Asiakastarinat
05.01.2017 |

Onko se seisakki vai seisokki? Katso käytätkö virallista termiä

Jokavuotinen teollisuuden huoltourakka kulkee Suomessa monella nimellä. Me olemme tottuneet siihen, että käytämme samaa nimeä kuin asiakaskin. Asiaan on kuitenkin myös virallinen kanta.

Eikös se ole seisakki? Tämä kysymys odottaa ihmistä, joka väärällä tehtaalla käyttää tuotannon alasajoa vaativasta huollosta seisokki-sanaa. Toisessa paikassa keskustelu taas etenee päinvastoin.

Me L&T:llä toimimme eri puolilla Suomea ja olemme vuosittain mukana valtavassa määrässä edellä mainittuja tapahtumia. Käytämme sitä termiä, mitä asiakaskin käyttää.

En ole huomannut, että kyse on varsinaisesti eroista yrityksien välillä. Ei ole seisakki- tai seisokki-yrityksiä. Enemmän siinä vaikuttaa alue, jossa ollaan. Suomessa puhutaan monenlaista suomea ja usein käytetään sitä, joka sopii sen alueen murteeseen parhaiten.

Myös toimiala vaikuttaa

Itse asiassa on myös aloja, joissa seisakkia tai seisokkia ei käytetä ollenkaan. Toimiala vaikuttaa paljon siihen, mitä sanaa käytetään. Saha- ja metsäteollisuudessa puhutaan usein seisokista tai seisakista. Terästeollisuudessa puhutaan vuosihuollosta. Energiateollisuudessa tehdään puolestaan vuosittainen revisio.

Asiaan tuskin on oikeaa vastausta eikä tarvitsekaan olla, kunhan kaikki tietävät, mitä ollaan tekemässä. Meidän vinkkimme seisokin, seisakin tai vuosihuollon järjestämiseen voit tilata alla olevan kuvakkeen kautta.

Kielitoimistolla on asiaan kuitenkin kanta: Kielitoimiston sanakirjan mukaan oikea vastaus on: seisokki!

Checklist: seisokin jarjestaminen

 

Katso myös uusittu Tehdaspalvelut -sivustomme, joka koostaa kaikki teollisuuden palvelut saman sivun alle. 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.