Asiakastarinat
03.07.2017 |

Toimitusjohtajan päätöksenteko on tiimityötä

Useaa korkeakoulututkintoa suorittava Felix von Renteln pääsi kesäkuussa tutustumaan toimitusjohtajan arkeen yhdeksi päiväksi, kun hän voitti CEO X 1 Day -kilpailussa paikan L&T:n toimitusjohtajan seurassa. Miten Felix summaisi päivän?

Aiemmin olen voinut vain ihmetellä ja arvailla, millaista toimitusjohtajan työ tarkalleen ottaen on. Sain tähän kuitenkin selvyyttä, kun sain CEO X 1 Day -kilpailun ansiosta viettää päivän L&T:n toimitusjohtaja Pekka Ojanpään kanssa kesäkuun puolivälissä.

Matka toimitusjohtajan seuraan alkoi tosiaan jo talvella, kun konsulttifirma Odgers & Berndtsonin CEO x1 Day –kilpailu käynnistyi. Kun kylmää vettä ja rakeita satoi ulkona, täyttelin hakemuslomakkeita. Sittemmin sain kutsun videohaastatteluun, ja edelleen perinteiseen haastatteluun, keskusteluun, ryhmätyöpäivään, persoonallisuustestiin ja lopulta päivälliselle.

Nyt edelleen satelee silloin tällöin kylmää vettä ja rakeita, mutta onkin kesä Suomessa ja hakuprosessi on päättynyt. Kevään lopussa sain tietää, että olin voittanut päivän toimitusjohtajana Lassila & Tikanojan toimitusjohtajan, Pekka Ojanpään kanssa. Olo oli kuin suoraan elokuvasta Slummien miljonääri tai Jali ja suklaatehdas. Saisin olla mukana seuraamassa suuren, kansainvälisen pörssiyrityksen johtamista yrityksen sisältä käsin, aamusta iltaan, ilman sensurointia! Vaikka koulussa voi oppia kaikenlaista, yrityksen sisälle pääseminen ja sinne kertyneen osaamisen ja kokemuksen todistaminen livenä, johtoporrasta myöten, on oppimiskokemus, jollaisesta olin tässä muodossa toistaiseksi vain haaveillut.

Kun tiistaina 13. kesäkuuta astelin juna-asemalta L&T:n pääkonttorille muiden ihmisten joukossa, oloni muistutti ensimmäistä päivää ala-asteella tai lukiossa. Hieman eksyneen oloisena, mutta innokkaana ja optimistisena löysin tieni L&T:n aulaan. Vastaanotto oli lämmin – tuskin ehdin heittää takkia naulakkoon, kun paikan päälle oli saapunut itse toimitusjohtaja Pekka sekä viestinnän asiantuntija Terhi. Kättelimme ja vaihdoimme aamukuulumisia, otimme pari yhteisvalokuvaa ja sain lämpimän teekupin käteen. L&T:n väki sai oloni tuntumaan turvalliselta ja luontevalta, jopa kotoisalta. Tässä seurassa oli hyvä aloittaa päivä toimitusjohtajana.

pekka_felix_ceo.jpg

Päivän runko koostui neljästä tärkeästä kokouksesta: oli suurprojektin johtoryhmää, henkilöstöjohtamista, asiakkuuksien hoitoa sekä myynnin johtoa. Olin jo etukäteen kuullut paljon hyvää Pekasta päätöksentekijänä ja oli mielenkiintoista nähdä käytännössä, miten Pekan johtamistapa vaihteli monipuolisesti kokouksissa, ja miten isoja päätöksiä syntyi erilaisissa tiimeissä. Kokoukset tarjosivat valtavasti uutta asiaa ja aivoni olivat aktiivisessa käytössä niiden yhdistäessä uutta tietoa aiemmin opinnoissa, töissä ja elämässä opittuun.

Jo aamupäivän aikana kävi selväksi, että L&T on hyvin laaja ja kiehtova monipuolisten osaajien ympärille rakentunut yritys, jonka strategia ja arvot eivät ole vain kiiltokuvaa, vaan ovat vahvasti läsnä myös yrityksen sisällä, johtoa myöten. Pekka toimi myös itse esimerkkinä yrityksen arvojen suhteen ja opasti muita samansuuntaiseen toimintaan.

L&T:llä on viihtyisä lounasruokala, jonne Pekka ja minä olimme aamupäivän päätteeksi jo suuntamassa muiden seuraan, kun huomasimme meille varatun kabinetin. Ruoan jälkeen teimme suoran  Facebook Live –lähetyksen, jonka tallenteen löydät täältä. Suora lähetys kyllä jännitti, mutta tästä selvittiin ja jälkikäteen kokemus oli aika hauska - sekä minulle että Pekalle.

Kokousten välissä pääsin kiertelemään ympäri taloa Pekan kanssa. Näin työntekijöitä eri yksiköistä, esitin heille kysymyksiä ja kuuntelin heidän tarinoitaan. Talosta löytyi monenlaista osaamista ja tätä kierrosta olisin voinut mielellään jatkaa paljon pidempään, vaikka kokonaisen erillisen päivän tai pidempäänkin. Mainittakoon, että tapasin myös edellisen vuoden CEO X 1 Day -voittajan Tomi Mankisen, joka työskentelee nykyään Business Analystin roolissa L&T:llä.

Sekä kokouksissa että taloa kierrellessä huomioni kiinnittyi ennen kaikkea L&T:n yrityskulttuuriin ja siihen vahvaan yhdessä tekemisen meininkiin, joka yrityksessä vallitsee. Muista välittäminen ja tiimin tukeminen vaikutti olevan keskeinen osa arkea. Ongelmiin suhtauduttiin tiimille tarkoitettuina haasteina, jotka ratkaistaan yhdessä.

Pääkonttorin tilatkin olivat yhdessä, L&T:n omien työntekijöiden voimin, remontoitu moderniksi, uudenveroiseksi miljööksi. Elokuvissa ja mediassa toisinaan välittyvä kuva johtajista, joiden ajatukset ja teot pyörivät vallan ja rahan voimalla, sai L&T:llä kyytiä. Täällä päätökset tehtiin ihmisiä – asiakkaita ja työntekijöitä varten. Johtajat kuuntelivat asiakkaiden ja työntekijöiden palautetta, ja miettivät miten asiakkaalle voitaisiin tarjota entistä parempi palvelu, tai miten työntekijöiden koulutusta, virkistystä tai urapolkua voitaisiin parantaa. Päätöksenteossa ääneen pääsi niin naisia kuin miehiä, ja sekä vanhempaa että nuorempaa väkeä. Selvästi kannattaa kertoa mitä tarvitsee tai toivoo L&T:ltä - sitä arvostetaan ja kuunnellaan johtoa myöten, ja ehkä toive jopa toteutuu! Tomin edellä mainittu urapolku ei ole tästä yhtään hullumpi esimerkki.

ceo1day_kokouskuva.jpg

Päivän päättyessä tuntui kuin olisin saanut matkustaa päiväksi tulevaisuuteen – niin L&T:n kestävien arvojen ja strategian, kehittyneen yrityskulttuurin kuin myös oman urapolkuni näkökulmasta. Olin saanut tutustua mallikkaaseen ja aidolta, luonnolliselta sekä  turvalliselta tuntuvaan yritykseen, jossa välitetään ympäristöstä ja ihmisistä, sekä halutaan, että me yhdessä teemme maailmasta paremman. Matkaa on varmasti vielä edessä, mutta suunta on selvästi oikea. Tällaiseen paikkaan on mukava tulla töihin. Itse asiassa viihdyin niin hyvin, että olisin halunnut jatkaa ”toimarisopimusta” ja palata seuraavan aamuna takaisin. Pää oli nimittäin täynnä idean alkuja L&T:n kehittämiseksi ja toisaalta täynnä kysymyksiä sekä halua ymmärtää L&T:n toimintaa syvemmin, jotta voisi yhdessä L&T:n mahtavan väen kanssa kehittää parempia ratkaisuja haasteisiin.

Kokonaisuudessaan päivä oli ainutlaatuinen kokemus, joka ylitti odotukset. Vaikutelma toimitusjohtajan arjesta jäi positiiviseksi ja innostaa varmasti eteenpäin uralla! Suurkiitokset koko L&T:n väelle vierailupäivästä!

 

Terveisin, Felix von Renteln

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.