Asiakastarinat
12.06.2018 |

Ota juhannuslöylyt puhtaassa saunassa - viisi vinkkiä saunan pesuun

Kesän kynnyksellä mökin, kodin tai toimiston sauna on saatettu siistiä, mutta harva on pessyt saunan huolellisesti ja koko tulevaa vuotta mielessä pitäen. Mitäpä jos pesettäisit saunan nyt kesäksi kunnolla ja heittäisit tänä juhannuksena löylyt putipuhtaassa saunassa? Saunan saa puhtaaksi joko omin käsin rehkien tai aurinkotuolissa makoillen, ammattilaisten samalla hoitaessa saunan perusteellisen puhdistuksen.

Talven jäljiltä kostea löylyhuone on mikrobien paratiisi

Pesutilojen lämpö ja kosteus tarjoavat hyvät elinolot mikrobeille. Etenkin mökkisaunat saattavat olla talven jäljiltä kosteita, joten saunatiloille on tarpeen tehdä säännöllisesti perusteellinen siivous. Hyvän hygienian lisäksi se lisää viihtyisyyttä ja auttaa pidentämään rakenteiden ikää. 

”Saunaan tullaan rentoutumaan ja viettämään aikaa, mutta kesäaikaan ja etenkin mökeillä rentoutuminen korostuu entisestään. Saunojalla on aikaa katsella ympärilleen, eikä kukaan halua katsoa pinttyneitä kaakelinvälejä tai miettiä, millaisia saunakavereita lauteiden alla piilottelee”, kertoo L&T:n siivouspalveluiden palvelupäällikkö Egle Piirmets, joka huolehtii työssään satojen taloyhtiöiden saunojen puhtaudesta. 

L&T:llä saunaosastojen vuosihuoltosiivoukset tehdään varta vasten laadittujen työohjeiden mukaan. Käytännössä tilat pestään ja desinfioidaan kauttaaltaan. Kotien ja mökkien saunoihin pätevät samat lainalaisuudet kuin taloyhtiöiden saunoihin.

”Lauteiden alapinta on yksi eniten puhdistusta kaipaavista kohteista, koska alapintojen kautta valuu paljon vettä ja ylläpitosiivouksella puhdistetaan vain yläpinnat. Pesuhuoneen puolella likaa keräävät kaakelit ja niiden välit, joihin jää suihkussa käynnin jäljiltä kehon rasvoja ja pesuaineiden jäämiä. Ne vaativat pintyttyään tehokkaan puhdistuksen”, Piirmets kertoo. 

Puulämmitteisestä kiukaasta aiheutuu lisäksi jonkin verran roskaa, joka kulkeutuu saunatiloihin puiden mukana. Pesuvadin pitäminen mökkisaunan portailla on vanha hyvä tapa jättää ainakin rannan roskat pihan puolelle. 

Siivous pitää saunan rakenteet kunnossa ja hyvillä rakenteilla siivous helpottuu

Yhteisen saunan puhtaus on monessa taloyhtiössä kohta, jossa säästetään. Siksi taloyhtiöt hankkivat usein vain saunan ylläpitosiivouksen, vaikka vuosittain pitäisi tehdä myös kunnollinen peruspesu. Moni isännöitsijä on kuitenkin saanut kiitosta vuosihuoltosiivouksen teettämisestä, koska ero puhtaudessa on ollut niin näkyvä.

Siivouksen lisäksi saunan puhtauteen vaikuttavat saunan rakenteet ja pintamateriaalit, ilmanvaihto sekä käyttötiheys ja saunojien määrä. Saunan puhtautta voi edistää pesemällä saunan aina käytön jälkeen ja huolehtimalla riittävästä ilmanvaihdosta, joka yhdessä saunan jälkilämmön kanssa kuivattaa tilan tehokkaasti. Puhdistettujen lattiakaivojen kautta saunan vedet poistuvat nopeasti eivätkä jää makaamaan lattioille.

”Jos sauna on vasta rakenteilla, kannattaa satsata ylös nostettaviin ja helposti puhdistettaviin lauteisiin, mikä helpottaa saunan puhtaanapitoa. Lisäksi suunnittelussa tulisi miettiä veden valumista ja tilojen kuivumista”, Piirmets toteaa. 

Puhdas sauna on paloturvallinen sauna


Liiketoimintapäällikkö Timo Pekkanen muistuttaa, että saunan siivouksen yhteydessä kannattaa uhrata muutama ajatus myös saunan paloturvallisuudelle.
 

”Hormi ja tulisija on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Kun hormi vetää hyvin ja tulisijassa poltetaan vain kuivaa puuta, hormi säilyy hyväkuntoisena”, Pekkanen kertoo.

Karstainen ja tuhkainen tulisija yhdistettynä nuohoamattomaan hormiin avaa mahdollisuuden arvaamattomalle tulipalolle. Myös lattian ja lauteiden roskat voivat aiheuttaa vaarallisia tulipaloja.

”Muistetaan myös, että sauna ei ole tavaroiden tai vaatteiden säilytys, saatikka kuivatuspaikka”, Pekkanen vielä lisää.

sauna_2_16x9

JOKA SAUNAN PESUVINKIT

Viihtyisyyden ja hyvän hygienian lisäksi saunan siivous auttaa pidentämään rakenteiden ikää. 
 
”Pesutilojen lämpö ja kosteus tarjoavat hyvät elinolot mikrobeille, joten saunatilat kaipaavat perusteellista siivousta säännöllisesti”, Pekkanen muistuttaa.

Tee näin:

 1. Huuhtele puupinnat ensin lämpimällä vedellä, jotta puun syyt avautuvat.
 2. Levitä sitten puhdistusaineliuos aina kostealle pinnalle pesimen tai harjan avulla. Älä anna pesuaineliuoksen kuivua pinnalle.
 3. Huuhtele pinnat lämpimällä vedellä ja viimeiseksi kylmällä vedellä, jolloin puun syyt menevät kiinni.
 4. Muista pestä myös vadit, harjat, sienet ja lattiakaivo. 
 5. Lopuksi kuivaa lattiapinnat ja tuuleta tila raikkaaksi. 

  Pesun jälkeen saunaa voi koristella esimerkiksi lasten kanssa vaikkapa pihalta poimituin kukkasin. Urakan päätteeksi voit myös sitoa komeita tuoreita saunavihtoja rauduskoivun oksista.

  Yrityksen saunasiivoustarpeissa puolestaan voi pyytää Huomenta-yrittäjien apua!

    

 Tutustu Huomenta-siivoukseen!

 

 

 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.