Asiakastarinat

Asiakkaamme: Sporttitalo

Moderni kiinteistötekniikka tuo tehokkuutta Sporttitalon toimintaan

Toimistokiinteistön energiankulutus romahti ilmanvaihdon modernisoinnin myötä.

Helsingin Pitäjänmäessä pitää päämajaansa Olympiakomitea sekä lähes 50 urheilun lajiliittoa. Urheiluyhteisö muutti taloon reilu vuosi sitten, ja Sporttitalon viidessä kerroksessa työskentelee yhteensä noin 400 ihmistä. 1990-luvun puolivälissä valmistuneen talon kiinteistötekniikka oli tiensä päässä.

”Uudelle vuokralaiselle piti saada olosuhteet kerralla nykyvaatimusten mukaisiksi. Saimme L&T:n asiantuntijoilta hyvät ehdotukset, millainen ratkaisu tällaisessa kokonaisuudessa toimii”, sanoo taloa isännöivän Newsecin kiinteistöpäällikkö Arto Myllymäki.

L&T uusi remontissa etenkin ilmastointikoneiden puhaltimia sekä koko automaatiojärjestelmän. Älykäs järjestelmä tarkkailee ja ohjaa ilmastointikoneita, lämmönjakokeskusta, huonelämpötiloja ja jäähdytystä sekä osittain myös valaistusta.

”Järjestelmää hallitaan talon kiinteistövalvomosta, joka on etäyhteyksillä liitettävissä myös ylemmän tason valvonta- ja hallintajärjestelmiin”, sanoo L&T:n teknologiapäällikkö Tuomas Hietala, joka vastaa myös L&T Smartti -energiapalveluiden kehittämisestä.

Modernit koneet ovat aiempia energiatehokkaampia sekä vähemmän vikaherkkiä, mikä vähentää huoltokustannuksia. Automaatio taas mahdollistaa säädettävyyden: esimerkiksi yö- ja loma-aikoina taloa ei lämmitetä tai jäähdytetä liikaa, eivätkä valot pala turhaan.

”Näillä keinoilla saadaan energiatehokkuutta, mutta energiatehokkuus ei tarkoita olosuhteista tinkimistä!” Hietala korostaa.

Hietalan ja Myllymäen yhteistyö on eri kiinteistöissä kestänyt kolmisen vuotta. Myllymäen mukaan kaikki toimii yhden luukun periaatteella kitkatta.

”Lähtökohta on, että minun ei tarvitse tietää, kelle joku asia kuuluu tai kuka on lomalla. Tuomas tietää, kuka huolehtii asiat eteenpäin L&T:n sisällä.”

Sporttitalokaan ei ole valmis, vaan jatkoa mietitään suunnitelmallisesti ja ennakoiden tuleviakin saneeraustarpeita. Näin kaikki voidaan tehdä kustannustehokkaasti.

”Meillä on aina tarve parantaa käyttäjien olosuhteita. Kun talon käyttäjämäärä kasvaa tulevaisuudessa, esimerkiksi konekokoja pitää kasvattaa. Mutta investointien pitää olla aina sellaisia, että ne säilyttävät tai mieluummin nostavat kiinteistön arvoa”, Myllymäki sanoo.

L&T modernisoi Valimotie 10:n kiinteistötekniikan

  • Energiankulutus laski 60 %
  • Energian kokonaiskustannukset laskivat 66 % vuodessa
  • Ylläpitokustannukset laskivat 94,2 % vuodessa
  • Kokonaiskustannukset laskivat 72 % vuodessa
  • CO2-päästöt pienenivät vuodessa 15,4 tonnia