Siirry sisältöön

Vinkki

6 vinkkiä parempaan kiinteistön ilmanvaihtoon

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >6 vinkkiä parempaan kiinteistön ilmanvaihtoon</span>

Sisäilmaongelmien yleisimpiä syitä on se, ettei ilma kulje sieltä, mistä pitäisi. Sen sijaan fiksusti suunniteltu ilmanvaihto säästää sekä energiaa että kustannuksia pitäen samalla sisäilmaongelmat loitolla.


Ongelmia sisäilman laadun suhteen voi muodostua silloin, kun ilmastointia seisotetaan liian pitkään, jolloin tilat ja kanavat eivät tuuletu ja ilma jää seisomaan. Suurin virhe tehdään usein siinä, että koneet ovat käynnissä silloin, kun kiinteistössä on ihmisiä, mutta illan ja yön ajaksi järjestelmä sammutetaan. Kun ilma ei vaihdu, jää mahdollinen kosteus tiloihin ja kanavistoon, mikä luo alustan haitallisille kasvustoille.

Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla voit parantaa kiinteistösi ilmanvaihtoa energiatehokkaasti ja pidentää samalla kiinteistön käyttöikää.


1. Seuraa kiinteistön käyttöastetta

Rakennus ja sen sisällä olevat ihmiset vaativat tietyn määrän ilmaa. Henkilöä kohti on määritelty ilmamäärä, jonka täytyy täyttyä, jotta kaikilla kiinteistön käyttäjillä on mukava olla.

Ilmanvaihdon suunnittelu pohjautuu arvioon kiinteistön käyttäjämääristä. Tilan käyttötapa tai käyttäjämäärät voivat myös muuttua, mutta samaan aikaan talotekniikkaan ei muisteta tehdä tarvittavia muutoksia. Tällöin oikeat säädötkään eivät riitä pitämään lämpötilaa optimaalisena ja ilmaa raikkaana, vaan ilmanvaihdon tarve tulee kartoittaa uudelleen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kiinteistön arvioidun käyttäjämäärän pohjalta lasketaan, kuinka paljon ja minkä kokoisia ilmastointikoneita kiinteistöön tarvitaan, jotta ne pystyvät tuottamaan riittävän määrän ilmaa järkevästi jaoteltuna.

"Useissa kohteissa laskennallinen henkilömäärä on ylitetty ja ilmanvaihto on jäänyt sen vuoksi riittämättömäksi", kertoo L&T:n kiinteistötekniikan yksikönpäällikkö Mikko Vuorio .

2. Muista säännöllinen huolto ja ilmastointikanavien puhdistus

Ilmanvaihdon ja muiden kiinteistön järjestelmien huollot suoritetaan tavallisesti keväisin ja syksyisin.

"Keväällä puhdistukset kannattaa tehdä hiekanpoistojen jälkeen, jotta kanavat eivät likaannu heti uudelleen", Vuorio sanoo.

Se, tarvitseeko ilmastointi huoltoa myös syksyllä, on kiinni monesta tekijästä. Esimerkiksi kiinteistön koko, käyttötarkoitus, käyttöaste ja sijainti vaikuttavat.

"Myös syksyisin ilmastointikanavien kunto olisi hyvä vähintään kartoittaa, jotta päästään kiinni mahdollisiin korjaustarpeisiin. Ilmojen kylmetessä on esimerkiksi tärkeää, että järjestelmä pystyy lämmittämään sisään tulevaa ilmaa. Syksyllä ilmastointikanavissa saattaa myös olla siitepölyä kevään jäljiltä, joka olisi hyvä saada kanavista pois ennen talvea."

Ilmastoinnin säännöllisellä huollolla ja ylläpidolla on suora vaikutus energiankulutukseen ja kiinteistön ylläpitokustannuksiin.

"Jos huollot jätetään suorittamatta, se näkyy heti asiakkaan lompakossa kohonneen energiankulutuksen muodossa", Vuorio varoittaa.

3. Modernisoi järjestelmä tarvittaessa

Mikäli ilmanvaihtojärjestelmä on jo vanha, kannattaa puhaltimet vaihtaa energiapiheihin suoravetoisiin puhaltimiin.

"Modernit puhaltimet ovat täydellä teholla käydessään 20-40 % energiatehokkaampia kuin vanhat hihnapuhaltimet" Vuorio kertoo.

Suoravetoisen puhaltimen suurin etu energiansäästön näkökulmasta on sisäänrakennettu taajuusmuuttaja, joka mahdollistaa ilmamäärän portaattoman säädön. Portaattoman säädön ansiosta puhallintehoa voidaan madaltaa silloin, kun tilojen käyttö on vähäistä ja nostaa silloin, kun tilojen käyttöaste on korkeimmillaan.

4. Tarpeenmukaista ilmanvaihto

Kiinteistöissä voi olla tiloja, jotka eivät ole käytössä samanaikaisesti. Silti ilmaa siirretään kaikkiin huoneisiin saman verran, vaikka todellinen tarve olisi vain osassa huoneita. Esimerkiksi toimistoissa taukotilat voivat olla päivittäisessä käytössä vain 1-3 tuntia, kun taas avokonttorin puolella ihmisiä on aamusta iltapäivään saakka.

"Näissä tapauksissa energiaa voidaan säästää asentamalla ilmanvaihtokanaviin kääntyilevät levyt, jotka säätävät huoneiden ilmamäärää perustuen huoneantureilla mitattuun hiilidioksidipitoisuuteen", Vuorio kertoo.

Hiilidioksidin määrä on suoraan yhteydessä tiloja käyttävien ihmisten määrään, joten toimenpiteen avulla ilmaa vaihdetaan täsmälleen silloin, kun tarve on.

5. Optimoi sisäolosuhteet

Ilmanvaihtoa ei kannata koskaan sammuttaa kokonaan, mutta sen tehoa voi säätää. Tunkkaisuuden välttämiseksi ilmanvaihto kannattaa pitää kevyesti päällä myös silloin, kun kiinteistö ei ole aktiivisessa käytössä.

"Esimerkiksi 10 % maksimi-ilmamäärästä riittää usein hyvin. Uudet portaattomasti säädettävät puhaltimet mahdollistavat tämän muutoksen, joka kuluttaa vähän energiaa", Vuorio vinkkaa.

6. Aloita aina kartoituksesta

Mitä tahansa kiinteistösi ilmanvaihdon suhteen teetkin, kannattaa aina aloittaa kartoituksesta, jossa tarkistetaan laitteiston ikä ja kunto.

"Me L&T:llä lähdemme aina siitä liikkeelle, että katsomme läpi nykytilanteen ja sen jälkeen tehdään vasta ehdotus toimenpiteistä. Näiden asioiden kanssa ei pidä hötkyillä, jotta varsinaisen ongelman sijaan ei lähdetä vahingossa hoitamaan oiretta", Vuorio sanoo.

Vuorion mukaan kiinteistöistä tulisi aina huolehtia kokonaisuuksina ja pitkällä tähtäimellä. Se on paras tapa ylläpitää kiinteistön kuntoa niin, että kiinteistö pysyy mahdollisimman pitkäikäisenä, se toimii mahdollisimman energiatehokkaasti ja sen ylläpito on myös asiakkaalle kustannustehokasta.

Lue lisää ja tilaa ilmanvaihtojärjestelmän kartoitus 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.