Turvallisuus korostuu lentokentän viemärihuollossa
L&T urakoi viemärihuoltoa Finavian omistamalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lentokenttä on vaativa ja vilkkaasti liikennöity työympäristö, jossa turvallisuusasiat ovat kaiken toiminnan keskiössä.
L&T suorittaa monipuolisia viemärihuollon töitä lentoasemalla. Esimerkiksi talvisin L&T kuljettaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta tuhansia kuutioita glykolivettä jätevedenpuhdistamolle. L&T seuraa myös ennakoivasti altaiden täyttöastetta ja suorittaa sekä itsenäisesti että tilauksesta niiden tyhjennyksiä. Lisäksi L&T lupaa olla tunnin sisällä paikalla, jos tarve niin vaatii. Keväisin L&T puhdistaa Helsinki-Vantaan lentoaseman glykolivesialtaat, sadevesilinjat ja –kaivot sekä tunnelit. Kesäisin L&T toteuttaa myös lentoaseman sadevesikaivojen ja –linjojen viemärikuvauksia, jotta kaivojen ja linjojen kunto sekä mahdolliset korjaustarpeet pystytään arvioimaan.
Lentokoneiden jäänesto- ja poistokäsittelyssä käytettävä glykoli ja kuuma vesi juoksee satojen kuutioiden kokoisiin altaisiin, joista kertynyt jäte toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn. Talvikauden jälkeen altaat ja linjat pestään sekä puhdistetaan.
”Ensimmäiseksi kauhakuormauslaite tyhjentää sakat altaan pohjalta vaihtolavalle. Tyhjennyksen jälkeen imupaineauto pesee altaan kunnolla, jolloin altaaseen kertynyt liete ja sakka saadaan puhdistettua pois. Pesuvaiheessa syntynyt jäte ja pesuvesi imetään altaasta imuautolla. Kaikki eri työvaiheissa kertyneet jätteet toimitetaan L&T:n omille vastaanottopaikoille jatkokäsittelyyn”, kuvailee L&T:n yksikönpäällikkö Tuomas Nironen urakan työvaiheita.
Vesienhallintapäällikkö Elina Kauppila Finaviasta kiittelee yhteistyötä.
”Yhteistyö on sujunut hyvin. Palvelu on ollut joustavaa ja sovituista asioista on pidetty kiinni. Myös nopeat aikataulumuutokset ovat olleet mahdollisia”, Kauppila sanoo.
Työmenetelmien kehittäminen on ketteröittänyt urakan edistymistä.
”Altaiden puhdistusprosessit ovat nopeutuneet erilaisten kokeilujen myötä”, Kauppila sanoo.
Yhteistyö laajentunut myös viemärikuvauksiin
Viemärihuollosta alkanut yhteistyö on laajentunut myös viemärikuvauksiin. Kuvattavat viemärilinjat painehuuhdellaan puhtaaksi ennen kuvausta, jotta viemärin kunto saadaan varmasti kuvaamalla selville.
Viemärikuvaukset toteutetaan pääosin öiseen aikaan, jolloin kiitoteillä ja niiden ympäristössä on vähiten lentoliikennettä. Viemärikuvaukset tehdään robottikameralla. Kuvauksessa robottikameran lasketaan viemärilinjaan ja kameralla ajetaan viemärilinjaa pitkin kuvaten ja analysoiden linjan kuntoa. Pisimmillään robottikameralla päästään jopa 200 metrin pituinen matka yhtäjaksoisesti.
Viemärikuvauksesta toimitetaan aina kirjallinen kuvausraportti, joka laaditaan Win-Can -ohjelmistolla. Kuvausraportista nähdään helposti viemärin kunto sekä mahdolliset korjaustarpeet. Viemärilinjan kunto määritellään SFS-EN 13508-2 –standardin mukaisesti.
Kuvausosuudet merkitään Finavian antamiin asemapiirustuksiin.
”Raportti on tärkeä työkalu viemäriverkoston ennakoivaan huoltoon. Lentoaseman tapauksessa raportoimme kaikki havainnot ja puutteet normaalia tiukemmin kriteerein. Kun useita painavia koneita laskeutuu kiitotielle päivittäin, joutuu myös viemäriverkosto kovaan rasitukseen. Lentoliikenteen häiriöttömyyden varmistamiseksi viemäriverkoston pienimmätkin poikkeamat on hyvä huoltaa ennakoivasti ja ajoissa”, Nironen sanoo.
Yhteinen työturvallisuuskulttuuri helpottaa työskentelyä
Kauppila korostaa työturvallisuuden merkitystä lentokenttäympäristössä.
”Lentoasemaympäristö on vaativa ja vilkkaasti liikennöity työympäristö. Kentällä työskenneltäessä tulee kiinnittää erityistä huomiota liikkuviin ilma-aluksiin sekä muihin alueella liikuviin toimijoihin”, hän sanoo.
Toimiva yhteistyö lentokentällä edellyttää myös, että kalusto on hyvässä kunnossa ja työskentelevien työntekijöiden taustat nuhteettomia erilaisten turvaprosessien vuoksi. Nironen kuvailee yhteistyötä Finavian kanssa vaativaksi, mutta mieluisaksi.
”Arvomaailmamme kohtaavat hyvin, sillä meille molemmille työturvallisuus on ykkösasia. Työt tehdään turvallisesti ja varmasti, ei hätiköiden tai varomattomasti”, Nironen vakuuttaa.
L&T on saanut Finavialta tarkat ohjeistukset millaista laitteistoa lentokentällä voi käyttää tai millaisia työsuojaimia vaaditaan työntekijöiltä. L&T työskentelee lentoasemalla myös esimerkiksi glykolitunnelissa.
”Työskentely suljetuissa tiloissa edellyttää paljon etukäteisvalmisteluja. Ennakoiva happi- ja räjähdyskaasupitoisuuksien mittaaminen sekä tilojen riittävä tuuletus takaavat työntekijöille turvallisen työskentelyn”, Nironen sanoo.
Aina valmiina palvelukseen
Kauppila uskoo L&T:n kanssa myönteisesti alkaneen yhteistyön kehittyvän jatkossakin suotuisasti.
”Kuljettajien ajoluvat ja kehittyvä lentoasematuntemus helpottavat töitä huomattavasti tulevaisuudessa. Vakiohenkilöiden käyttö helpottaa asiaa”, Kauppila sanoo.
”Olemme panostaneet tähän yhteistyöhön erityisen paljon. Pelkästään henkilöstön ajokoulu ja turvallisuuskoulutus työskentelyyn lentokentällä ovat vieneet reilun vuoden. Turvallisten työmenetelmien lisäksi haluamme tarjota Finavialle erinomaisen palveluvasteen. Työnjohtomme on tavoitettavissa 24/7”, Nironen lupaa.