Asiakastarinat
28.02.2019 |

Elenia tuottaa puhtaampaa lämpöä suomalaisesta metsästä

Energiapuu pienentää hiilidioksidipäästöjä ja parantaa suomalaismetsien hyvinvointia. L&T Biowatti on toimittanut Elenia Lämmölle energiapuuta vuodesta 2010.

Vanajan voimalaitoksen piiput raapivat Hämeenlinnan taivasta. Maan pinnalla rekka tyhjentää hakelastia polttoainekentän viereisellä vastaanottoasemalla. Vuosittain sopimuskuljettajat vievät Hämeenlinnan, Kärsämäen ja Oulaisten lämpölaitoksille noin 80 000 kuutiota energiapuuta, josta saadaan 150 000 megawattituntia energiaa.

Puu on korvannut Elenia Lämmön fossiilisten polttoaineiden käyttöä eli lähinnä maakaasua. Tämä tarjoaa useita etuja.

”Säästämme energiapuun käytöllä vuosittain tuhansia euroja verrattuna maakaasuun”, polttoainehankintapäällikkö Karoliina Kärkäs kertoo.

EleniaLämpö_6_web

Kotimaisen puun käyttö on hyvä valinta myös kansantaloudelle: Energiapuu korjataan läheltä polttolaitosta, joten sen käyttö vahvistaa aluetaloutta. Kuljetuskustannukset ja hiilijalanjälki pysyvät kurissa.

Energiapuun käyttö on myös lisätulonlähde metsänomistajalle. Energiapuu on ympäristöteko: jos 150 000 megawattia tuotettaisiin maakaasulla, siitä syntyisi 30 000 tonnia enemmän hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi puunpolton savukaasut pystytään puhdistamaan tehokkaasti savukaasupesureilla.

Elenia Lämmön ja L&T Biowatin välillä käydään koko ajan kiinteää vuoropuhelua. Kun tieto energialaitosten tarpeista siirtyy sujuvasti korjuuammattilaisille saakka, varmistetaan, että toimitukset ovat tehokkaita ja laatu vastaa tarpeita.

”Biowatin korjuupuolen osaajat ovat tutustuneet muun muassa kattilatekniikkaamme, jotta he ymmärtävät mahdollisimman hyvin laatuvaatimuksemme. Yhteistyö on parantanut meidän molempien toimintaa”, Kärkäs sanoo.

EleniaLämpö_web

L&T Biowatin logistiikkaesimies Jarmo Savela vastaa kuljetusten sujuvuudesta ja oikea-aikaisuudesta.

”Polttoaineen toimitukset on tärkeää rytmittää oikein, että Elenia Lämpö saa oikeanlaisia jakeita oikeaan aikaan. Eri kattiloillakin on polttoaineiden suhteen erilaisia vaatimuksia”, Savela kertoo.

Toimitusvarmuus vaikuttaa suoraan lämmöntuotannon varmuuteen.

”Meille on erittäin tärkeää, että saamme kotimaista, uusiutuvaa ja aluetaloutta tukevaa polttoainetta. Biowatti ylläpitää osaltaan imagoamme vastuullisena toimijana”, Karoliina Kärkäs sanoo.

Toimitusvarmuuden lisäksi tärkeää on joustavuus.

”Meille tulee väistämättä välillä muutoksia tai pikaisia tarpeita. Joskus olen miettinyt, kehtaanko häiritä Jarmoa vähän oudompina aikoina, mutta hän on vastannut aina hyvin kaikesta”, Kärkäs hymyilee.

 

HubSpot Video

 

Tutustu Biowattiin!

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.