Asiakastarinat
09.01.2018 |

Sijoitus tulevaisuuteen - oppilaitosyhteistyö on ennakoivaa rekrytointia

Työntekijävaltaiset alat kamppailevat jatkuvan työvoimapulan kanssa ja kilpailu osaavista työntekijöistä on tiukkaa. Yritykset ovatkin lisääntyvissä määrin heränneet ymmärtämään, millaisia mahdollisuuksia yhteistyö eri alojen ammattioppilaitosten kanssa voi tarjota.

Hyvin suunniteltu työssäoppimisjakso tuo onnistuessaan hyötyjä niin ammattikoulun opiskelijalle kuin yritykselle. Opiskelija pääsee tutustumaan työelämään, työyhteisöön ja eri työtehtäviin yrityksille maksuttoman työssäoppimisjakson aikana. Yrityksen on puolestaan mahdollista perehdyttää tulevaa työntekijää jo opiskeluaikana sekä palkata lupaavimmat työntekijät suoraan koulunpenkiltä.

Sitoutunut Opiskelija saadaan ohjaamalla ja tukemalla

Työssäoppimisen ohjauksella ja työyhteisöllä on erittäin tärkeä rooli opiskelijan sitouttamisessa yritykseen. Tämän vaiheen suunnittelussa tulee laittaa kaikki paukut peliin. Ensimmäinen askel on löytää vakituisten työntekijöiden keskuudesta innokkaita työpaikkaohjaajia. Työpaikkaohjaajana voi toimia kuka vaan yrityksen työntekijä. Ohjaajille järjestetään oppilaitoksen puolesta koulutus, jossa heille annetaan eväät opiskelijan tukemiseen ja ohjaamiseen työssäoppimisjakson aikana. 

Kun ohjaus on järjestetty ammattimaisesti ja opiskelija kokee saavansa sitä riittävästi sekä olevansa tervetullut työssäoppimispaikalle, ollaan jo tukevalla maalla. Päinvastaisessa tilanteessa työssäoppijoista tulee huonon sanan saattajia, jotka varmasti kertovat epäonnistuneesta harjoittelusta vähintäänkin omalle opiskeluryhmälleen. Työnantajamaineen mukana kaikkoavat liukkaasti myös yrityksestä kiinnostuneet työssäoppijat.

Meillä L&T:llä on järjestetty työssäoppimisjaksoja muun muassa LVI-, sähkö- ja kiinteistöhuoltoalan opiskelijoille. Lisäksi opiskelijat ovat päässeet tutustumaan jäteautonkuljettajan sekä siivoojan töihin. 

Oppilaitosyhteistyötä yli perinteisen harjoittelun

Oppilaitokset järjestävät myös kestoltaan eripituisia rekrykoulutuksia halutuille ammattiryhmille. Rekrykoulutukset järjestetään yhteistyössä oppilaitoksen kanssa ja koulutukseen hakeutuminen tapahtuu TE-toimiston kautta.

Rekrykoulutukseen on mahdollista hakea Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskuksen rahoitusta. ELY-keskuksen tuella, on mahdollista, että yritys maksaa vain 30 % koulutuksen kustannuksista.

Oppilaitokset kutsuvat erittäin mielellään yritysten edustajia pitämään asiantuntijaluentoja ja osallistumaan oppilaitoksen erilaisiin tapahtumiin. Työnantajamielikuvan kannalta näistä mahdollisuuksista kannattaa ehdottomasti ottaa koppi , jos yritys haluaa pysyä kilpailijoittensa vanavedessä tai kroolata jopa ohi.

Parhaat ideat syntyvät yleensä oppilaitosten kanssa saman pöydän ääreen istuttaessa.

 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.