Asiakastarinat
24.09.2018 |

Tuoko energiansäästö sisäilmaongelmia? Ei, jos se tehdään oikein

Energiatehokkaassa kiinteistössä energiaa käytetään vain siellä, missä sitä tarvitaan – juuri sen verran, kuin sitä tarvitaan. Fiksusti suunniteltu ilmanvaihto säästää energiaa ja pitää sisäilmaongelmat loitolla.

Sisäilmaongelmien yleisimpiä syitä on se, ettei ilma kulje sieltä, mistä pitäisi. Toisin sanoen ilmaa pääsee rakennukseen jostain, mistä ei sen ei kuuluisi päästä, kuten seinien raoista tai alapohjasta.

Ongelmia voi muodostua myös silloin, kun ilmastointia seisotetaan liian pitkään, jolloin tilat ja kanavat eivät tuuletu ja ilma jää seisomaan. Kun ilma ei vaihdu, jää mahdollinen kosteus tiloihin ja kanavistoon, mikä luo alustan haitallisille kasvustoille.

Riittävän tehokas ilmanvaihto riippuu käyttäjien määrästä

Rakennus ja sen sisällä olevat ihmiset vaativat tietyn määrän ilmaa. Henkilöä kohti on määritelty ilmamäärä, jonka verran ilmanvaihtoa tulee tehostaa, jotta kaikilla on mukava olla. Silloin kun rakennuksessa ei ole ihmisiä, pelkkä kiinteistön vaatima tuuletus riittää.

Ilmanvaihdon suunnittelu pohjautuu arvioon kiinteistön käyttäjämääristä. Arvioidun käyttäjämäärän pohjalta lasketaan, kuinka paljon ja minkä kokoisia ilmastointikoneita kiinteistöön tarvitaan, jotta ne pystyvät tuottamaan riittävän määrän ilmaa järkevästi jaoteltuna.

On useita kohteita, joissa laskennallinen henkilömäärä on ylitetty ja ilmanvaihto on jäänyt tätä kautta riittämättömäksi. Tämä ei vielä itsessään aiheuta vaarallisia ongelmia, mutta sisäilman laadun heikkenemistä kylläkin.

Uusi ilmastointikoneet riittävän usein

Tehokas ilmastointi on riippuvainen toimivasta laitteistosta. Vanhemmat ilmastointikoneet ovat usein 2- tai 1-nopeus (on/off) koneita, jolloin edellä mainitun kaltainen ilmamäärän säätäminen ei ole mahdollista. 2-nopeus koneet on mitoitettu ainoastaan 100 % käytölle ja 50 % käytölle, jolloin niiden tuottama ilmamäärä ei useinkaan ole optimaalinen.

Näiden koneiden päivittäminen säädettäviin koneisiin luo mahdollisuuden pitää olosuhteet hyvinä ja säästää energiaa. Vielä parempiin tuloksiin päästään, kun järjestelmää täydennetään hiilidioksidipitoisuus- ja paine-eromittarein, sekä läsnäolotunnistimilla.

Säädettävyyden parantaminen ja käyttöolosuhteiden tarkempi seuranta luo mahdollisuudet säästää energiaa ja parantaa sisäilmaolosuhteita – sekä ehkäistä sisäilmaongelmien syntymistä.

Lue lisää aiheesta: Hirsikampuksen arjessa arvostetaan puhdasta sisäilmaa ja siistejä tiloja

Tutustu tarkemmin L&T:n kiinteistötekniikan ratkaisuihin tästä!

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.