Asiakastarinat
30.05.2018 |

Nollahukka: Askel askeleelta kohti kiertotaloutta

Miksi kierrättää enemmän, kun voi lähtökohtaisesti tuottaa vähemmän jätettä, kysyy Vieraskynä-kirjoittajamme Otso Sillanaukee. Nollahukka tuo arkeen lisää aikaa, rahaa ja parantaa terveyttä. Samalla se myös tukee yhteiskunnan siirtymistä kohti kiertotaloutta. 

Mikä Nollahukka?

Yhä useampi on herännyt ajattelemaan omien toimiensa ympäristövaikutuksia nähtyään kuvia valtamerien roskalautoista ja opittuaan enemmän kuluttamisen haitoista. #MuovitonMaaliskuu -kampanja innoitti alkukeväästä kaikkia välttämään kertakäyttöistä muovia ja jätettä. Tämän sosiaalisen median liikehdinnän myötä Zero Waste -elämäntapa nousi myös keskustelunaiheeksi.

Zero Waste -elämäntapa tähtää henkilökohtaisen jätemäärän minimoimiseen. Liike on ollut olemassa 1960-luvulta lähtien, mutta kansainvälisesti tunnetuksi sen on tehnyt Bea Johnson. Kotitalouden roskamäärän vähentämisen on näytetty voivan olla tyylikästä ja elämää helpottavaa, mikä osaltaan on tehnyt ympäristöajattelusta kiinnostavampaa useammille. Jätteen vähentäminen kotona on mahdollista, mutta elämäntyylin muuttaminen aidosti kestävämmäksi vaatii enemmän kuin roska-astian poistamisen keittiöstä.

Nollahukka-ajattelumalli pyrkii kokonaisvaltaisesti kestävämpään elämäntyyliin. Nollahukassa on kyse oman negatiivisen ympäristövaikutuksen minimoimisesta jätettä vähentämällä, hiilijalanjälkeä pienentämällä, ja toimimalla vastuullisesti yhteiskunnassa.

Ajattelutavan ytimen voi tiivistää viiden K:n malliksi, jonka tarkalla järjestyksellä on väliä:

1. Kanna mukana ja kieltäydy
2. Karsi
3. Käytä uudelleen
4. Kierrätä
5. Kompostoi.

Olen kirjoittanut laajemmin näiden toteuttamisesta kirjassani Zero Waste – jäähyväiset jätteille (Kustantamo S&S, 2018).

Miten päädyin Nollahukkaan?

Opin pienestä pitäen lajittelemaan roskat pieteetillä – ensimmäisessä kodissani oli kahdeksan roska-astiaa. Pari vuotta sitten havahduin, että pohdin ahdistuneesti keittiössäni, mihin tunkisin yhdeksännen astian muovipakkauksille. Samoihin aikoihin törmäsin Zero Waste -ajatteluun netissä ja palaset loksahtivat paikoilleen: “Miksi kierrättäisin enemmän, kun voisin lähtökohtaisesti tuottaa vähemmän jätettä?” Päätin sinä päivänä kieltäytyä kuluttamasta muovipusseja, -pulloja ja takeaway-mukeja. Tänään kerään kaiken sekajätteen puolen litran lasipurkkiin.

Miksi Nollahukka?

Halusin tehdä jotain ahdistusta aiheuttaville globaaleille ongelmille. Ymmärsin, että tekemättömyys ei saa aikaan muutosta. On pakko aloittaa jostain – minulle se oli oman jätemäärän minimoiminen askel kerrallaan. Päätin aloittaa siitä, mihin siinä hetkessä pystyin sillä ajalla, tiedolla ja resursseilla, mitkä minulla oli käytettävissäni. Jäin koukkuun, kun huomasin tämän tekemisen vähentävän ahdistusta, tuovan arkeen lisää aikaa, säästävän rahaa ja parantavan terveyttä. Henkinenkin kuormitus helpotti ja aivolaajakaistaa vapautui pohtivaan ajatteluun – sain henkistä tilaa ja armollisuutta alkaa tehdä sitä mitä todella halusin.

Miten Nollahukka tukee arkea ja kiertotaloutta?

Nollahukan kautta joutuu väistämättä miettimään tuotteiden elinkaarta, ominaisuuksia, kestävyyttä, hankintojen oikeutusta, niiden mahdollisesta pakkauksesta syntyvää jätettä ja lopulta koko tuotteen hävittämistä elinkaaren loppupäässä. Kiertotaloudessa nämä seikat ovat koko termin ytimessä; tuotteen koko elinkaari ja eliniän aiheuttamat vaikutukset on tunnettava.

Nollahukka kannustaa elämän yksinkertaistamiseen ja uuden opetteluun. Kiertotalouden jalkauttaminen kaikille yhteiskunnallisille tasoille vaatii huonoista käytännöistä vieroittautumista ja uuden opettelemista. Muutos on helppo viedä työpaikalle ja politiikkaan, kun arki ja ajatusmaailma toimivat kestävällä ja vastuullisella pohjalla. Helpointa siihen on päästä yksi teko ja muutos kerrallaan.

Nollahukan hyödyt

Opeteltuani uudet Nollahukan mukaiset toimintatavat askel kerrallaan, koen eläväni omien arvojeni mukaista elämää, mikä sitä paitsi on tuonut arkeen lisää aikaa, parantanut henkilökohtaista taloustilannetta ja kohentanut yleisterveyttä. Elämäntyylin myötä on myös löytynyt joukko samanhenkisiä ihmisiä sekä uudenlainen ammatillinen intohimo, jota kohden pyrin yrittäjänä yhdessä Nollahukka-tiimin kanssa. Tavoitteeni on elää täysi elämä tietäen, ettei globaalien ympäristöongelmien ratkeaminen ollut ainakaan minusta kiinni.

Kolme vinkkiä aloittamiseen:

  1. Käy roskat läpi ennen niiden pois viemistä – ymmärrä minkälaista hukkaa kotitaloudessasi aiheutuu. Näin voit aktiivisesti vähentää jätteen määrää yksi askel kerrallaan
  2. Ota arjessasi käyttöön viiden K:n malli.
  3. Aloita siitä, mikä tuntuu helpoimmalta tänään. Muutosten muovauduttua rutiiniineiksi, jatka seuraavien askelten parissa kohti Nollahukkaa.

 

Vieraskynä-blogin kirjoittaja Otso Sillanaukee (KTK) on Nollahukka-blogin perustaja ja yrittäjä. Hänen kirjansa Zero Waste – jäähyväiset jätteille on myynnissä Akateemisessa Kirjakaupassa, Suomalaisessa Kirjakaupassa, ja e-kirjana Elisa Kirjassa. Lisää tietoa kirjasta täällä.

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.