Siirry sisältöön

Blogi

5 vinkkiä toimiston jätteiden parempaan lajitteluun

Kimmo Heikkinen | Ympäristömanageri
Kimmo Heikkinen | Ympäristömanageri
  • 3 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >5 vinkkiä toimiston jätteiden parempaan lajitteluun</span>

Montaako jätejaetta teidän toimistossa lajitellaan? Entä tiedätkö, mikä on toimistosi kierrätysaste? Millaiseen kierrätysasteeseen voi tänä päivänä ylipäätään olla tyytyväinen? Katso L&T:n vanhemman ympäristömanagerin Kimmo Heikkisen vinkit onnistuneeseen lajitteluun toimistokiinteistössä.

Kierrätysaste kertoo tunnetusti materiaalina kierrätettävien ja energiana hyödynnettävien jätteiden suhteen. Mutta mikä on hyvä kierrätysaste nimenomaan toimistokiinteistössä? Vielä viisi vuotta sitten tähän kysymykseen olisi vastattu: jossain siinä 20-40 prosentin välillä. Tänään tilanne on aivan toinen, ja vastuullisesti kierrättävien toimistokiinteistöjen tulisi tavoitella 60-80 prosentin kierrätysastetta.

Näihin lukemiin on monella kiinteistölle vielä matkaa, mutta tehtävän voi ajatella askelina kiertotaloutta kohti. Toimiston lajittelua kehitettäessä tulee kiinnittää huomiota, mihin astioita sijoitetaan ja millä keräysvolyymillä kutakin jaetta kerätään. Näistä asioista on syytä käydä keskustelua kaikkien toimistossa työskentelevien kanssa. Keskimääräinen suomalainen toimisto ylläpitää turhan suurta sekajätteen keräysvolyymiä ja suurin syypää tähän on jäteastioiden harkitsematon sijoittelu.

1. Oikein sijoitellut astiat kannustavat lajittelemaan

Astioiden sijaintia kannattaa arvioida kahdesta näkökulmasta: käyttäjäystävällisyydestä sekä lajittelun mahdollistamisen näkökulmasta. Jotta käyttäjille voidaan tarjota riittävän laaja valikoima jätejakeita, kannattaa astiat keskittää yhteen lajittelupisteiksi. Lajittelupisteet sijoitetaan toimistossa käyttäjäystävällisesti sellaisiin kohtiin, joiden ohi toimistossa työskentelevät kävelevät monta kertaa päivässä. Näin sijoittelulla kannustetaan lajitteluun. Tällaiset paikat ovat usein keittiöiden ja sosiaalitilojen yhteydessä tai käytävällä, joka johtaa wc-tiloihin. Ohjaamalla käyttäjä lajittelupisteelle yksittäisen sekajäteastian sijasta lajittelulla on mahdollisuus onnistua paremmin.

2. Mahdollista lajittelu kahdeksalle jätejakeelle

Hyvin kierrättävässä toimistossa käyttäjillä on mahdollisuus lajitella kahdeksaa jätejaetta, jotta suurin mahdollinen osuus jätteistä saataisiin ohjattua kierrätykseen. Nämä kahdeksan jätejaetta on: muovipakkaukset, kartonki/pahvi, biojäte, lasipakkaukset, metalli, paperi, tietosuoja ja sekajäte. Näiden lisäksi on hyvä varmistaa, että vaaralliset jätteet, kuten paristot ja elektroniikka, eivät päädy tavanomaisten jätteiden sekaan.

3. Oikean kokoiset astiat kullekin jätejakeelle

Lajittelupisteitä suunniteltaessa kannattaa harkita, minkä kokoisia astioita on syytä tarjota millekin jätejakeelle. Kartonki ja muovipakkaukset vievät usein tilaa, joten näille kannattaa valita yli 30 litran astioita. Metallille ja lasille voi taas ottaa pienemmät 15 litran astiat. Tärkeintä on kuitenkin, että lajiteltaville jätejakeille löytyy enemmän keräysvolyymiä kuin sekajätteelle.

4. Opasta lajitteluun - ja vähennä rohkeasti sekajäteastioita

Kun keskitetyt lajittelupisteet on perustettu ja näistä on tiedotettu ja käyty toimistossa työskentelevien kanssa läpi lajiteltavat jätejakeet, on aika luopua mahdollisimman suuresta osasta yksittäisiä sekajäteastioita. Erityisesti työpisteiden yhteydessä olevat sekajäteastiat vähentävät kierrätettäviin jätejakeisiin päätyvän materiaalin määrää, eikä kierrätysaste siis nouse.

5. Huomioi myös uuden jätelain velvoitteet

Vuosina 2021 ja 2022 voimaan tulleet uuden jätelain asetukset määrittelevät enemmän vastuuta toimistokiinteistöille lajittelun suhteen. Jos kiinteistössä esimerkiksi tuotetaan yli 5 kg muovipakkausjätettä viikossa tulisi tälle järjestää myös lajittelu. Näin on myös muiden jätejakeiden osalta. Nämä raja-arvot ylittyvät suurimmassa osassa Suomen toimistokiinteistöjä, joten nyt on siis hyvä hetki laajentaa lajitteluvaihtoehtoja. Voit kutsua meidät keskustelemaan, kohtaavatko juuri teidän toimistossa tuotetut ja lajiteltavat jätevirrat, ja miten kierrätysastetta saadaan nostettua.

VIDEO: Kuinka lajittelu on järjestetty L&T:n pääkonttorilla Tikanpesällä?

Helsingin Valimossa sijaitsevalla L&T:n pääkonttorilla eli Tikanpesällä toimiston lajittelua on kehittänyt ympäristömanageri Linda Karlström. Lajittelu on keskitetty taukotilojen ja tulostushuoneiden lajittelupisteisiin eikä työpöytien alla tai käytävillä ole sekajäteastioita lainkaan. Tiesitkö että Tikanpesällä voi lajitella yhteensä jopa 17 eri jätejaetta? Näin mahdollisimman paljon jätettä saadaan kiertoon materiaalina. L&T:n toimistokiinteistöjen kierrätysaste onkin tällä hetkellä jo 71 % (lokakuu 2023).

Ota yhteyttä L&T:n kiertotalousosaajiin!

 

 

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.