Asiakastarinat
02.10.2018 |

Toimiva jätetila kannustaa lajitteluun – ja säästää kustannuksia

Hyvin suunniteltu jätetila on tehokkaan lajittelun edellytys. Siisteys, hyvä valaistus ja riittävä määrä keräilyvälineitä kannustavat lajittelemaan jätejakeet huolellisesti. Mutta miten jätetilasta saadaan mahdollisimman toimiva?

Harva vastustaa kierrätystä periaatteesta. Useimmiten taustalla on tietämättömyys tai lajittelun kokeminen hankalaksi. Jos esimerkiksi jätetilaan on epämiellyttävä mennä tai sieltä ei löydy tarvittavia keräilyvälineitä, motivoituneinkin lajittelija jättää leikin helposti kesken.

Kiinteistön kierrätysaste ei kuitenkaan nouse, ellei kaikkia saada innostettua lajitteluun mukaan. Siksi käyttäjien opastamiseen ja jätehuoneen toimivuuteen kannattaa panostaa.

Siisteys, keräilyvälineet ja opasteet muodostavat toimivan jätetilan

Ensimmäinen askel kohti toimivaa jätetilaa on yleisilmeen siistiminen. Seinät puhdistetaan ja maalataan, ja valaistus laitetaan kuntoon.

Selkeä yleisilme parantaa käyttäjäkokemusta ja -tyytyväisyyttä, jolloin lajittelu ei kaadu epämiellyttäviin puitteisiin. Samalla se lisää käyttäjien turvallisuutta: hyvä valaistus, siisti lattia ja ehjät pinnat ehkäisevät kolhuja, naarmuja ja liukastumisia.

Seuraavaksi varmistetaan, että huoneessa on riittävä valikoima keräilyvälineitä suhteutettuna syntyneisiin jätejakeisiin:

  • Kun kaikille syntyville jätejakeille on oma keräilyvälineensä, lajittelu on tehokkaampaa.
  • Oikein mitoitettujen keräilyvälineiden ansiosta jätejakeita ei päädy lattialle tai sekajäteastiaan.
  • Optimoidut tyhjennysrytmit pitävät huolen siitä, etteivät jäteastiat pursuile yli viikosta ja kuukaudesta toiseen.

Lopuksi jätehuoneen seinille ja keräilyvälineisiin kiinnitetään vielä selkeät opasteet, jotka ohjaavat lajittelemaan oikein. Niiden informatiivinen väritys auttaa tunnistamaan, mikä ohje kuuluu mihinkin keräilyastiaan. Näin keräilyvälineisiin ei päädy vääriä jätejakeita tiedon puutteen vuoksi.

Toimiva jatetila ennen ja jalkeen

L&T auttaa siistimään jätehuoneet

L&T:n Toimiva jätetila -palvelu auttaa siistimään jätehuoneen ja kouluttamaan kiinteistön käyttäjät lajittelemaan fiksusti. Palveluun kuuluu jätetilan suunnittelu ja toteutus, käyttäjien opastus ja yhdessä sovittujen tavoitteiden toteutumisen seuranta.

Lataa esite tästä tai kysy lisää suoraan Kiertotalousosaajiltamme.

Lue lisää aiheesta:

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.