Asiakastarinat
07.03.2017 |

Turvallisuuden sydän, ihminen

Meillä kaikilla on esikuvia ja roolimalleja elämän eri osa-alueilla liittyen esimerkiksi harrastuksiimme tai työelämään. Vaikka ei puhuttaisi varsinaisesta esikuvasta, niin työyhteisössä on vähintäänkin henkilöitä, joihin luotamme ja joita katsomme vahvasti ylöspäin. Kyseiset henkilöt toimivat esimerkkinä ja muokkaavat siten osaltaan meidän toimintaamme. Tämä koskee myös suhtautumista turvallisuuteen.

Erityisesti työuran alkuvaiheessa ja uudessa toimintaympäristössä aistitaan herkästi ihmisten toimintatapoja ja suhtautumista turvallisuusasioihin. Perehdyttäjän tai opastajan, mutta myös koko työyhteisön kautta koemme, miten turvallisuus huomioidaan käytännössä. Havaittu tekeminen sekä asenne siirtyvät huomaamatta myös meidän omaan toimintaamme. Onkin ensiarvoisen tärkeää huomioida, että meistä jokainen on osa työyhteisöä ja siten toimintamme vaikuttaa myös muiden tekemiseen. Vaikka vahinko ei sattuisi suoraan minulle, se saattaa esimerkin kautta tapahtua jollekin toiselle.

Olen ollut koko työurani tehtävissä, joissa olen onnekseni päässyt kiertämään hyvin erilaisia toimintaympäristöjä ja näkemään samalla erilaisia turvallisuuden toimintamalleja. Lähes kaikilla yrityksillä on tänä päivänä rakennettuna turvallisuuteen ohjeistukset ja prosessit sekä niitä paremmin tai huonommin tukevat järjestelmät. Tavoitellaan toimintamallia, jossa ihminen voi vaihtua, mutta malli toimii yhtä hyvin. Ainakin teoriassa.

Toimintamalli sekä järjestelmät tulee olla rakennettuina ja ohjeistukset ovat välttämättömiä, mutta käytännössä päivittäiset valinnat sekä päätökset tekee ihminen. Uskonkin, että parhaiten turvallisuusasioissa kuten myös muussa liiketoiminnassa pärjäävät ne organisaatiot, jotka osaavat aidosti huomioida tekijän, ihmisen. Tämä korostuu erityisesti nykymaailmassa, jossa keskitytään entistä enemmän tietoon ja järjestelmiin.

Meistä jokainen toimii esimerkkinä työyhteisön muille jäsenille riippumatta siitä millä organisaatiotasolle toimimme. Tuolla esimerkillä on merkittäviä vaikutuksia niin turvallisuudessa kuin muutenkin liiketoiminnassa menestymiseen. Muistetaan se tehdessämme päivittäisiä valintoja.

TILAA BLOGIMME JA ASIAKASTARINAMME SÄHKÖPOSTIISI

Kirjoitus julkaistu alun perin myös Promaint-lehdessä.

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.