14.02.2018 |

Ominaisjätemäärän kasvu voi johtua puutteista tuotantoprosessissa

Kirjanpitovelvolliset yritykset seuraavat toimintansa ominaisjätemäärää. Vertaamalla lukua viimevuotiseen voit päätellä, onko tuotantoprosessi tehostunut vai heikentynyt.

Ominaisjätemäärä on tärkeä mittari yrityksen toiminnan tehokkuuden kannalta. Sen laskemiseen käytetään liiketoiminnan kannalta olennaista vertailulukua, jonka yritykset valitsevat itse.

Jätelain mukaan mittareita voivat esimerkiksi olla liikevaihto, työntekijöiden määrä tai muulla vastaavalla tavalla ilmaistu toiminnan laajuuteen liittyvä tieto. Esimerkiksi hotelleissa voidaan mitata, kuinka paljon jätettä syntyy yhtä yöpyjää kohden, kaupassa vertailulukuna voi olla liikevaihto tai neliömäärä, autoteollisuudessa valmistuneiden autojen määrä.

Tarkkaile tuotantoprosessin tehokkuutta

Jotta ominaisjätemäärä voidaan laskea, tarvitaan myös tietoa syntyneestä jätemäärästä. Tämän tiedon raportointivelvolliset saavat jäteoperaattoriltaan. Esimerkiksi meillä L&T:llä on käytössä L&T Ympäristönetti, johon asiakas voi tilata tunnukset ja seurata koska tahansa jätemäärän kehittymistä.

Kun jätemäärä ja vertailuluku ovat selvillä, ominaisjätemäärän laskeminen sujuu helposti ja nopeasti.

Seuraamalla ominaisjätemäärän vaihteluja kuukausittain tai vuositasolla, saat arvokkaita vihjeitä tuotannon tehokkuudesta. Otetaan käytännön esimerkiksi vaikkapa autoteollisuus: jos jätemäärä autoa kohden on kasvanut vuoden takaisesta, tuotantoprosessia kannattaa arvioida ja miettiä, mikä aiheuttaa ominaisjätemäärän kasvun. Onko syynä esimerkiksi tuotantoprosessin heikentyminen? Sama toimii tietenkin myös toisinpäin.

Etenkin silloin, kun jätemäärä on vuoden aikana kasvanut, kannattaa syihin ja seurauksiin pureutua välittömästi. Näin varmistetaan, ettei raha kirjaimellisesti valu roskakoriin. Tarvittaessa voit myös pyytää asiantuntijan avuksi arvioimaan, millaisin keinoin tuotantoprosessin jätemäärät saadaan laskuun.

Teoriasta käytäntöön

Kun jäteraportointi on kunnossa, ominaisjätemäärän laskeminen ei ole vaikeaa. Sen sijaan käytännön toimeen ryhtyminen tuotantoprosessin tehostamiseksi voi olla yllättävän haastavaa.

Tavoitteista valitaan aluksi niitä, joilla on suurin merkitys liiketoiminnan kehittämisen kannalta. Myöhemmin edetään pienempiin yksittäisiin kehityskohtiin jatkuvan parantamisen ajatuksella.

Oletko L&T:n yritysasiakas? Testaa L&T Ympäristönettiä veloituksetta tästä.

Katso Teollisuuden ajankohtaiset lakimuutokset -webinaari

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.

Kiinnostuitko?

Jätä yhteystietosi niin olemme sinuun yhteydessä.