04.03.2021 |

Tahko haluaa vastuullisen matkailun edelläkävijäksi – apuna L&T:n osaaminen

L&T tukee Tahkon alueen taivalta ympäristöystävälliseksi matkailukohteeksi. Käytössä on L&T:n kokemus ja kiertotalouden digityökalut.

Tahkon alue Nilsiässä, Pohjois-Savossa tunnetaan komeista laskettelurinteistään, mutta viime vuosina se on ollut yhä enemmän myös ympärivuotinen matkailukohde aktiivisille ihmisille. Kasvavat asiakasmäärät vaativat lisää tekoja ympäristönkin hyväksi.

L&T aloitti vuoden alusta laajan yhteistyön alueella toimivan Tahko Chaletin kanssa. Yritys haluaa olla modernin kiertotalouden suunnannäyttäjä, ja siksi sen kierrättämistä ja jätehuoltoa lähdettiin kehittämään kokonaisuutena.

”Kierrätys liittyy oleellisesti matkailun vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen. Ne ovat tämän päivän vaatimuksia, joiden pitää olla kunnossa”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Heppu Pentti.

Vastuullisuudella on merkitystä, kun matkailijat tekevät lomakohdevalintojaan.

”Nykyään myös lapset ja nuoret päättävät, mihin olisi perheen kanssa kiva lähteä, ja nämä asiat ovat tärkeitä heille ja heidän tulevaisuudelleen.”

Pentin mukaan L&T:n vahvuus on määrätietoinen ja kattava ote vastuullisuuteen sekä ”eteenpäin katsova meininki”.

Tahko Chaletin liiketoimintajohtaja Synne Nordström kertoo yhteistyön lähtökohdista.

”Ympäristöarvojen korostaminen on ollut tärkein syy. Palautetta vastuullisuusasioista tulee yksittäisiltä matkailijoilta, ja monet isot matkanjärjestäjätkin edellyttävät jonkinlaista ympäristösertifikaattia.”

Tahko Chalet on perheyritys, johon kuuluu muun muassa Piazza-viihdekeskus, karaokebaari Vintti, ravintola Mosquito & Kotipizza sekä hotelli ja tilausravintola Ukko. Golden Resortissa on puolestaan huvila-alue sekä tilausravintola, joka toimii kesäisin golfkentän ravintolana.

LT PNT Active Tahko04

Digityökalut tekevät seurannasta helppoa

Tahko Chaletilla on tehty toki työtä vastuullisuuden eteen ennenkin. Yritys on sitoutunut muun muassa energian- ja vedenkäytön tehostamiseen ja majoitustoiminnan ympäristörasituksen pienentämiseen. Sillä on siivouksessa käytössä ekologiset tuotteet ja menetelmät, ja Golden Resortille on myönnetty Green Key -ympäristömerkki.

Tuore sopimus L&T:n kanssa sisältää jätehuollon kokonaisuuden ja viemärihuoltopalvelut. Mukana ovat myös L&T:n digitaaliset kiertotalouden työkalut.

”Asiakkaalta ei kulu aikaa soitteluun, kun he käyttävät tilauksissa sähköistä Oma L&T -kanavaa”, kertoo L&T:n myyntipäällikkö Matias Muurikoski.

Ympäristönetin kautta asiakas voi puolestaan seurata reaaliaikaisesti jätteiden määrää ja johtaa jätehuoltoa kustannustehokkaasti. L&T tekee jatkuvasti töitä jätehuollon päästöjen minimoimiseksi muun muassa ajoreittien optimoinnilla ja modernilla kalustolla. Tahkolla on käytössä myös Hiilineutraali jätehuolto –palvelu, jonka avulla jäljelle jäävät jätehuollon päästöt kompensoidaan sertifioiduilla metsityshankkeilla.

”Tahkolle on nyt luotu hyvät mahdollisuudet lajitteluun ja kehitetty jätehuollon reittejä. Olemme innoissamme, että materiaalit saadaan parempaan kiertoon. Chaletin asunnoista kerätään erikseen kaikki jakeet biojätettä ja metallia myöten”, Muurikoski sanoo.

LT PNT Active Tahko07


Selkeillä ohjeilla nopeita tuloksia

Kierrätyksen tärkein lenkki on ketjun alkupää eli yksittäiset matkailijat. Heille kierrätyksen on oltava mahdollisimman helppoa. Siihen kuuluvat astioiden yhteydessä olevat selkeät opasteet, ja ne ovat kolmella kielellä eli suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.

Käytännön toimet laitettiin Tahko Chaletilla liikkeelle heti vuoden vaihteessa.

”Ajankohta oli haastava, kun paikat olivat täynnä majoittujia. Täytyi pitää huolta, ettei palvelu katkea, kun vanha toimija vei astiansa pois ja L&T toi omansa tilalle. Mutta kaikki on mennyt sutjakkaasti. Asiakkaillemme muutos näkyy siinä, että jäteastioita on enemmän ja niissä on selkeä ohjeistus”, sanoo Synne Nordström.

L&T operoi Tahkolla useammalla autolla, joista osa on kaksilokeroautoja.

”Kaksilokeroautoilla tyhjennetään useampia jätejakeita samalla kierroksella tehokkaasti ja mahdollisimman vähillä päästöillä”, kertoo käytännön järjestelyistä vastaava L&T:n myyntineuvottelija Jani Happonen.

”Tutuilta on tullut palautetta, että autojamme on näkynyt jo aika hyvin Nilsiän katukuvassa”, hymyilee itsekin Nilsiästä kotoisin oleva Happonen.

LT PNT Active Tahko16

Tahkolla kunnianhimoisia ympäristötavoitteita

Tahko Chaletin Heppu Pentti on innokas kiertotalouden puolestapuhuja.

”Olen elänyt sitäkin aikaa, kun muun muassa veneillessä kaikki oli jätteiden suhteen vähän huolettomampaa. Se, mikä oli silloin hyväksyttävää, ei ole sitä enää”, hän sanoo.

”Ei maapallo kestä, jos jokainen meistä ei mieti, mitä tekee. Meidän on pakko huolehtia tulevia sukupolvia varten, että maapallo pysyy kunnossa. Ne muovijätemäärät, mitä näkee esimerkiksi etelän paratiisien luonnossa, ei vaan oikein kohtaa omaa ajattelua.”

Tahko Chalet haluaa olla edelläkävijä, ja koko Tahkon alue yrityksineen on mukana Sustainable Travel Finland -ohjelmassa, joka edistää vastuullista matkailua. Tavoitteena on saavuttaa Sustainable Travel Finland -merkki 2024 mennessä.

”Vastuullisuusajattelu on syytä olla kaikilla matkailukeskuksilla tärkeiden asioiden listojen kärkipäässä.”

Tutustu ja tilaa jätehuollon palveluita

LassilaTikanoja Tahko-1

Teksti Sami Turunen
Kuvat Akseli Muraja, Matias Muurikoski

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.