Asiakastarinat
22.02.2021 |

Entistä kattavampi jätedata auttaa jätehuollon hallinnassa

Ympäristönetti on helppokäyttöinen työkalu jätehuollon johtamiseen, kehittämiseen ja raportointiin. Kehitämme palvelua jatkuvasti L&T:n jätehuollon asiakkaiden tarpeita ja toiveita kuunnellen, ja nyt uuden päivityksen myötä Ympäristönetti tarjoaa entistäkin monipuolisemmin tietoa jätehuollon kehittämisen tueksi. 

"Alkuvuoden aikana olemme tuoneet Ympäristönettiin jopa neljä uutta, asiakkaiden toivomaa ja raportointia helpottavaa ominaisuutta. Niiden myötä palvelu on entistäkin käyttäjäystävällisempi ja tietoja voi tarkastella aiempaa tarkemmalla tasolla", kertoo tuotespesialisti Roope Koitola L&T:n Ympäristöpalveluiden Digitaaliset kiertotalousratkaisut -tiimistä. 

"Meille on ensisijaisen tärkeää, että asiakkaamme saavat jätehuollon datasta yhä enemmän irti ja että meillä on tarjota helppokäyttöinen ja koko ajan kehittyvä digipalvelu lukujen ymmärtämisen tueksi. Eikä kehitys siis suinkaan lopu tähän päivitykseen, vaan lisää asiakkaitamme hyödyttäviä toiminnallisuuksia on jo kehityspöydällä", Koitola jatkaa. 

Tammi-helmikuun aikana Ympäristönettiin päivitettiin seuraavat uudet ominaisuudet, joista jokainen helpottaa käyttäjän arkea ja tekee jätehuollon luvuläpinäkyvämmiksi ja lukujen analysoinnin entistä kattavammaksi.

Vertaile kohteiden ja raporttikoosteiden tietoja 

Uusi vertailutoiminto mahdollistaa omien kohteiden ja raporttikoosteiden vertailun valitulla ajanjaksolla. Näin esimerkiksi yrityksen eri toimipaikkojen jätehuollon lukujen voi vertailla yhdellä silmäyksellä.  

"Monet asiakkaamme haluavat selvittää, miten esimerkiksi eri toimipisteiden kierrätys- ja hyötykäyttöasteet eroavat toisistaan. Nyt näiden tietojen vertailu on helppoa, kun jopa kuuden toimipisteen tiedot saa kerralla samaan näkymään", Koitola kertoo. 

Vertailussa on mahdollista tarkastella mm. jätehuollon avainlukuja sekä jätemääriä niin taulukossa kuin visuaalisina graafeina. Tiedot voi myös ladata pdf-muodossa omalle koneelle.

Tutki aiempaa reaaliaikaisempaa dataa  

Tähän asti Ympäristönetistä on voinut tarkastella ainoastaan varmennettua laskutusdataa, ja tästä syystä kunkin kuukauden tiedot ovat tulleet Ympäristönettiin vasta seuraavan kuun 16. päivä.  

Nyt palvelussa voi klikata päälle ja tarkastella myös tilausdataan perustuvia jätteiden painotietoja - jo 2-7 päivää tehdyn tyhjennyksen jälkeen. Näin toteutuneita jätemääriä voi tarkastella jo kuluvan kuukauden aikana. Kustannukset päivittyvät edelleen vahvistetun laskutusdatan perusteella seuraavan kuun 16. päivä.

"Jätemäärätietojen saaminen palveluun aiempaa reaaliaikaisemmin on ollut asiakkaidemme puolelta todella toivottu ominaisuus. Teknisesti datan reaaliaikaistaminen vaati ison jumpan konepellin alla, mutta olemme erittäin tyytyväisiä, että pystymme viimein vastaamaan tähänkin toiveeseen", Koitola hymyilee.

Sukella jätejaetasolle Jätekertymät-taulukossa 

Ympäristönetin etusivulta löytyvää Jätekertymät-taulukkoa on uudistettu siten, että jätejakeisiin voi nyt porautua vielä ylätason raportointinimikettä syvemmin. Esimerkiksi Vaaralliset jätteet -nimikkeen alta löytyy nyt kaikki vaarallisten jätteiden eri jakeetesimerkiksi paristot, liuotinjäte tai aerosolit, ja niiden tiedot erikseen jaoteltuina.

Aiemmin jätekertymien seuraaminen tarkan jätejaenimikkeen tasolla on ollut mahdollista ainoastaan erikseen ladattavan jätekirjanpidon kautta. Nyt sama onnistuu siis suoraan palvelun etusivulta.

"Lisäksi tämän ominaisuuden tuominen suoraan käyttöliittymään mahdollistaa myös jätejakeista aiheutuvien kustannusten seurannan tarkemmalla tasolla ja intuitiivisemmin. Aiemmin esimerkiksi kaikki vaaralliset jätteet niputtuivat yhteen, mutta uudistuksen myötä yksittäisiä jakeita, vaikkapa paristoja, aerosoleja tai liuotinjätteitä, pystyy tarkastelemaan erikseen", Koitola selvittää.

Tarkastele kuormakohtaisia painoja 

Puristimien ja vaihtolavojen kuormakohtaiset painot ovat nyt mukana Jätekertymät-taulukosta ladattavassa Excel-raportissa. Kuormakohtaiset painot löytyvät Excelistä omalta välilehdeltään, josta voi tarkastella kohteen yksittäisten puristimien ja vaihtolavojen tyhjennystilausten toteutuneita painoja.

"Kuormakohtaisten painojen seuranta mahdollistaa myös esimerkiksi puristimen tyhjennysrytmin optimoinnin. Jos huomataan, että puristinta on tyhjennetty vajaana tai puristimen tyhjennyspainot ovat laskeneet normaalia alhaisemmiksivoi puristimen tyhjennysrytmiä olla syytä miettiä uudelleen. Harjaantunut käyttäjä voi myös tunnistaa luvuista katsomalla, milloin puristimen huollon tilaaminen on ajankohtaista", Koitola vinkkaa.

Uudet ominaisuudet löytyvät jo Ympäristönetistä, eli nykyiset käyttäjät pääsevät tutustumaan niihin saman tien!

  Tutustu Ympäristönetti-palveluun

×

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.