Asiakastarinat
27.11.2018 |

Klassikkopelit kiertävät sukupolvelta toiselle – pelikauppa toteuttaa kiertotaloutta käytännössä

Videopelien noustessa vuosi vuodelta yhä enemmän viihteen valtavirtaan, ovat Angry Birdsin ja Fortniten kaltaiset nimet tuoneet Suomessakin tuhansia uusia ihmisiä videopeliharrastuksen pariin. Videopelaamiseen ensimmäistä kertaa tutustuvat saattavat yllättyä siitä, että kiertotalous on ollut vahvasti osana pelaamista jo vuosikymmenien ajan.

Retropeliharrastus on nostanut käytettyjen pelien arvostusta

Lasivitriinin sisällä kimmeltää aarre vuosikymmenien takaa. Muovisen kuoren kannessa vihreään tunikaan sonnustautunut sankari Link nostaa tikariaan kohti hurjan näköisiä hirviöitä. Vieressä lukeva nimi Zelda tuo videopeliharrastajien mieliin vahvoja muistoja, riippumatta siitä koska videopeliharrastuksen on sattunut aloittamaan. Tämä Nintendon Game & Watch Zelda Multi Screen -versio on keräilyharvinaisuus 1980-luvun lopulta, jonka arvo on vuosien saatossa moninkertaistanut alkuperäisestä ostohinnastaan.

048web

Kuten mitä vaan viihde- tai taideteoksia, vaikkapa kirjoja tai musiikkilevyjä, myös videopelejä on jo vuosikymmenien ajan vaihdettu, myyty eteenpäin ja keräilty alan harrastajien kokoelmiin. Harvinaisimmat ja arvostetuimmat peleistä ja konsoleista ovat nousseet arvokkaiksi keräilyharvinaisuuksiksi ja Shigeru Miyamoton tai John Carmackin varhaisteoksista voi jo pyytää samanlaista hintaa kuin David Bowien tai Väinö Linnan ensilevyistä- ja painoksista.

”Joskus vanhemmat tulevat lahjoittamaan lasten vanhoja konsoleita ja pelejä, mutta suurin osa käytettyjen pelien asiakkaista ovat alan harrastajia jotka joko luopuvat kokoelmistaan tai hankkivat uusia. Retropelien harrastaminen on ollut viimeaikoina selvästi nousussa. Mitä vanhemmaksi laite tai peli menee niin se nostaa hintaa”, kommentoi Vantaalla sijaitsevan VPD Pelikaupan yrittäjä Mikko Nevalainen.

VPD:n Mikko Nevalainen

Pelien kierrätys on voimissaan myös digiaikana

Kauppakeskus Tikkurissa sijaitseva VPD Pelikauppa on alun perin perustettu jo vuonna 1992, samana vuonna kun ensimmäinen Mario Kart -peli julkaistiin ja viisi vuotta ennen kuin mato alkoi ryömiä Nokia-puhelimien ruuduilla Snake-pelissä. Nevalainen osti liikkeen yrittäjäkumppaninsa Jani Vepsäläisen kanssa vuonna 2006, samaan aikaan kun verkon kautta ladattavien digitaalisten pelien myynti oli lähtemässä kasvuun Xbox 360 ja PS3 -konsoleiden julkaisun myötä.

Joillekin digitaaliset pelilataukset tuovat tietynlaista helppoutta, kun pelin saa kotiin datakaapeleita pitkin postitoimituksen tai kaupassa käynnin sijaan. Yli sadan gigatavun pelin lataaminen laajakaistan kautta ei kuitenkaan ole aina kovin ripeää, elleivät yhteydet kodissa ole huippuluokkaa. Ladattua peliä ei myöskään saa hyllyyn esille eikä sitä voi myydä eteenpäin.

”Pelien uudelleenmyynti on tärkeä ankkuri fyysisten pelien saralla. Myös asiakaspalvelua ja tietoa saa pelikaupasta eri lailla kuin pelien latauskaupasta”, Nevalainen kertoo.

Perinteikkään myymälätoiminnan lisäksi VPD:llä on käytössä verkkokauppa, jonka kautta jo vuodesta 1994 lähtien on ostettu ja myyty käytettyjä pelejä uutta käyttöä varten.

Vanhat laitteet ja pelit hyötykäyttöön – uutta tekniikkaa tilalle

Pelaaminen ei ole koskaan ollut halpa harrastus. Jo pelkkien pelaamisen mahdollistamien laitteiden kuten konsoleiden, tietokoneiden tai älypuhelinten hankinta usein monen sadan euron investointi. Lisäksi monet pelit pelataan vain kerran läpi, jonka jälkeen ne jäävät makaamaan kodin pelihyllyyn joskus vuosiksi.

Näistä syistä monet videopeliharrastajista päättävätkin myydä ja kierrättää pelinsä ja konsolinsa eteenpäin VPD:n kaltaisiin pelikauppoihin, ja ostaa kierrätyksestä kertyvillä rahoilla jälleen uutta pelattavaa kotiinsa. Samalla pelit ja konsolit löytävät uuden elämän uuden omistajan kotona.

035web

”Konsoleita ei ainakaan kannata heittää SER-laatikkoon suoraan. Jopa edellisen sukupolven konsolit PS3 ja Xbox 360, joita on paljon liikkeellä ja joiden arvo sinänsä on alhainen, niin kyllä niistäkin kymmeniä euroja saa eteenpäin myytynä”, Nevalainen sanoo.

Pelejä ja konsoleita myydään paljon eteenpäin myös internetin kierrätyspalstoilla. Videopelikaupan kautta myytyjen ja ostettujen kierrätettyjen pelien ja laitteiden etu on kuitenkin myymälän tarjoama laatutakuu.

”Me annamme takuun laitteille kun ne myydään eteenpäin. Katsotaan aina laitteiden kunto ennen myyntiä. Peleistä katsotaan päältä päin toimivatko vai ei, mutta konsolit ja ohjaimet testataan ihan käytössä ennen myyntiä”, Nevalainen kertoo.

Pelit ja konsolit käyttöön, myyntiin, tai loppukierrätykseen

Jos käytössä olevat pelilaitteet haluaa pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa jatkokäyttöä tai eteenpäin myyntiä varten, kannattaa niitä säilöä huolellisesti.

”Vanhat konsolit ja pelit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja auringon valolta suojattuna. Etenkin vaaleat laitteet kellastuvat valkoisesta auringonvalosta. Kostea kellari on ehkä huonoin mahdollinen paikka pelien ja konsoleiden säilytykselle. Joistain laitteista myös akut ja patterit saattavat mennä huonoon kuntoon ajan myötä, joten ne kannattaa tarkistaa aika-ajoin”, neuvoo Nevalainen.

VPD pelikauppa

Jos pelit eivät ole tällä hetkellä aktiivikäytössä, kannattaa harkita niiden myyntiä eteenpäin. Ullakolla lojuvat vanhat klassikkokonsolit- ja pelit voi myös lahjoittaa kavereille, perheenjäsenille tai tutuille. Ikävintä on, jos laitteet ja pelit unohtuvat ja ”museoituvat” kellariin tai muuhun varastoon, rikkoutuvat ajan myötä ja osa videopelihistoriaa menetetään.

Rikkoutuessaankin konsolit sisältävät paljon arvokkaita osia ja materiaaleja. Rikkinäisiä laitteita ja niiden lisävarusteita myydään ja ostetaan paljon varaosiksi esim. internetin myyntipalstoilla. Mitä vanhemmasta laitteesta on kyse, sitä arvokkaampia ovat sen osat. Lopulta rikkinäiset konsolit kannattaa viedä elektroniikkamyymälään SER-kierrätykseen, tai tilata niille nouto Helpponoudon kautta. Näin saadaan konsoleiden sisältävät harvinaiset metallit ja mineraalit, kuten kulta, kupari, litium ja titaani uusiokäyttöön ja vähennettyä niiden tuottamiseen tarvittavaa saastuttavaa kaivostoimintaa.

Nykyään myy 4K ja nostalgia

Videopelit ovat seuranneet tai ajaneet aina teknologisen kehityksen uusimpia edistysaskelia. Monessa taloudessa ensimmäinen CD-, DVD-, tai BluRay-soitin saattoi olla pelikonsoli. Nyt, 4K-televisioiden yleistyessä kotitalouksissa, ovat uusimmat 4K-yhteensopivat pelikonsolit yksiä harvoista laitteista, jotka pystyvät tuottamaan täysilaatuista ja huipputarkkaa 4K-kuvaa uusia hienoja televisioita varten.

Pelien muistuttaessa yhtä enemmän elokuvia visuaalisessa laadussaan ja pelejä pyörittävien laitteiden tuottaessa yhtä tarkempaa kuvaa ja uusia virtuaalielämyksiä, on samaan aikaan kiinnostus vanhoja ”retropelejä” kohtaan kuitenkin kasvanut.

040web

Etenkin monet peliharrastuksensa tämän vuosituhannen puolella aloittaneet ovat kiinnostuneita suosikkipeliensä ja koko alan historiasta. Missä ja milloin Mario ottikaan ensimmäisen loikkansa tai miltä kuulosti ensimmäisen Halon tunnusmusiikki?

”Esimerkiksi Dreamcasteja, NES-konsoleita, PS1:tä, C64:sia yms. kysellään paljon ja on saatavilla hyvin. Niiden avulla voi hyvin hypätä mukaan pelien historiaan”, Nevalainen kertoo.

Myös suuret konsolivalmistajat ovat alkaneet innostua klassikkopelaamisen edistämisestä ja sitä kautta lisänneet kiinnostusta käytettyjen pelien ja laitteiden ostoa kohtaan.

”Nintendon ja Sonyn uudet minikokoiset retrokonsolit ovat selvästi tuoneet lisäkiinnostusta vanhoja konsoleita ja pelejä kohtaan. Microsoftilta puolestaan on ollut hieno teko, että takaisinpäin yhteensopivuus toimii, eli monet vanhat Xbox pelit toimivat myös uusimmissa konsolissa”, Nevalainen sanoo.

Joulun lahjasesongin lähestyessä hurjaa vauhtia, kannattaakin harkita lahjaksi uuden pelin tai konsolin sijaan retrokonetta tai peliä, joka voi ilahduttaa perheen nuorimpien lisäksi myös äitejä ja isiä. Kuinka kivalta tuntuisikaan pelihetki lasten kanssa, saman konsolin tai perin äärellä jota itsekin muistaa jouluaattona pelanneen kenties pari vuosikymmentä sitten.

 

Tilaa Helpponouto!

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.