Asiakastarinat
16.01.2017 |

Riistan huomioiminen on usein metsänomistajalle vierasta

 Suomen riistakeskus edistää riistametsänhoitoa yhteistyössä metsäammattilaisten kanssa. Yksi yhteistyökumppaneista on L&T Biowatin metsäpalveluasiantuntija Jarkko Hokkanen. Hän on intohimoinen metsämies, joka toteuttaa työssään riistametsänhoitoa.

Metsäpalveluasiantuntija Hokkasen mielestä ostomiehet ovat avainasemassa siinä, kuinka riistapainotteinen metsänhoito yleistyy. Itse hän pitää riistapainotteisia hakkuita kilpailuvalttina. Maanomistajalle voi tarjota parempaa palvelua eli jotain erityistä.

Usein Hokkanen kohtaa metsänomistajan, jolle riistaeläinten huomioiminen metsänhoidossa on vierasta. Keskustelun jälkeen suhtautuminen yleensä muuttuu uteliaan myönteiseksi. Asian esille ottaminen on helppoa, sillä riistapainotteisuus ei vaikuta alentavasti puun hintaan. Se voi jopa nostaa kantohintaa, jos korjuussa jätetään koskematta korjuuteknisesti kalliita tiheikköjä.

Ostomiehet ovat avainasemassa

Hokkanen rohkaisee kollegoitaan ottamaan riistan maanomistajien kanssa puheeksi. Se antaa mahtavan lisäsävyn arkiseen työhön. Jos metsäammattilainen neuvoo metsäkanalintujen tarvitsemasta suojasta, voidaan hakkuu usein toteuttaa riistapainotteisesti.

– Avain koko hommaan on ostomies. Pahimmillaan käy niin, että maanomistaja ehtii raivata ennakkoon kaiken aluskasvillisuuden pois. Silloin ei konemiehellä ole enää mitään tehtävissä, Hokkanen toteaa.

Aluskasvillisuuden osittainen säästäminen ei vaikuta jäljelle jäävän puuston kasvuun, mutta luo elintärkeää suojaa riistalajeille.

Yhteistyö koneenkuljettajan kanssa

Hokkanen arvostaa osaavia metsäkoneenkuljettajia.

– Hyvää koneyrittäjää voisi verrata kuvanveistäjään, joka haluaa jättää hienon ja monimuotoisen metsikön jälkeensä, hän pohtii.

Alkuvaiheessa kuljettajille täytyy kertoa, mitä riistapainotteisuudella tarkoitetaan. Yleensä Hokkanen ohjeistaa kuljettajan säästämään aluskasvillisuutta ja tiheikköjä. Upeinta on saada aikaiseksi koko työmaata yhdistävä ekologinen käytävä. Tarvittaessa säästettävät kohteet voi näyttää maastossa tai merkitä karttaan.

Mukana METSO-verkostossa

Hokkasen asenne ja ammattitaito vetävät suun hymyyn. Vuonna 2016 Hokkanen osallistui Suomen riistakeskuksen Riistametsänhoidon edelläkävijät METSO-hankkeeseen. Hankkeen kautta miehen innostus ja osaaminen leviävät myös muihin.

Julkaisemme sivustollamme Vieraskynä-kirjoituksia asiakkailta sekä kumppaneilta. Tällä kertaa kirjoitusvuorossa on Mirja Rantala, joka työskentelee erikoissuunnittelijana Suomen riistakeskuksessa.

Tilaa blogi

×
Ota meihin yhteyttä: Autamme puukauppa- ja metsänhoitoasioissa

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.