Asiakastarinat
08.06.2020 |

Ympäristökoordinaattorin avulla kohti kiertotaloutta – Spondan vuokralaisyrityksissä saavutettiin jopa 80 % kierrätysaste

Toimistoja vuokraava Sponda halusi ottaa käyttöön muovin ja kartongin keräyksen kiinteistöissään, jotta niiden kierrätysaste saataisiin nousuun ja yhä pienempi määrä materiaalista päätyisi polttoon sekajätteenä. Muutoksen kohti kiertotaloutta mahdollisti Lassila & Tikanoja.

”Olemme pystyneet nostamaan kierrätysastettamme joka vuosi – viime vuonna se nousi peräti 5 prosenttia, nykyiseen 53 prosenttiin. Tavoitteemme on nostaa kierrätysaste 58 prosenttiin ja kauppakeskuksissa 67 prosenttiin vuoteen 2022 mennessä”, kertoo Spondan vastuullisuuspäällikkö Pirkko Airaksinen.

Lisäystä kierrätysasteeseen haettiin kuluttajamuovien ja kartonkipakkausten lajittelusta. Lajittelu koskee etenkin henkilökunnan taukotiloja, joissa esimerkiksi eväspakkauksista valtaosa on lajiteltavissa muovi- tai kartonkikeräykseen.

L&T:n ympäristökoordinaattori Kimmo Heikkisen mukaan Spondan vuokralaisyrityksissä on saavutettu huimia tuloksia.

”Innokkaimmin kierrätystä harjoittavassa yrityksessä entisestä sekajätteestä menee kierrätettäväksi tällä hetkellä jopa 80 %, josta noin 50 % kartonkikeräykseen ja noin 30 % muovinkeräykseen”, Heikkinen kiittelee.

Pirkko Airaksinen Sponda

Kuvassa: Pirkko Airaksinen, Sponda

Kierrätyksessä on kosolti viestintää: ympäristökoordinaattori opastaa uusilla tavoille


Ympäristökoordinaattori on asiakkaan apuna kierrätysasteen nostamisessa. Heikkisen mukaan yritysten tyypilliset kysymykset liittyvät aloitusvaiheessa usein siihen, minkälaista muovia kierrätykseen saa laittaa ja kuinka puhtaita jätteiden tulee olla.

”Usein hämmästytään siitä, kuinka paljon muovijätettä syntyy. On tyypillistä, että toimiston iso energiajäteastia korvataan pian kahdella suurella kartongeille ja muovipakkauksille tarkoitetulla astialla sekä pienellä energiajäteastialla”, Heikkinen kertoo.

Spondan kiinteistöissä kuluttajapakkausmuovien ja kartonkipakkausten keräys käynnistyi vuokralaisten yhteisellä lajitteluopastuksella. Lisäksi keittiöiden ilmoitustauluille ilmaantui ympäristökoordinaattorin välittämiä lajitteluohjeita ja roskakoreihin toimintaa ohjaavia opastarroja.

Kimmo Heikkinen L&T

Kuvassa: Kimmo Heikkinen, L&T

Toimiva jätehuolto tärkein vastuullisuusteko vuokralaisten näkökulmasta

Airaksisen mukaan Spondan vuokralaisyritykset ovat ottaneet uuden kierrätysmahdollisuuden innostuneesti vastaan. Isommassa mittakaavassa Spondan tavoitteena on luoda alalle uusia kestäviä toimintamalleja ja edistää kiertotaloutta.

”Yritykset ovat vastuullisuusasioissa yhä valveutuneempia ja kaipaavat toimintamalleja, joilla pääsevät vaikuttamaan ilmastonmuutokseen ja kiertotalouteen. Tutkimustemme mukaan asiakkaamme arvostavat kiinteistön vastuullisuudessa eniten juuri toimivaa jätehuoltoa”, Airaksinen sanoo.

Haluatko sinäkin ottaa askeleen kohti kiertotaloutta?

Tutustu L&T:n kiertotalouden asiantuntijapalveluihin.

Artikkelin pääkuva: Eino Ansio

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.