Asiakastarinat

Asiakkaamme: Hätälä

Hätälä pakkaa kalaa vähemmällä muovilla

Muovi on elintarviketeollisuudelle välttämätön, tuoteturvallinen pakkausmateriaali. Suomen suurin kalanjalostaja etsii yhdessä L&T:n kanssa keinoja, joilla muovia sekä vähennetään että saadaan se tehokkaasti kiertoon.

Hihnoilla kulkee lohifileitä hyvässä järjestyksessä, ja viereisessä pakkaamossa on lähdössä maailmalle haukea, kuhaa, ahventa ja siikaa. Oululainen Hätälä Oy jalostaa kalaa moneen muotoon, ja sen säilyvyydessä muovilla on tärkeä rooli.  Muovin määrää pitää maailmassa kuitenkin vähentää.

”Meillä on käynnissä projekteja, joilla sekä vähennetään muovin käyttöä että parannetaan sen kierrätettävyyttä. Olemme siirtymässä kuluttajapakkauksissa muun muassa monomateriaaleihin – yhden muovilaadun pakkaukseen – jotka helpottavat kierrättämistä,” kertoo varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä.

Suomen suurimmalla kalanjalostajalla on tajuttu, että muovi ei ole vain jätettä. ”Mitä tehokkaammin saamme sen kiertoon, sitä pienemmät ovat jätehuollon kustannukset.”

_J3A7328

Yhteisestä kartoituksesta liikkeelle

Hätälä haluaa olla etulinjassa edistämässä kiertotaloutta, ja siinä yritystä auttavat L&T:n kiertotalousosaajat.

”Syksyllä 2020 teimme ympäristömanagereiden kanssa katselmuksen tehtaan jätevirroista. Raportti ja kehitystoimenpiteet käytiin läpi Hätälän kanssa, ja autamme heitä nyt ottamaan oikeita askelia tavoitteiden saavuttamiseksi”, sanoo L&T:n asiakkuuspäällikkö Juha Pahtamaa.

Muovia tulee Hätälälle paljon myös raaka-aineiden mukana. Yksi isoimmista jakeista on kalvomuovi. Se kerätään kirkkaisiin muovinkeräyssäkkeihin, paalataan ja toimitetaan L&T:lle muovinkäsittelylaitokseen. Sieltä se toimitetaan käsittelyn jälkeen muoviteollisuuden uusioraaka-aineeksi.

”L&T:n asiantuntijat ovat olleet apunamme alun kartoituksesta asti. Heidän avullaan tavoitteena on kehittää toimintaa koko ajan eteenpäin. Olemme panostaneet keräyspisteiden saatavuuteen tuotanto-osastoilla sekä opastaneet henkilöstöä oikeaan lajitteluun. Henkilökunta on lähtenyt innostuneesti mukaan”, kertoo Hätälän laatupäällikkö Sari Lehtonen.

"Laitoksella kerätään erikseen myös värillinen kalvomuovi sekä muovikanisterit ja pesuainepullot. Myös pakkauskoneilla syntyvä reunojen leikkuujäte ja muovirullien jäännösmateriaalit otetaan jatkossa tarkasti talteen samalla, kun siirrymme monomateriaaliin vuoden 2022 alusta", sanoo Lehtonen.

Yhteinen tavoite on saada sekajätteen määrä puolitettua vuoden 2022 loppuun mennessä.

L&T:n ratkaisu

  • Muovien lajittelua parannettiin lisäämällä keräyspisteiden saatavuutta tuotanto-osastoilla  ja opastamalla henkilöstä oikeaan lajitteluun.

  • Pakkausmuovit toimitetaan käsittelyn jälkeen muoviteollisuuden uusioraaka-aineeksi.

  • Hätälän tehtaalla kerätään erikseen kalvomuovi, värillinen muovi, muovikanisterit, pesuainepullot sekä maustepussit. 

  • Hätälällä syntyy muutakin jätettä, kuten eläinrehuksi menevää biojätettä, paperia, pahvia, vaarallisia jätteitä, metallia sekä lasia. L&T hoitaa kokonaisvaltaisesti Hätälän jätehuollon.

  •  Hätälällä on käytössä L&T:n digitaaliset palvelut Oma LT ja Ympäristönetti, joiden avulla saadaan raportoitua jätemäärät ja pystytään seuraamaan kierrätysastetta, kustannuksia ja hiilijalanjälkeä.

Vähämuovisempaa pakkaamista

Muovin vähentämiseen kuuluu oleellisesti myös omien pakkausten kehittäminen yhä ympäristöystävällisemmäksi ja kierrätettävämmiksi. ”Ne ovat toisaalta pieniä askeleita, mutta meidän mittakaavassa isoja investointeja pakkausteknologiaan ja koneisiin. Saamme niiden avulla käytettyä ohuempia muoveja, elintarviketurvallisuudesta tinkimättä”, sanoo Matti Isohätälä.

Kun muovia ohennetaan 30 prosenttia, se tarkoittaa Hätälällä 26 tonnia vähemmän muovia vuodessa.

”Tuoreen kalan kuljetuksessa meillä puolestaan on käytössä EcoFishBox, joka on kuitupohjainen, vastuullinen kalalaatikko.”

_J3A7399

Kestävää kalataloutta

Hätälän vastuullisuus kulkee läpi koko tuotannon. Kaikki alkaa raaka-aineesta. ”Kala on aina ehdottoman tuoretta ja sen matkaa seurataan tarkasti. Olemme pitkään käyneet auditoimassa meidän kalankasvattajia ja kalastajia, ja hyödynnämme vain kestäviä kalakantoja”, Matti Isohätälä sanoo.

Hätälän käyttämä kala tulee Suomesta, Ruotsista ja Pohjois-Norjasta. Vientiin menee kymmenisen prosenttia, ja suurimmat vientimaat ovat Ruotsi, Ranska, Italia, Itävalta ja Saksa.

Vastuullisuudella on merkitystä, koska sitä kuluttajat pohtivat tehdessään valintoja kaupan kalatiskillä. ”Vastuullisuus ostopäätöstä tehtäessä on nousemassa isompaan rooliin ja ympäristösertifiointeja kysytään yhä enemmän. Kuluttajia myös kiinnostaa pakkausten kierrätettävyys ja materiaalimerkinnät”, sanoo Sari Lehtonen.

_J3A7526

Hätälä Oy
  • Neljännen polven perheyritys, joka valmistaa kalatuotteita vähittäiskaupoille, ammattikeittiöille ja tukkuliikkeille.
  • Päätoimipaikka Oulu, lisäksi myyntikonttorit Seinäjoella ja Hämeenlinnassa.
  • Käsittelee vuodessa kalaa noin 18 miljoonaa kiloa.
  • Henkilöstöä noin 220, sesonkiaikoina jopa 350.
18 000 000 Kiloa kalaa vuodessa
26 000 kg Vähemmän muovia investoimalla pakkausteknologiaan

Suurin osa Hätälän toiminnassa syntyvästä muovijätteestä saadaan talteen ja teollisuuden raaka-aineeksi, myös sekajätteen määrä on vähentynyt.