Asiakastarinat
21.03.2019 |

Teollisuudessa muovi ei ole ongelma, vaan kierrätyskelpoinen materiaali

Mitä teollisuudessa syntyvälle muovijätteelle tapahtuu, kun se kierrätetään ja lajitellaan oikein? Osa muovista palaa takaisin samaan tuotantolaitokseen uudelleen hyödynnettäväksi, ja loppu päätyy muita reittejä pitkin uusien tuotteiden valmistusmateriaaliksi.

Muovilla on pitkään ollut huono maine. Muovipussien vähentämiseksi on kampanjoitu paljon ja EU:n päätöksen myötä muovipillit jäävät pian historiaan. Teollisuudessa muoviin on kuitenkin suhtauduttu toisin. Ongelman sijaan muovista on tehty mahdollisuus – sivuvirtojen uudelleen hyödyntämisen muodossa.

Teollisuuden sivuvirrat hyötykäyttöön

Teollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen ei ole varsinaisesti uusi asia. Uutta on sen sijaan se, että kesästä 2019 alkaen entistä suurempi osa teollisuudessa syntyvästä muovijätteestä voidaan käsitellä Suomessa, L&T:n Merikarvialla sijaitsevassa muovinkierrätyslaitoksessa.

Merikarvialla kaupan ja teollisuuden jätehuollon kautta tuleva muovijäte murskataan, pestään, sulatetaan ja granuloidaan, jotta se voidaan hyödyntää uudelleen raaka-aineena. Uusi linjasto ei kuitenkaan erottele muovilaatuja toisistaan, joten huolellinen syntypaikkalajittelu on olennaisen tärkeä osa prosessia.

Käytännössä linjasto granuloi teollisuuden ylijäämä- ja hylkymateriaaleja, kovamuovisia kuljetuslaatikoita ja kaupan pakkauskalvoja. Ne saavat uuden elämän muovikasseina, ämpäreinä, kastelukannuina ja muina muovituotteina, poisluettuna elintarvikepakkaukset.

Muovi kiertää Merikarvialle ja takaisin

Teollisuuden sivuvirroista voidaan myös muodostaa itseään ruokkiva luuppi tai silmukka. Tämä on tyypillistä silloin, kun muovituotteita valmistavan tehtaan tuotantoprosessissa syntyy paljon hylkymuovia.

Hylkymuovi erilliskerätään tehtaassa, kuljetetaan uudelleen prosessoitavaksi Merikarvialle ja palautetaan takaisin tehtaalle uudelleen hyödynnettäväksi. Näin muovia ei päädy hukkaan, vaan se käytetään mahdollisimman tehokkaasti uudelleen.

Teollisuuden sivuvirtojen uudelleen hyödyntäminen onkin hyvä esimerkki siitä, miten suunnitelmallinen kierrättäminen säästää luontoa ja rahaa: kun muovi ei päädy energiajätteen mukana polttoon, tehtaan jätehuollon kustannukset laskevat.

Kirkkaasta kalvomuovista kierrätysmuovikasseja

Teollisuuden lisäksi myös kaupan alalla hallitaan muovijätteen tehokas hyötykäyttö. Tästä hyvänä esimerkkinä Kesko, jonka keskusvarastoista ja terminaaleista kerätyt kirkkaat kalvomuovit kuljetetaan Merikarvialle granuloitaviksi. Granulaatteja käytetään edelleen Pirkka-kierrätysmuovikassien valmistukseen.

Pakkaussuunnittelijoiden keskuudessa yhtenä nousevana trendinä on puolestaan ekodesign, jossa muovipakkaukset suunnitellaan alusta alkaen niin, että ne ovat mahdollisimman hyvin kierrätettävissä. Näin muovi päätyy entistä suuremmalla todennäköisyydellä kiertoon polton sijasta.

Tärkeintä muovin kierrättämisessä onkin se, että jokainen yritys ja toimiala sitoutuu omalta osaltaan parantamaan muovin kierrätyksen edellytyksiä. Oikea asenne, keräyksen laajentaminen ja tavoitteellinen kierrättäminen ovat kaikki harppauksia kohti entistä tehokkaampaa kiertotaloutta.


Etsitkö kumppania teollisuuden sivuvirtojen suunnitelmalliseen hyödyntämiseen? Lue lisää L&T:n Tehdaspalveluista.

Ota yhteyttä L&T:n kiertotalousosaajiin!

 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.