hyvää palautetta muun muassa visuaalisuudesta ja helppokäyttöisyydestä. Palvelun ilmaisversiolla pääsee hyvin alkuun, ja Ympäristönetin maksullisen täysversion avulla pääsee sukeltamaan nyt entistäkin syvemmälle jätehuollon dataan.
Ympäristönetti seuraa nyt yrityksen apuna kierrätysastetta
Jätehuollon data ei ole välttämätöntä vain jätekirjanpitoa ja viranomaisraportointia varten, vaan dataa hyödyntämällä yritykset voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä muun muassa jätehuollon ympäristövaikutuksia seuraamalla.
Kierrätysaste on yksi tärkeimmistä mittareista, sillä se kertoo suoraan kuinka iso osa jätteestä saadaan ohjattua kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön materiaalina. Kierrätysasteen parantaminen voi auttaa yritystä säästämään kustannuksissa ja sitä seuraamalla ja raportoimalla yritys osoittaa sitoutumistaan ympäristövastuuseen. Datan seuraaminen vaatii kuitenkin sitoutumista. Ympäristönetin täysversio seuraa nyt kierrätysastetta kvartaalitasolla asiakkaan apuna ja ilmoittaa kierrätysasteessa tapahtuvista merkittävistä muutoksista.
- Asiakkaan omaan dataan perustuvat kehitysehdotukset ovat ensimmäinen askel kohti Ympäristönetin älykkäämpiä ja kohdennetumpia toiminnallisuuksia. Uudistus on toivottu ja hyödyllinen erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla ei välttämättä ole resursseja omasta takaa jätehuollon seuraamiseen ja kehittämiseen. Jatkossa tulemme panostamaan juuri tähän, että asiakkaat saavat digipalveluiden kautta entistä enemmän omaan dataansa perustuvia kehitysehdotuksia ja vinkkejä jätehuollon kehittämiseen, Ympäristönetin tuoteomistaja, tuotespesialisti Roope Koitola kertoo.
Kierrätysastetta nostavien toimenpiteiden suunnitteluun saatetaan usein kaivata myös asiantuntijan apua. Jos kierrätysaste on laskenut edellisen kvartaalin aikana, Ympäristönetti ehdottaa myös yhteydenottopyynnön jättämistä L&T:n asiantuntijoille, jotka auttavat kaikenkokoisten yritysten jätehuollon suunnittelussa ja kehittämisessä.
Ympäristönetin kehitystyössä asiakas keskiössä
L&T:n jätehuollon digipalveluiden kehityksestä vastaa L&T:llä oma tiimi, jonka tehtävänä on tuottaa palveluihin tasaiseen tahtiin uusia asiakkaita hyödyttäviä ominaisuuksia. Ympäristönetin yksi isoimmista kehitysaskeleista on ollut vuonna 2021 lanseerattu kaikille yritysasiakkaille avoin Ympäristönetin ilmaisversio. Palvelun ilmaisversion tärkein ominaisuus on muutamalla klikkauksella ladattava jätekirjanpidon raportti, josta L&T:n jätehuollon asiakkaat saavat tarvittavat tiedot viranomaisraportointia varten.
Ympäristönetin täysversiossa näkee suoraan muun muassa yrityksen kierrätys- ja hyötykäyttöasteen sekä jätehuollosta aiheutuneiden päästöjen määrän. Kierrätys- ja hyötykäyttöastetta pääsee myös vertailemaan oman toimialan keskiarvolukemiin. Päästöjä voi tarkastella jopa yksittäisen jätejakeen käsittelystä aiheutuvien päästöjen tarkkuudella. Ympäristönetin kehitystyön ydintä on myös käyttäjäystävällisyys ja visuaalisuus, ja palvelussa onkin tarjolla useita selkeitä taulukoita ja kaavioita pelkkien Excel-raporttien sijaan.
- Ympäristönettiä kehittäessä huomioimme aina asiakkaidemme toiveet ja palautteet, joita kerätään muun muassa erilaisten kyselyiden ja asiakastutkimusten avulla. Esimerkiksi viime vuonna toimme palveluun asiakkaidemme toiveesta kuormakohtaisen raportin, jossa näkyy tarkimmalla mahdollisella tasolla kaikkien tilausten ajopäivät, tilausnumerot sekä painotiedot, Koitola kertoo.