10.10.2019 |

Näin laitat uuden toimitilan jätehuollon kuntoon kuudella askeleella

Mitä uuden toimitilan – ja miksei vanhankin – jätehuollossa kannattaa ottaa huomioon? Kokosimme avuksesi käytännönläheisen tarkistuslistan.

Vastuullisuus on pieniä tekoja. Neuvotteluhuoneen valot sammutetaan, kun huoneessa ei ole ketään. Lounastauolla teevettä keitetään vain sen verran, kun on tarvis. Toimitilan jätteet lajitellaan omiin jäteastioihinsa, jotta ne päätyvät uudelleen hyödynnettäviksi materiaalina.

Etenkin viimeinen kohta on usein helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka kotona lajiteltaisiin kuin viimeistä päivää, työpaikalla jätteet päätyvät kuin varkain lähimpään energiajäteastiaan. Tai sitten toimitilassa ei ole edes mahdollisuutta huolelliseen lajitteluun.

Olipa huonosti toimivan jätehuollon syynä sitten akuutti työperäinen lajittelulaiskuus tai puutteelliset lajitteluvälineet, ongelma on ratkaistavissa kuudella askeleella. Niistä kerron lisää alla.

Kuusi askelta toimivaan jätehuoltoon

Toimivan jätehuollon sydän on syntypaikkalajittelu. Se tarkoittaa, että jätteet lajitellaan siellä, missä ne myös syntyvät. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jokaisella työpisteellä olisi oma roska-astiansa – paljon fiksumpaa on koota jokaiseen kerrokseen oma lajittelupiste, johon jokainen tuo omat jätteensä.

Tämä on hyödyllistä kahdestakin eri syystä:

  • Siistijän ei tarvitse kierrellä ympäri toimitilaa tyhjentämässä jäteastioita työpisteiden alta.
  • Työntekijät saavat pientä hyötyliikuntaa muutenkin kuin kävellessään kahviautomaatille.

Kun lajittelupisteen paikka on valittu, on aika siirtyä tarkistuslistan pariin:

  1. Onko lajittelupisteessä kaikki samat astiat, jotka löytyvät myös toimitilan alakerran jätehuoneesta? Jos vastaus on ei, ensimmäinen askel on hankkia lisää jäteastioita lajittelupisteeseen.
  2. Onko lajittelupisteen astioissa tarrat, joissa kerrotaan, mitä jätejaetta astiaan laitetaan? Jos ei, toinen askel on tarroittaa jäteastiat asiaankuuluvin tarroin.
  3. Tietävätkö toimitilan käyttäjät, miksi lajittelu on tärkeää ja miten se tehdään? Jos vastaus on jälleen kieltävä, kouluta työntekijäsi lajitteluun esimerkiksi verkossa. (Jos kaipaat vinkkejä lajittelumotivaation lisäämiseen, niitä löytyy tästä.)
  4. Pursuileeko jokin jätehuoneen astioista aina yli samalla kun muut astiat ovat aina puolillaan? Jos kyllä, keskustele asiasta jätehuollon kumppanisi kanssa, jotta tyhjennysrytmi saadaan optimoitua oikein. Silloin kun astiat tyhjennetään liian harvoin, lattioille pääsee kertymään irtojätettä, joka tulee todella kalliiksi. 
  5. Onko yrityksesi jätekirjanpitovelvollinen? Jos kyllä, muista huolehtia raportoinnista viranomaisten vaatimalla tavalla. L&T:n yritysasiakkaille tähän tarkoitukseen on tarjolla Ympäristönetti, johon voit tutustua tarkemmin tästä.
  6. Seuraatko aktiivisesti jätehuollon kehittymistä? Se kannattaisi, koska ajantasaisen tiedon avulla voit puuttua välittömästi kierrätysasteen mahdolliseen laskuun ja vähentää siten kustannuksia. (Tämäkin onnistuu Ympäristönetin avulla.)

Saitko täydet pisteet?

Onko toimitiloissasi kaikki kuusi kohtaa kunnossa? Loistavaa, olette selvästikin edelläkävijöitä ilmastotalkoissa! 

Eikä hätää, jos yksi tai useampi kohta jäi uupumaan. Alta voit ladata itsellesi maksuttoman muistilistan, jonka avulla saat jätehuollon rullaamaan nopeammin kuin huomaatkaan. Muista, että suuretkin ilmastoteot alkavat pienin askelin.

Lataa maksuton Jätehuollon muistilista

Lataa maksuton Jätehuollon muistilista

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.