Asiakastarinat
30.04.2020 |

Koronaviruksen voi kampittaa puhtaudella, mutta millaisia ovat siihen käytetyt desinfiointimenetelmät? [WEBINAARITALLENNE]

Koronaviruksen myötä desinfiointi- ja puhtauspalvelujen kysyntä on kasvanut merkittävästi. Tiloja siivotaan tehostetusti ja siivoukseen käytettyihin välineisiin ja aineisiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Erityisesti menetelmien ja aineiden tehokkuus, soveltuvuus eri kiinteistöihin sekä erilaisille pinnoille kiinnostavat nyt ihmisiä. Kun koronaepäily osuu oman organisaation kohdalle, on tilanteessa kyettävä toimimaan ripeästi ja löytämään omiin tiloihin parhaiten soveltuvat menetelmät ja välineet.

"Meille on tullut viime aikoina paljon kyselyjä koronan torjuntaan liittyen. Aluksi kyselyt liittyivät siihen, onko meillä torjuntaan tarvittavia palveluja ylipäänsä saatavilla. Nyt, kun tilojen desinfiointi yleistyy pandemian jatkuessa, kysymykset liittyvät yhä vahvemmin menetelmien tehokkuuteen ja turvallisuuteen. Siksi koimme tärkeäksi kertoa asiakkaillemme ja muille sidosryhmillemme meillä käytössä olevien menetelmien ja aineiden tehokkuudesta ja turvallisuudesta. Koska ihmisillä on edelleen paljon kysymyksiä, toteutimme tietopaketin webinaarin muodossa, jotta osallistujilla oli mahdollisuus esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja saada myös vastaus niihin nopeasti”, terveys- ja sosiaalialan kiinteistö- ja tukipalvelujen liiketoimintapäällikkö Minna Cooper kertoo. 

Desinfiointi on käytännössä virusten ja bakteerien solurakenteen hajottamista

Desinfiointimenetelmät eivät ole taikuutta, vaan kyse on puhtaasta kemiasta: L&T:n käyttämien desinfiointiaineiden toiminta perustuu tehokkaaseen yhdistelmään mahdollisimman pienillä pitoisuuksilla.

”Käyttämämme aineet sisältävät hyvin pieniä määriä kloridia, muun muassa didekyylimetyyliammounikloridia ja bentsalkoniumkloridia. Kloridi ei ole vaarallista, vaan itse asiassa se on tärkeä hivenaine, jota kasvit käyttävät yhteyttämiseen. Viruksiin ja bakteereihin aineet vaikuttavat lamauttamalla niiden energiaa tuottavat entsyymit, tuhoamalla proteiinit ja vahingoittamalla niiden solukalvoa tuhoten mikrobin rakenteen”, Minna Cooper avaa desinfiointiaineiden toimintaperiaatetta. 

Lue lisää desinfiointi- ja puhdistuspalveluista

Tutkitusti tehokasta ja turvallista desinfiointia

Desinfiointi puree koronaviruksen lisäksi myös muihin infektiotauteihin, kuten lintuinfluenssaan, stafylokokkiin, listeriaan, salmonellaan ja kausi-influenssaan. Tehokkuudestaan huolimatta aineet ovat ympäristöystävällisiä ja turvallisia käyttää.

”Myrkyttömät aineet mahdollistavat vähäisemmän jätteen määrän. Yksivaiheinen desinfiointi tekee puhdistamisesta helpompaa ja sitä kautta myös kustannustehokkaampaa. Monet ovat myös kyselleet, millaisia pintoja aineilla voidaan desinfioida – myrkyttömyyden ja laajan menetelmävalikoiman ansiosta desinfiointi voidaan tehdä tilassa kuin tilassa sairaalasta ruokakauppaan ja kaikenlaisille pinnoille kankaista metalliin”, Cooper kertoo.

Koska L&T:llä tahdotaan toimia vastuullisesti, on desinfiointituotteiden suhteen valittu kumppani, jonka menetelmät ja aineet on testattu ja hyväksytty virallisten tahojen toimesta. Aineet ovat muun muassa korroosiotestattuja, REACH-asetusten mukaisia, ne täyttävät EU-direktiivien vaikutukset sekä ovat työterveyden ja työturvallisuusviraston hyväksymiä:

  • US Environmental Protection Agency (TECcare CONTROL, EPA Reg. No. 85343-1)
  • REACH-asetuksen mukainen: asetus kemikaalirekisteröinnistä, kemikaalien arvioinnista, lupamenettelyistä sekä rajoituksista
  • CE-merkitty: Täyttää sitä koskevien EU:n direktiivien vaatimukset ja tuote on läpikäynyt vaaditut tarkistukset
  • OSHA: Työterveys ja työturvallisuusviraston hyväksymät
  • ASTM-standardien mukainen: korroosiotesteissä hyväksytty
  • Lentokonevalmistajista mm. Boeing:n hyväksyntä
  • EN 1276, EN 14476, EN 1650, EN 13704, EN 14563, EN 14348, AOAC Bactericidal, AOAC Virucidal, AOAC Fungicidal

Huolehdi oman työpisteesi siisteydestä

Monissa tiloissa ylläpitosiivousta on tehostettu kosketuspintojen desinfioinnilla. Jotta siivoojat pystyisivät hoitamaan desinfioinnin mahdollisimman tarkasti, kannattaa oman työpisteen siisteyteen kiinnittää nyt erityistä huomiota.

”Siivoojamme on ohjeistettu puhdistamaan vapaat pintatasot, jolloin pöydällä levällään olevat paperit ja muut välineet hankaloittavat siivoamista. Toki työpisteen siisteydestä kannattaa huolehtia muutenkin, mutta etenkin tällaisena pandemia-aikana on tärkeää pitää työpisteen ja toimitilojen paikat järjestyksessä. Se onnistuu parhaiten, kun oman työpisteen järjestää aina päivän päätteeksi, roskat ja muut jätteet huolehtii niille kuuluvaan paikkaan, työvälineet pitää siistissä kunnossa ja työpaikan kulkuväylät esteettöminä”, L&T:n siivous- ja tukipalvelujen kehitysjohtaja Reima Harju luettelee keinoja omien toimitilojen siisteyden ylläpitoon. 

Lataa tästä työpisteen siisteysohje 

Aina varotoimetkaan eivät auta

Koska koronavirus ei osoita ainakaan toistaiseksi laantumisen merkkejä, voi varotoimenpiteistä huolimatta virus löytyä myös omasta organisaatiosta. Silloin ripeä toiminta, selkeät askelmerkit ja kaikilla tiedossa oleva toimintamalli auttavat pysäyttämään viruksen leviämisen laajemmalle.

”On kyettävä varautumaan tilanteisiin, joissa viruksenkantaja työskenteleekin samoissa tiloissa. On ehdottoman tärkeää, että tässä kohtaa mahdollista tartuntaa levittävä henkilö ohjataan turvallisesti pois tiloista ja kartoitetaan paikat, joissa hän on oleskellut” Reima Harju tähdentää.

Kun mahdollisesti kontaminoituneet tilat on eristetty ja asiasta tiedotettu sisäisesti organisaation oman toimintamallin mukaisesti, on aika hoitaa tilojen desinfiointi.

”Desinfiointi kannattaa tilata sen mukaan, kuinka kiireellisestä tapauksesta on kyse. Mikäli tiloja ei tarvita heti käyttöön ja tilat on helppo eristää, desinfiointi voidaan hoitaa seuraavan ylläpitosiivouksen yhteydessä. Kiireellisissä tilanteissa paikalle kannattaa tilata L&T:n koulutettu epidemiaiskuryhmä. Alueellisesti toimivilla iskuryhmillä on valmius tilojen desinfiointiin nopeallakin aikataululla”, Reima Harju avaa desinfiointipalvelujen tilauskäytäntöä.

Lataa tästä toimintaohje koronaepäilytilanteiden varalle 


Lataa webinaaritallenne, jossa Minna Cooper ja Reima Harju kertovat lisää aiheesta ja vastaavat asiakkaidemme kysymyksiin:

Lataa linkki tallenteeseen


Näin kutsut L&T:n iskuryhmän paikalle

L&T:n iskuryhmän voit kutsua paikalle 24/7-päivystyspuhelimesta 
010 636 2130
Puhelun hintatiedot

Kaipaatko lisätietoja? 

Koronavirukseen liittyvistä palveluistamme:
Koronavirustietopaketti asiakkaille

Käyttämistämme TECCare® -desinfiointiaineista ja -menetelmistä: 
Minna Cooper, liiketoimintapäällikkö
Sosiaali- ja terveysalan kiinteistö- ja tukipalvelut
minna.cooper@lassila-tikanoja.fi

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.