Siirry sisältöön

Uratarina

Siivoustyön myytit - pitävätkö ne paikkansa?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Siivoustyön myytit - pitävätkö ne paikkansa?</span>

Siivousala on yksi kiistellyimmistä aloista – ovatko palkka ja työolot oikeasti niin ala-arvoiset kuin keskustelupalstoilla puhutaan? Duunitorin toimittaja tutustui työhön Lassila & Tikanojalla.

Ennen haastattelua en voi olla miettimättä, millaisia tyyppejä tulen pian kohtaamaan ja millaista sanottavaa heillä on työstään. Takaraivossa kytevät keskustelupalstoilta tutut huutelut alan huonoista työoloista ja matalasta työtyytyväisyydestä.

Mielikuva alasta saa ensimmäisen sysäyksen parempaan suuntaan saapuessani kirkkain värein ja kierrätyskalustein sisustettuun Tikanpesään. Kahden siivoojan päivän urakat ovat takana, joten pirteän värisillä nojatuoleilla on mukava hengähtää. Haluan kuulla, millaisia ajatuksia neljä kuukautta porrassiivoojana työskennelleellä Do Hong Thangilla ja kuusi kuukautta Elisan toimistolla siivonneella Olga Sinivirralla on työstään.

Thangin työnkuvaan porrassiivoojana sisältyy itse porrassiivous, saunasiivous sekä poikkeavien tai korjattavien asioiden huomioiminen ja raportoiminen eteenpäin. Olga kertoo hymyssä suin tiimistään, joka vastaa toimiston eri osa-alueiden siisteydestä: esimerkiksi itse toimistotilan, keittiön, ruokailutilan, neukkareiden ja vessojen yleisilmeestä.

“Olen lempityössäni, sillä yhteys asiakkaisiin on vahva ja sosiaalisena ihmisenä pidän ihmisten kanssa työskentelystä”, Olga sanoo.

1. Myytti: “Työntekijät eivät merkitse työnantajalle mitään, eikä heille tarjota etuja.”

Onko mielikuvani siivousalan riistosta totta? Muihin siivousalan yrityksiin tutustumatta ainakin Lassila & Tikanojalla pyritään ajattelemaan myös työntekijän olosuhteita ja hyvinvointia. Olga mainitsee heti alkuun normaalia kattavamman työterveydenhuollon eli sairauskassan. Sairauskassaan kuuluu esimerkiksi maksuetu apteekeissa Kela-kortin tarraa näyttämällä.

Olga on itse ollut terveenä, mutta esimerkiksi sairauslomalla ollut kollega on saanut tarvitsemansa avun yrityksen taholta. Lassila & Tikanojalla työskentelyn eduiksi Olga mainitsee myös muun muassa välineet ja tavan tehdä työtä:

“Suosittelen työtä täällä myös hyvien työvälineiden ja työjärjestyksen takia sekä siksi, että firma on iso ja täällä saa aina apua.”

Haastattelun aikana selviää, että työnantaja tarjoaa työntekijälle monenlaisia mahdollisuuksia edistää omaa uraansa kouluttautumalla. Molemmat haastateltavat ovat aloittamassa työhön liittyviä opiskeluja ensi syksynä: Thangia kiinnostaa kiinteistöjen hoitaminen ja Olgaa laitoshuoltajan työ. “Joku voisi sanoa, ettei siivoustyössä ole paljon etuja, mutta tässäkin voi kehittyä. Pidän siitä, että meille tarjotaan koulutusta. Kun työntekijä oppii paremmaksi, se on etu myös työnantajalle”, Thang perustelee ja lisää, että toki työntekijän tulee itse olla aktiivinen ja tuoda esille halunsa kehittyä.

Todellisuus: Täällä työntekijällä on mahdollisuus kehittyä ja esimerkiksi sairauskassa on huomattava etu.

2. Myytti: “Siivoojia riistetään: palkka on huono ja maksetaan väärin.”

Itselläni ja varmasti monella muullakin on mielikuva siivousalan hyvin alhaisesta palkkatasosta. Luuloni kumotaan, sillä tosiasiassa palkka on sama kuin esimerkiksi kaupan kassalla. Se on aina TES:in mukainen ja Lassila & Tikanoja pystyy isona ja vakavaraisena talona takaamaan, että se maksetaan luvattuna päivänä.

“Tietenkin saan ylitöistä lisää palkkaa. Tosin niitä tulee tehtyä vain hyvin harvoin, sillä yleensä on aina hankittu tuuraaja”, Olga toteaa ja kertoo, että hänen kohdallaan palkan kanssa ei ole ollut ongelmia.

Todellisuus: Siivousalan palkka määräytyy TES:in mukaan ja on verrattavissa kaupan alaan. Palkan saa luvattuna päivänä.

siivoustyo_myytit2_169

 

3. Myytti: “Siivoojan työ on vain luuttuamista iltaisin ja viikonloppuisin, kun tilojen käyttäjät eivät ole paikalla.”

Ajatteletko sinäkin, että siivoojan työ tehdään aina silloin, kun muut eivät ole paikalla? Osittain tämä pitää toki paikkansa, kuten Olga kertoo: esimerkiksi suuren ruokala-alueen siivous sujuu helpommin silloin, kun asiakkaat ovat muualla. Siivous on kuitenkin pääasiassa päivätyötä ja yksin luuttuavat siivoussankarit poikkeuksia.

Lassila & Tikanojalla on tarjolla monenlaisia työsopimuksia erilaisiin elämäntilanteisiin. Thang siivoaa arkisin kokoaikaisesti kahdeksasta neljään, ja Olga on valinnut itselleen sopivaksi nelituntisen työpäivän aamukuudesta kymmeneen. Ei kannata unohtaa, että viikonloppu- ja iltatyöt ovat toisille juuri se, mitä he haluavat.

“Toimistollamme on myös työntekijöitä, jotka työskentelevät vain illalla ja esimerkiksi opiskelevat päivisin”, Olga kertoo erilaisista mahdollisuuksista.

Todellisuus: Siivoustyö painottuu tavalliseen toimistotyöaikaan, mutta töitä löytyy kaikkina vuorokaudenaikoina.

4. Myytti: “Työ on yksinäistä ja ulkopuolista.”

Olen tähän mennessä kuvitellut, että siivoustyö on vain yksinäistä puurtamista. Toki esimerkiksi Thang työskentelee kohteessa itsenäisesti, mutta tapaa talon asukkaita päivittäin. Opin, että kohtaamisissa tärkeää on olla aina positiivinen, hymyillä ja moikata.

Olga kumoaa jyrkästi väitteen yksinäisyydestä: hän ylistää tiiminsä jäseniä ja asiakkaitaan useaan kertaan ja vakuuttaa, että töihin lähdetään aina hyvällä mielellä.

“Minulle todella tärkeää on työtiimi. On mahtavaa, jos työkaverit ovat samalla ystäviä. Autamme toinen toisiamme, eikä työ tunnu siksi raskaalta” , Olga sanoo hymyillen.

Mielestäni yllättävää on, että parhaassa tapauksessa siivoojasta tulee osa asiakkaan työyhteisöä, kuten esimerkiksi Olgan kohdalla. Ystävänpäivänä hän sai kiitokseksi suklaata ja koko tiimi on saanut Elisalta kiitosta.

Todellisuus: Tiesitkö, että toimistosiivooja voi kokea olevansa kiinteä osa asiakasyrityksen porukkaa? Työtä tehdään myös tiimissä kohteesta riippuen.

5. Myytti: “Siivoustyö on jämähtänyt menetelmien ja välineiden suhteen menneille vuosikymmenille.”

Huomaan, että siivouksen menetelmät ja työvälineet ovat itse asiassa selkeästi kehittyneet.

“Meillä on paljon erilaisia hyviä koneita ja imureita, jotka ovat kevyitä käyttää. Käsi ei tule kipeäksi, vaikka pitää imuroida paljon. Olen tyytyväinen myös erilaisiin pesuaineisiin, joilla saa putsattua pinnat ja tahrat”, Olga kertoo.

Thangin mukaan työntekijät saavat myös tilata tarvitsemiaan työvälineitä, jos likaa vastaan tarvitsee vaikka järeämpiä aseita.

Työntekijät saavat Lassila & Tikanojalla henkilökohtaiset työpuhelimet ja sähköpostiosoitteet. Työtunnit kirjataan ylös sähköisesti puhelimella, ja puhelin helpottaa myös esimerkiksi yhteydenottoa esimieheen. Sen kautta työntekijä voi myös raportoida siivouskohdetta koskevia huomionarvoisia asioita.

Todellisuus: Ergonomisiin ja tehokkaisiin työvälineisiin on panostettu ja menetelmät ovat kehittyneet.

6. Myytti: “Jos kaikki menee huonosti, päädyt siivoojaksi. Sinne pääsevät kaikki.”

Turha sitä on kiistää, etteikö siivoustyö olisi edelleen hyvistä työvälineistäkin huolimatta fyysisesti rankkaa ja kovaa työtä. Se ei kuitenkaan ole työ, johon pääsee aina, vaikka ei pääsisi minnekään muualle.

“Kiireisessä työssä täytyy osata myös ajanhallintaa ja työn järjestämistä. Tähän saamme myös työnantajalta apua ja työkaluja” , Thang toteaa.

Olga kiittää Lassila & Tikanojan työjärjestystä, joka määrittää mitkä työtehtävät tulisi ehtiä tehdä tietyssä ajassa:

Omalla kohdallani se on toiminut hyvin, enkä ole työpäivän jälkeen liian väsynyt.”

Todellisuus: Siivooja tarvitsee itse asiassa monenlaisia taitoja, eikä tähänkään työhön pääse automaattisesti.

Entä viekö siivoustyö terveyden ja elämänilon? Ergonomiset työskentelyasennot ja työn tekeminen oikein on tärkeää. Haastateltavat eivät ole kärsineet työhön liittyvistä kivuista, mutta tiedostavat, että vääränlaisella työskentelyllä niitä on vaikea estää. Elämäniloa heiltä ei ole vielä saatu riistettyä, joten tulen siihen tulokseen, ettei työ taidakaan olla hassumpaa. Vaikka siivousalasta liikkuu kärkkäitä kommentteja niin työoloista, palkasta kuin välineistäkin, saan siitä haastattelun päätteeksi paremman kuvan. Se on itse asiassa aika arvokasta työtä, joka huomataan usein vasta silloin kun sitä ei ole tehty.

Kysyn lopuksi, riittääkö siivousintoa vielä kotonakin. Olga naurahtaa, ettei mies osaa, ja Thang saa hyvän fiiliksen siististä ympäristöstä myös kotona – joten vastaus on kyllä.

Tarina on julkaistu alunperin Duunitori-sivustolla 18.7.2017.