Asiakastarinat
15.04.2020 |

Näin tartuntavaarallisia jätteitä käsitellään turvallisin menetelmin

Vaaralliset jätteet vaativat varautumista, oikeita työ- ja keräilyvälineitä sekä erityisosaamista. Tällä hetkellä erityisesti terveydenhuollon kautta päädymme käsittelemään paljon vaarallista jätettä, johon liittyy tartuntariskejä. Monesti vaaraa ei paljaalla silmällä näe, ja sen vuoksi prosessien on oltava pomminvarmoja  – onneksi meiltä löytyy siihen jo vuosikymmenten kokemus.

Vaaralliset jätteet, vanhalta nimeltään ongelmajätteet, koostuvat sellaisista jätteistä, jotka voivat aiheuttaa erityistä vaaraa tai haittaa joko terveydelle tai ympäristölle. Käsiteltävissä jätteissä on usein joko tartunta- tai altistumisriski – jätteistä voi siis esimerkiksi haihtua vaarallista kaasua tai itse jäte saattaa olla syövyttävää. 

Me olemme käsitelleet vaarallisia jätteitä jo pitkään ja kuluneiden vuosien aikana niin lainsäädäntö kuin toimintamallitkin ovat muuttuneet. Näin toimivat Lassila & Tikanojan vaarallisten jätteiden palvelut 2020-luvulla! 

Kaikki alkaa riskien minimoinnista

Vaarallisten jätteiden turvallisen käsittelyn edellytys on avoin kommunikaatio asiakkaan ja jätehuollon toimittajan välillä. Riskien kartoitus alkaa selvittämällä millaisia vaarallisia elementtejä jätteen käsittelyyn liittyy.

Seuraava askel riskien minimoinnissa on oikean keräilyastian valinta. Valikoimistamme löytyy kaikenkokoisia ja -mallisia jäteastioita, joiden avulla erilaiset jätteet pystytään käsittelemään ja kuljettamaan turvallisesti. Astian valinta on hyvin kriittinen osa prosessia, koska se vaikuttaa myös kohteessa työskentelevien ihmisten turvallisuuteen. 

Kun jätteen riskit ovat tiedossa ja oikeat keräilyvälineet ovat löytyneet, täytyy myös jätehuollon työntekijöiden osata varautua erilaisten kohteiden vaatimuksiin. Turvalliset työskentelytavat syntyvät ennen kaikkea perusteellisten perehdytysten ja ohjeistusten avulla – siksi olemme panostaneet näihin jo pitkään, ja päivitämme käytäntöjä jatkuvasti entistäkin paremmiksi. 

Ohjeistukset auttavat asiantuntijoitamme valitsemaan kuhunkin kohteeseen sopivan varustuksen ja usein tavanomaisen työasun päälle lähdetään kasaamaan erilaisia lisävarusteita tarpeiden mukaan. Usein jo kypärä, suojalasit, suojahanskat ja turvakengät riittävät jo pitkälle. Repertuaariimme kuuluvat kuitenkin myös esimerkiksi hengitysteitä suojaavat moottorimaskit, roiskeilta suojaavat kokokasvomaskit sekä erilaiset suojapuvut.

Vaarallisten jätteiden käsittely ja tuhoaminen

Kun vaarallinen jäte on pakattu oikeaoppisesti ja turvallisesti, voidaan jätteiden nouto suorittaa varsin tavanomaisesti. Vaarallisten aineiden tiekuljetuksista on voimassa kansainvälinen ADR-sopimus, jonka mukaan toimimme. Huolehdimme aina, että kuljettajillamme on oikeat pätevyydet (ammattipätevyys ja ADR-ajolupa) sekä ADR-katsastettu kuljetuskalusto. 

Jätteen noudon yhteydessä kuljettajamme varmistaa, että jäte on pakattu oikealla tavalla oikeaan jäteastiaan. Useimmiten käytössä on meidän toimittamamme vuokra-astiat, koska esimerkiksi vaarallisia jätteitä sisältäviä tynnyreitä harvemmin voidaan palauttaa takaisin kohteeseen ilman riskiä kontaminaation leviämisestä. 

Vaaralliset jätteet kuljetetaan keräilyterminaaleihimme, joita sijaitsee ympäri Suomea. Terminaaleissa suoritetaan viimeiset tarkastukset, joiden jälkeen jäte matkustaa lopulliseen käsittelypaikkaansa isommissa erissä. Esimerkiksi erilaiset terveydenhuollon jätteet voidaan usein hyödyntää energiana valvotuissa olosuhteissa.

Myös tartuntavaarallinen jäte vaatii ammattitaitoa

Koronaviruksen vuoksi vaarallista jätettä saattaa nyt syntyä yllättävissäkin paikoissa. Valikoimastamme löytyy selkeät ja valmiit toimintamallit, joiden avulla jätehuolto sujuu ongelmitta ja ylimääräisiä ihmiskontakteja välttäen. Koronan aiheuttamat jätehuollon riskit ovat rinnastettavissa moneen muuhun terveydenhuollossa jo pitkään olemassa olleeseen riskiin.

Jos kaipaat apua koronan tai jonkin muun riskin aiheuttamien vaarallisten jätteiden käsittelyn kanssa, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä. Voit olla varma, että osaamme kertoa silmänräpäyksessä, miten tilaus hoituu, millaisen astian tarvitse ja miten eri osapuolten tulee suojautua. 

Tutustu ja tilaa vaarallisten jätteiden kierrätyspalvelu!

×
Pyydä tarjous tai tee tilaus: Vaarallisia jätteitä? Jätä ne meidän huoleksemme.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.