Asiakastarinat
29.05.2019 |

Nelilokero tehostaa kotitalouden muovin lajittelua

Kattavat lajittelumahdollisuudet omalla pihalla helpottavat omakotiasujan arkea. Edelläkävijäkunnat kuten Oulu, Turku, Lahti, Pori, Hämeenlinna, Tuusula, Hyvinkää, Kajaani, Raahe, Mikkeli, Savonlinna ja Hamina mahdollistavat jo omakotitaloasukkailleen muovinkeräyksen L&T:n kanssa – omalla kotipihalla.  

Jauhelihapakkauksia, jugurttipurkkeja, rypälerasioita, leikkelelaatikoita. Moni kaupasta kotiin kannettava ruokatuote on pakattu muoviin. Naantalilaisen Marko Merisen vehreässä pihassa muovi menee näppärästi nelilokeroastiaan, jossa sille on varattu entistä suurempi tila.

”Nelilokerokeräyksen idea on loistava. Samalla kun vie polttokelpoisen jätteen keräysastiaan, voi helposti viedä myös kaikki kierrätettävät materiaalit”, Merinen sanoo.

Merinen bongasi nelilokeron mainoksen jäteauton kyljestä, ja siitä innostuneena perhe päätti kokeilla kierrätystä kotipihalla. Aikaisemmin Meriset veivät kierrätettävät materiaalit lähimmälle keräyspisteelle kilometrin päähän – tai veivät silloin, kun ne muistettiin ottaa mukaan kotoa lähtiessä. Usein kierrätyspussit odottelivat eteisessä, ja hajuhaittojakin syntyi.

Nelilokero_5_web

”Kierrätyspiste ei ole kaukana meiltä, mutta sijainti oli kynnyskysymys. On paljon helpompi kierrättää, kun nelilokeroastia on omalla tontilla”, Merinen sanoo.

Kaksilapsisessa perheessä kierrätettävää muovia tulee viikossa useamman kassillisen verran, mutta myös perheen peruskoulua käyvät tyttäret ovat oppineet lajittelemaan tehokkaasti. Ahkera kierrättäminen palkitsee, kun polttokelpoisen jätteen astia täyttyy hitaammin.

”Joku voi luulla, että taas yksi pönttö lisää, josta tulee kustannuksia. Lajittelun vaikutus näkyy kuitenkin niin selvästi, että voimme harventaa polttokelpoisen jätteen astian tyhjennysväliä.”

Nelilokeroastian tyhjennysauto käy nyt Merisillä kerran kuukaudessa.

Lisää tilaa muoville

L&T:n nelilokerokeräys alkoi Turun seudulla jo vuonna 2008, kun muovia ei vielä erilliskerätty. Keräystä on vuosien varrella kehitetty, jotta löydettäisiin asiakasta parhaiten palveleva ratkaisu. Uudistettu nelilokeroastia, jonka suurin lokero on varattu muoville, on asiakaspalautteen tulos.

”Muovia lajitellaan kotitalouksissa yhä enemmän, kun taas keräyspaperin määrä vähenee. On järkevää varata muoville astiassakin suurempi tila”, sanoo L&T:n Turun seudun yksikönpäällikkö Jari Mannevuo.

Nelilokeroastiassa on 180-litrainen lokero muoville, 100-litrainen kartongille, pienemmät osastot metallille ja paperille sekä pieni rasia paristoille. Keräysauto tyhjentää koko astian kerralla uumeniinsa, kaikki jakeet omaan paikkaansa: pienet lokerot auton ylätasoille, suuret alatasoille.

Nelilokero_2web

”Uudistettu nelilokeroastia on otettu Turun alueella hyvin vastaan”, Mannevuo sanoo. L&T mahdollistaa pakkausmuovin lajittelun nelilokeroastiaan tällä hetkellä myös Porin ja Oulun alueella.

Omakotiasujille muovin kierrätys on vapaaehtoista, mutta astiaa käyttää jo toistatuhatta Turun ja ympäristökuntien taloutta. Nelilokeroasiakkaiden määrä on tasaisessa kasvussa. Kun Marko Merinen kertoi töissä perheensä kokemuksista, pari työtoveria kiinnostui tuotteesta saman tien.

Muovin kotikierrätys on helppoa. Keräykseen kelpaavat väristä riippumatta kaikki pakkausmuovit. Pakkauksia ei tarvitse pestä, huuhtelu kylmällä vedellä riittää. Kotitalouksista kerätty muovi kuljetetaan Riihimäelle uusiotuotannon raaka-aineeksi.

Muovi on eräs ympäristökeskustelun kuumista perunoista. Kuvat merten muovilautoista ja muovin peittämistä rannoista ovat Merisellekin tuttuja ja pysähdyttäviä.

”Suomi on tietysti pieni maa ja voi miettiä, kuinka paljon meidän tekemisellämme on vaikutusta. Mutta muovia tarvitaan pakkausmateriaalina, ja kierrättämällä voi jokainen kantaa kortensa kekoon tässä asiassa.”

 

HubSpot Video

Teksti: Elina Teerijoki

Kuvat: Lauri Rotko

Tutustu Nelilokeroon!

×

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.