Asiakastarinat
08.10.2019 |

Räjäytyspuhdistus puhdistaa kattilat prosessia keskeyttämättä

L&T puhdistaa teollisuuskattilat tehokkaalla tekniikalla, joka voidaan tehdä turvallisesti ja prosesseja häiritsemättä.

TV:ssä on mainostettu pesuainetta, joka räjäyttää lian pois. Siinä missä mainos oli vain kielikuva, L&T:n räjäytyspuhdistus on totisinta totta. Puhdistuksen kohteena vain ovat hieman isommat kattilat, joita tarvitaan esimerkiksi voimalaitoksissa. Teollisuuskattilat keräävät nokea ja tuhkaa, ja likaisena kattilan hyötysuhde laskee.

Räjäytyspuhdistuksessa paineaalto antaa mojovan iskun kattilaan kertyneelle lialle ja tiputtaa sen pois. Tekniikka sinänsä on tuttu Suomen voimalaitoksissa, mutta L&T:n tuotantopäällikkö Hannu Honkasalo on kehittänyt tekniikkaa niin, että se voidaan suorittaa turvallisesti yli tuhannessakin asteessa. Prosessia ei siis tarvitse ajaa alas puhdistuksen ajaksi.

”Puhdistuksessa räjäytys ei laukea ennen kuin lanssin käyttäjä hyväksyy sen”, Honkasalo kertoo turvallisuusnäkökohdista.

Turvallisuutta oikealla tekniikalla

Vaikka tällä hetkellä L&T:llä keskitytään räjäytyspuhdistukseen, Honkasalo on kehittämässä myös entistä turvallisempaa puhdistamismenetelmää, joka perustuu paineilmaan. Suunnitteilla on liikutettava sekä kiinteä laite, joka ampuu kohteessa paineiskun tietyin väliajoin.

Käyttökohteet ovat kummassakin tekniikassa samat: sooda-, jäte- ja biokattilat. L&T tekee räjäytyspuhdistusta myös sähkösuodattimissa, siiloissa ja savukaasukanavissa.

”Räjäytyspuhdistuksen etuna on se, että puhdistus päästään tekemään pienestäkin reiästä. Siten isoa huoltoluukkua ei tarvitse avata, ja se luo turvallisuutta. Puhdistaminen on nopeaa eli kattilat saadaan nopeasti takaisin täydelle kuormalle ”, Honkasalo kuvailee.

Räjäyttäminen vaatii panostajan lupakirjan, mutta se itsessään ei riitä. Isoissa voimalaitoksissa pitää tietää tarkasti mitä tekee - pieleen mennyt puhdistaminen voi johtaa pahimmillaan kattilan vaurioitumiseen ja alasajoon.

”Kokemus on iso tekijä, että osaa välttää riskit. Täytyy tuntea räjähdysaine ja kattilan prosessi”, vuodesta 2013 räjäytystekniikkaan perehtynyt Honkasalo sanoo.

Kotkassa luotetaan kokemukseen

Honkasalon kokemukseen luottaa myös Kotkan Energian käyttöinsinööri Petri Jalkanen Korkeakosken hyötyvoimalaitokselta.
Siellä poltetaan vuodessa 100 000 tonnia kotitalousjätettä ja kartonkitehtaalta tulevaa jätettä. Tulokseksi saadaan höyryä, kaukolämpöä ja sähköä teollisuuden ja kotitalouksien tarpeisiin.

”Kattila puhdistetaan 3-6 viikon välein. Pääsääntöisesti käytämme L&T:n palvelua”, Jalkanen sanoo.
Kotkan laitoksella räjäytyspuhdistuksen voi tehdä ajon aikana, eikä tehoja tarvitse laskea lainkaan. L&T:n toiminta saa Jalkaselta muutakin kiitosta.

”Palvelun saatavuus on todella hyvä, kattila puhdistuu varmasti ja L&T:llä on asiantunteva porukka, joka tekee sen turvallisesti.”

Kotkassa kattila puhdistetaan usein. L&T:n Honkasalon mukaan kattilat kannattaakin puhdistaa nimenomaan ennakoivasti, eikä siinä vaiheessa, kun tilanne alkaa olla jo kriittinen.

”Mitä likaisempi kattila, sitä enemmän riskejä”, Honkasalo tiivistää.

Lisätiedot: Hannu Honkasalo
                     hannu.honkasalo@lassila-tikanoja.fi
                     Puh: 040 0911 928

New call-to-action

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.