Vedensäästö on myös energiansäästöä – hanavesi ei lämpene itsestään
Valojen sammuttelu, kierrätys, printtailun välttely ja LED-valaisimien asennus on valtaosalle meistä jo tuttua arjen energiansäästötekoja. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi kuinka paljon energiaa esimerkiksi vesijohtoveden lämmitykseen ja puhdistukseen kuluu.
”Jopa 20–30 % kotien käyttämästä lämmitysenergiasta kuluu veden lämmitykseen. Kaukolämpöalueilla vettä pumpataan putkia pitkin suuria etäisyyksiä ja matkan aikana tapahtuva lämpöhukka on myös energiahukkaa”, kertoo Lassila & Tikanojan Head of New Business Antti Toivanen.
Lämpimän veden tuhlausta on helppo vältellä esimerkiksi alentamalla suihku- tai kylpyveden lämpötilaa. Myös kylmän veden haaskaus tuhlaa energiaa, sillä juomakelpoisen vesijohtoveden puhdistus ja pumppaus käyttää myös suuret määrät energiaa.
Vettä- ja sitä kautta myös energiaa voi säästää vaihtamalla runsaasti vettä hörppivä kylpyamme suihkuun ja vesikalusteet, kuten vesihanat ja pesukoneet uudempiin vähemmän vettä käyttäviin malleihin. Vesihanat kannattaa myös sulkea esimerkiksi hampaiden pesun tai shampoon levittämisen ajaksi.
Kodin energiansäästövinkit voi vielä kerrata L&T:n koostamasta energiansäästövinkkivideosta.