Suomalaisten levyaarteet mätänevät ullakoilla – levykauppiaan neuvot vinyylilevyjen säilytykseen
Samalla kun yhä useampi meistä kuuntelee musiikkinsa netin suoratoistopalveluista digitaalisesti, ovat fyysiset vinyylilevyt nousseet kuolonkielistä takaisin musiikkifanien suosioon. Nykyaikaisessa levykaupassa uusin fyysinen musiikkiformaatti, eli CD-levy, loistaa poissaolollaan. CD-levyjen sijaan, hyllyt pullistelevat kaksitoista-, kymmenen- ja seitsemäntuumaisista vinyylilevyistä. Myös musiikkikasetteja saattaa trendikkäämmän levykaupan nurkasta löytyä pari laatikollista.
Uusien musiikkiharrastajien löytäessä uudelleen hienoin kansikuvin koristellut ja ”pehmeän” analogiäänen omaavat vinyylilevyt, ovat näiden levyjen säilytystaidot jääneet monilta unholaan. Vanhemmat sukupolvet eivät puolestaan aina ymmärrä vanhojen musiikkilevyjensä arvoa nykymarkkinoilla. Seurauksena isoja määriä levyjä, musiikkihistoriaa ja rahaa menetetään.
”Tässä maassa on vinttikellareissa ja ullakoilla satoja tuhansia ellei miljoonia LP-levyjä. Kaikki ne levyt menevät vuosi vuodelta huonompaan kuntoon, ja niiden arvo laskee. Vinttien levyt olisi hyvä varastoida oikein, ottaa käyttöön tai myydä.”
Näin neuvoo levykauppias Tuomo Konu, samalla siniväristä vinyylilevyä ultraäänikoneessa putsatessaan. Tuomo on levykauppiaana Helsingin Kallion laidalla, vauhdikkaasta kaupunkielämästä tunnetun Vaasanpuistikon nurkassa, sijaitsevassa Rolling Records -levykaupassa. Kaksi ja puoli vuotta Vaasanpuistikolla toiminut liike avasi hiljattain myös sisarliikkeen Tampereen Kauppakadulle.
Vintiltä saattaa vielä löytyä tuhansien eurojen levyaarre
”Monet 1940-1970 luvuilla eläneet ja varttuneet eivät varmasti ymmärrä levykokoelmiensa arvoa”, Tuomo harmittelee.
Musiikkilevyjen arvoon vaikuttaa monta tekijää. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että mitä vanhemmasta, tunnetummasta ja harvinaisemmasta painoksesta on kyse, sitä arvokkaampi levy on. Esimerkiksi rockin kulta-ajan esiintyjien, kuten Beatlesin ja Pink Floydin, varhaisten levyjen ensimmäiset painokset ovat jo kauan olleet arvostettuja. Nyt eläkeiän saavuttaneet Suomalaiset ovat nuoruudessaan saattaneet pyöritellä soittimissaan levyjä, joiden nykyarvo liikkuu tuhansissa euroissa. Musiikkitrendien ja makujen muuttuessa, myös jazzin, hip-hopin, diskon ja elektronisen musiikin legendojen ensimmäisten levypainosten arvot ovat nousseet pilviin.
Vinyylilevyjen arvoon vaikuttaa kuitenkin merkittävästi niiden kunto. Sen lisäksi, että itse levyn tulisi olla mahdollisimman naarmuton ja vääntymiseltä säästynyt, laittavat levykeräilijät suuren painoarvon levyn kansien kunnolle. Esimerkillisesti säilyneet pahvikannet ovat kuin taideteoksia, joita myydään eteenpäin jopa ilman niiden sisältämiä levyjä.
”Jos hyväkuntoinen levy on 9 euron arvoinen, niin sen huonokuntoisella versiolla ei ole arvoa ollenkaan. Harvemmista levyistä huonokuntoisemmatkin voivat olla todella arvokkaita, mikäli niitä on maailmassa jäljellä enää muutama”, kuvailee Tuomo.
Monet suomalaiset hautovatkin koleilla ullakoilla ja kosteissa vinttikomeroissa tietämättään harvinaisia ja arvokkaita levyjä, joiden arvo laskee päivä päivältä huonon säilytyksen seurauksena. Vinteillä ja kellareissa vallitseva kosteus hapertaa ja vääntää levyjen kannet muusiksi. Lämpötilaerot piinaavat kansien lisäksi myös itse levyjä, vääntäen niitä kuuntelukelvottomiksi. Lisäksi pöly ja tuholaiset tunkeutuvat levyihin, nakertaen niiden arvoa.
”On myös hyvä muistaa, että ainakin täällä Helsingissä taloyhtiöiden varastotiloja ryöstetään aika paljon. Varkaat kyllä tietävät niiden levyjen arvon”, Tuomo muistuttaa.
Mitä samaa on putkiremontissa, tupakassa ja kissassa?
Jos omat tai suvun levyt on saatu pelastettua ullakolta sisätiloihin parempaan turvaan, tulisi niiden säilytyksessä noudattaa vielä pientä varovaisuutta. Levyt pitää aina säilöä pystysuunnassa, jotta niiden paino toistensa päällä ei litistä levyjen uria tasaisiksi ja paina levyjen muotoa näkyviin kanteen. Levyjen sopivaan säilytykseen sopivia hyllyjä ja laatikoita saa Tuomon mukaan ostettua kalusteliikkeistä tai Rolling Recordsin kaltaisista levykaupoista.
Myös kotona levyt tulisi suojata valolta, lämpötilaeroilta ja kosteudelta. Aiemmin mainittujen lämpötilaerojen ja kosteuden haittojen lisäksi valo haalistaa ja värjää levyjen kannet. Levyjen kansien suojausta voi myös edesauttaa sujauttamalla ne vinyylilevyille tarkoitettuihin muovikuoriin.
”Muovien käytöstä on vähän kaksi koulukuntaa. Mutta näen tässä työssä levyjä jotka on aina pidetty muoveissa ja niitä joita ei ole. Kyllä ne muovitetut levyt ovat aina paljon paremmassa kunnossa”, Tuomo tuumaa.
Monet 60-luvun huippulevyt ovat olleet ahkerassa kuuntelussa tupakkaa kiivaasti polttaneiden rokkareiden asunnoissa. Vaikka tupakanhaju haihtuu levyistä ajan myötä, värjää savu levyjen kannet. Savun lisäksi Tuomo vinkkaa yllättävän eläimen tuholaisvahinkojen aiheuttajaksi.
”Eniten tuholaisten tuhoja näkee kissojen tekeminä. Kissat tykkää raapia levyjen kansia. Jos kissa on kannet raapinut, niin levyn arvo ei ole sen jälkeen järin suuri”, Tuomo varoittaa.
Myös putkiremontit ovat Tuomon mukaan tuhonneet Suomessa valtavia määriä musiikkilevyjä.
”Kun se putkiremonttipöly on mennyt uriin, levy ei ole vielä pilalla. Mutta kun sitä pölyä yrittää puhdistaa, niin levy naarmuuntuu täysin pilalle. Remonttipöly rikkoo myös modernit levyjen puhdistukseen tehdyt ultraäänikoneet”, Tuomo harmittelee.
Levykauppiaan viisi neuvoa vinyylilevyjen säilytykseen
- Säilytä pystyasennossa - Levyjen pinoaminen pilaa kannet ja vääntää levyt
- Laita muoveihin - Muovikuorien käytöllä voidaan helposti ehkäistä kansien kulumista
- Säilytä kuivassa ja varjossa - Auringonvalo, lämpötilaerot ja kosteus pilaavat levyt ja niiden kannet
- Turvaa pölyltä ja eläimiltä - Remonttipöly ja kotieläimet tuhoavat levyt nopeasti
- Kuuntele, varastoi tai myy - Vinyylilevyistä kannattaa säästää ne joita haluaa itse kuunnella, joko nyt tai hyvin varastoituina tulevaisuudessa. Loput levyt kannattaa myydä.
Levyaarteet turvalliseen varastoon, myyntiin tai kuunteluun
Omat levyaarteet kannattaa varastoidan turvaan ryöstö-, lämpötila-, valo-, ja kosteusvahingoilta suojattuun varastopaikkaan, eikä esimerkiksi taloyhtiön kellariin.
Mikäli levyjä ei halua säilöä varastossa, voi ne viedä myytäväksi. Esimerkiksi Rolling Recordsiin voi tuoda levyt arvioitaviksi myyntiä varten. Vuosikymmeniäkin ullakoilla viruneista levyistä voi vielä saada hyvin taskurahaa, ja kunnon aarteen sattuessa paikalle voi pankkitili ilahtua oikein upeasti.
Kolmas vaihtoehto levyjen kohtalolle on tietysti ottaa ne itse kuunteluun. Kohtuuhintaisia ja esimerkiksi tietokoneeseen tai digitaalisiin kaiuttimiin kiinnitettäviä levysoittimia saa nykyään useista elektroniikkamyymälistä sekä käytettyinä pitkin kirpputoreja ja netin vaihtopalstoja. Myytävinä lähes arvottomat kokoelmalevyt ja kansiltaan huonokuntoiset klassikkoalbumit voivat sisältää itselle hienoja muistoja ja hyvää musiikkia. Isovanhempien levykokoelmaa setviessä saattaa löytää jopa itselle uuden lempiartistin.
Nyt on oivallinen aika tutkia vintin levylaatikot läpi ja pelastaa sieltä löytyvät aarteet kuunneltaviksi tai myyntiin!
Päivitetty: 13.12.2018