7 vinkkiä joka kodin kunnossapitoon pandemian aikana
Nyt kun kotona vietetään poikkeuksellisen paljon aikaa, kodin asumisolosuhteisiin tulee kiinnitettyä entistä enemmän huomiota. Miten pidetään huolta siitä, että kotitoimiston ilmanvaihto toimii optimaalisesti, sähkönkulutus pysyy aisoissa, ja pihapiirissä on mahdollisimman miellyttävää oleskella?
L&T:n myyntipäällikkö Markus Alftan lupautui kertomaan, miten kotia kannattaa hoitaa pandemian aikana, jotta siellä olisi mukavampi asua ja viettää aikaa.
1. Puhdista lattiakaivot, hajulukot, suodattimet ja liesituuletin
Lattiakaivot ja lavuaarien hajulukot tulisi totta kai muutenkin puhdistaa säännöllisin väliajoin, mutta etenkin nyt, kun kotona vietetään paljon aikaa, niihin saattaa kertyä enemmän likaa kuin normaalisti. Hajuhaittojen minimoimisen lisäksi lattiakaivojen ja hajulukkojen puhdistamisella ylläpidetään kodin kuntoa, jotta ajan saatossa vältyttäisiin suuremmilta vesivahingoilta.
Myös raikas sisäilma on tärkeä osa asumismukavuutta. Mikäli taloyhtiössäsi on koneellinen ilmanvaihto, kannattaa huoneiston ilmanvaihtoventtiilit puhdistaa ja mahdollisuuksien mukaan tarkistaa suodattimen kunto ja vaihtaa se tarvittaessa puhtaaseen. Siitepölykaudella puhdas ja hyväkuntoinen suodatin voi pelastaa monelta aivastukselta.
Viimeisenä, muttei vähäisempänä: puhdista liesituuletin. Ahkera kokkaaminen pitkin päivää lisää väkisinkin suodattimeen kertyvän rasvan ja roiskeiden määrää, jolloin raikkaan ilman sijasta asunnon täyttää rasvankäry aina kun liesituulettimen napsauttaa päälle.
Kaipaatko vinkkejä hajulukkojen, lattiakaivojen ja liesituulettimen puhdistamiseen? Katso videot tästä.
2. Laske lämpötilaa ja tehosta ilmanvaihtoa
Nyt kun suodattimet on puhdistettu, kiinnitä huomiota ilmanvaihtoon. Tuntuuko ilma yhä tunkkaiselta etenkin iltapäivisin? Onko asunnossa liian lämmintä?
Monessa asuinkiinteistössä ilmanvaihto on säädetty sillä oletuksella, että suurin osa asukkaista on päivisin töissä. Aamulla voimakkaammin puhaltava ilmanvaihto hiljenee iltapäiväksi, kun asunto on tyhjillään. Jos ilma tuntuu tunkkaiselta työpäivän aikana, säädä ilmanvaihtoa voimakkaammaksi pidemmälle päivään.
Mikäli et pysty säätämään asuntosi ilmanvaihtoa itse, pyydä kiinteistönhuoltajaa tai talkkaria tekemään se puolestasi.
Iltapäivän uneliaisuutta saattaa lisätä myös liian lämmin asunto. Sisällä oleskelu, elektroniikka, ruoanlaitto ja kahvin keittäminen nostavat kaikki sisäilman lämpötilaa normaalia korkeammaksi. Säädä siis huoletta asunnon lämpötilaa asteen tai pari pienemmäksi.
3. Huolehdi sisätilojen siisteydestä
Jatkuva kotona oleilu tarkoittaa, että asunto likaantuu tavallista tehokkaammin. Työpaikoilla ja toimistoissa siistijä käy yleensä pyyhkimässä kosketuspinnat useamman kerran viikossa, ja tämän rutiinin omaksumista kannattaa harkita myös kotioloissa.
Pyyhi etenkin kaukosäätimet ja kännykät, joihin tulee koskettua pitkin päivää, sekä etätyöpisteen läppäri, hiiri ja näppäimistö. Ahkerakaan käsienpesu ei auta, jos heti sen jälkeen nappaa likaisen kännykän käteensä. Etenkin jos kotona on sairastuneita, kodin kosketuspintojen huolellinen pyyhkiminen on tärkeää.
Mikäli taas kuulut heihin, joille jatkuva kotona oleskelu on aiheuttanut siivous- tai sisustuskärpäsen pureman, kannattaa tutustua meidän Helpponouto-palveluumme. Helpponoudon avulla pääset helposti ja näppärästi eroon esimerkiksi vanhoista nojatuoleista, sohvista tai kirjahyllyistä.
Teemme pääkaupunkiseudulla yhteistyötä Kierrätyskeskuksen kanssa, joten suuri osa hyväkuntoisista tavaroista päätyy uusiokäyttöön.
4. Säästä energiaa
Mitä enemmän aikaa vietetään kotona, sitä enemmän kuluu myös energiaa. Kotitoimiston läppärit kuluttavat sähköä, samoin kuin päivittäin pyörivä astianpesukone. Muista siis sammuttaa sähkölaitteet kun ne eivät ole käytössä, pestä täysiä koneellisia ja alentaa pesuveden lämpötilaa, jos se vain on mahdollista.
Myös valaistus syö sähköä – etenkin jos asunnossasi on vielä vanhat hehku- tai halogeenilamput. Kannattaakin nauttia luonnonvalosta mahdollisimman pitkälle päivään ja sulkea valaisimet aina kun niitä ei käytä, sekä mahdollisuuksien mukaan vaihtaa vanhat lamput led-valaisimiin.
Muista myös tarkistaa palovaroittimien kunto vähintään kahden kuukauden välein. Niiden kohdalla energiaa ei kannata säästää esimerkiksi jättämällä paristot vaihtamatta.
Lue lisää kodin energiansäästövinkkejä tästä
5. Laita piha ja parveke kuntoon
Päivän jokaista hetkeä ei tietenkään tarvitse viettää sisätiloissa, kunhan muistaa pitää riittävän turvavälin naapureihin ja muihin kanssakulkijoihin. Esimerkiksi piha-alueiden kunnostus, haravointi ja lannoitus onnistuvat hyvin myös pandemian aikana.
Kunnostuksen aikana kasaan kerätyt risut ja männynkävyt voi heittää esimerkiksi Helppolavalle, jonka voi nyt vuokrata kahdeksi viikoksi taloyhtiön pihalle. Vuokra-aikaa pidennettiin, jotta talkootöitä pääsee jaksottamaan pidemmälle aikavälille, eikä kaikkien tarvitse olla samaan aikaan pihalla. Poikkeustilanteen aikana saat myös käsidesin kaupan päälle – niin kauan kun tavaraa riittää.
Ja vaikka taloyhtiö ei järjestäisikään virallisia talkoita makkaranpaistopisteineen, jokainen voi omalta osaltaan siistiä yhteistä pihaa, jotta siellä olisi kaikille mukavampaa viettää aikaa.
Mikään ei myöskään estä rakentamasta omalle takapihalle tai parvekkeelle väliaikaista etätyöpistettä tai pandemiapuutarhaa piristämään kotona oleskelua.
6. Lajittele huolellisesti
Jätehuoltoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota pandemian aikana. Sulje roskapussit huolellisesti ja lajittele jätteet kuten aiemminkin, jotta sekajäteastiat eivät pursuile yli äyräidensä.
Kokosimme yhteen vinkkilistan siitä, miten taloyhtiön yhteisessä jätetilassa kannattaa toimia poikkeustilanteen aikana. Voit tutustua siihen tarkemmin tästä. Erityisen tärkeää on muistaa pestä kädet ennen ja jälkeen jätepisteellä vierailun, ja sulkea jäteastian kansi.
Viimeistään nyt kannattaa laittaa myös kodin kierrätysastiat kuntoon, jotta verkkokauppaostosten pahveille ja ruoanlaiton yhteydessä syntyvälle biojätteelle löytyy paikkansa.
Huolellinen lajittelu maksaa itsensä myös takaisin: esimerkiksi yhden kaksi kertaa viikossa tyhjennettävän sekajäteastian vähentäminen tuo taloyhtiölle 1000 euroa säästöä vuodessa.
7. Suosi sähköistä asiointia
Kiinteistöä tulee hoitaa, oli pandemiaa tai ei. Siksi kiireellisiin asioihin, kuten vesivahinkoihin ja sähkövikoihin saat ilman muuta yhä apua. Muistathan kuitenkin kertoa kiinteistöhuoltajalle, mikäli huoneistossa asuu sairastunut henkilö, jotta hän osaa varustautua asianmukaisin suojavälinein.
Etenkin näin poikkeusaikana suosittelemme ottamaan yhteyttä kiinteistöhuoltajaan ensisijaisesti verkossa. Sähköisen huoltopyynnön voit tehdä tästä
Me pidämme huolta kiinteistöstäsi – pitäkää te etäisyyttä
Me L&T:llä lupaamme huolehtia tilojen puhtaudesta ja kiinteistöjen olosuhteista, ja rohkaisemme samalla jokaista suomalaista huolehtimaan toisistaan. Se onnistuu parhaiten Turvavälittämällä, eli pitämällä kanssaeläjiin fyysistä etäisyyttä.