Siirry sisältöön

Blogi

Monimuotoisuus tulee työyhteisössä annettuna, mutta hyväksyvyys on valinta. Miten teidän työyhteisössänne toteutetaan monimuotoisuutta?

Maija Kuurne | Henkilöstöjohtaja
Maija Kuurne | Henkilöstöjohtaja
  • 3 minuutin lukuaika
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Monimuotoisuus tulee työyhteisössä annettuna, mutta hyväksyvyys on valinta. Miten teidän työyhteisössänne toteutetaan monimuotoisuutta?</span>

Monimuotoisuus työyhteisössä lisää tutkimusten mukaan yrityksen sisäistä ongelmanratkaisukykyä, innovatiivisuutta, tyytyväisyyttä sekä kykyä palvella asiakkaita paremmin. Esitimme L&T:n ympäristöpalveluiden henkilöstöjohtaja Maija Kuurneelle muutaman kysymyksen siitä , millainen on aidosti monimuotoinen työyhteisö ja miten hyväksyvää työkulttuuria voi edistää?

Miksi työyhteisön monimuotoisuuteen panostaminen on tärkeää?

Monimuotoisuuden vaaliminen työyhteisössä on tärkeää siksi, että me ihmiset olemme erilaisia. Jotta kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi työpaikassaan, työyhteisössä pitää olla monimuotoisuutta edistävä kulttuuri ja ilmapiiri, jossa kaikki voivat olla sellaisia kuin ovat. Tällä on todettuja vaikutuksia esimerkiksi henkilöstön tyytyväisyyteen ja sitä kautta pysyvyyteen.

Miten monimuotoisuus näkyy työyhteisössä, vai näkyykö se?

Monimuotoisuustyö aloitetaan usein pohtimalla esimerkiksi kansalaisuuksien määrää, sukupuolitasa-arvoa, ikäjakaumaa ja muita näkyviä tekijöitä, mutta ne ovat oikeastaan vain jäävuoren huippu. Monimuotoisuus on paljon enemmän asioita, jotka eivät näy meistä ulospäin: koulutustausta, poliittinen suuntautuminen, perhesuhteet, uskonto, terveydentila. Ne voi oppia toisesta ainoastaan tutustumalla.

monimuotoisuus_jäävuori_one_pager

Millaista monimuotoisuustyötä L&T:llä tehdään?

Me L&T:llä olemme tehneet jo vuosien ajan pitkäjänteistä monimuotoisuustyötä. Esimerkiksi vuonna 2022 uusimme monimuotoisuusohjelmamme ja vuoden 2023 alussa päivitimme ohjeistuksemme kiusaamisen ja syrjinnän suhteen. Olemme luopuneet sukupuolittuneista ammattinimikkeistä ja työllistämme mielellämme ihmisiä erilaisista taustoista, kuten osatyökykyisiä ja maahanmuuttajia. Hyväksyvyyttä yritämme edistää työyhteisössämme avoimuudella ja kouluttamisella. Aloitimme vuonna 2022 monimuotoisuuskoulutukset, ensin esihenkilöille ja sen jälkeen aloimme kouluttaa myös muuta henkilökuntaa. Tällä hetkellä koulutuksen on suorittanut yli puolet esihenkilöistä ja toimihenkilöistäkin jo yli neljäsosa.

Palaute koulutuksista on ollut myönteistä. Käytän koulutuksessa usein ensimmäiset minuutit siihen, että kaikki saavat itse hetken miettiä, mitä monimuotoisuus tarkoittaa. Isoin oivallus, joka koulutuksissa saadaan, onkin usein se, miten laaja käsite monimuotoisuus on ja miten sen voi integroida omaan päivittäiseen työhön. Loppujen lopuksihan kyse on vain erilaisten ihmisten johtamisesta: miten varmistetaan, että myös ne tiimin hiljaisimmat saavat äänensä kuuluviin? Millaista tukea ja palautetta tiimin eri jäsenet tarvitsevat? Usein kuulee puhuttavan tulosten johtamisesta. Mutta jos asiaa ajattelee, niin ihmisethän sen tuloksen tekevät. Erilaiset ihmiset. Eurolle on hankala sanoa, että ole enemmän.

Puhutaanpa sitten hetki hyväksyvyydestä. Mitä se tarkoittaa?

Monimuotoisuus tulee työyhteisössä annettuna, mutta hyväksyvyys on aina valinta. Voimme puhua monimuotoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta, mutta se, miten nämä kaksi sanaa menevät käytäntöön, riippuu meistä itsestämme ja siitä, olemmeko valmiita tutustumaan työkavereihimme ja tiimimme jäseniin sekä hyväksymään heidän erilaisuutensa. Meillä jokaisella on opittuja malleja ja ennakkoluuloja. Aika ajoin on hyvä pysähtyä niiden äärellä ja reflektoida niiden vaikutusta omaan toimintaan. Ilman tätä reflektointia, työyhteisön hyväksyvyys kärsii.

Hyväksyvä työyhteisö on yleensä huomaamaton hyväksyttyjen keskuudessa. Henkilö, jolla on enemmän ”statusta” pääsee helpommin hyväksyvyyden piiriin kuin henkilö, jolla sitä on vähemmän. Tässä esimerkkinä voidaan käyttää urheilujoukkuetta, johon tulee kaksi uutta pelaajaa: toinen on tunnettu supertähti, ja toinen juniorijoukkueesta siirtyvä keltanokka. Supertähti hyväksytään helposti mukaan porukkaan, koska hänellä on kova osaaminen ja paljon statusta. Keltanokka joutuu ansaitsemaan asemansa ihan eri tavalla, koska hänellä ei vielä ole vahvaa statusta. Usein myös tällainen hyväksyvyys tai sen puute on huomaamatonta kaikille muille paitsi niille, jotka kokevat jäävänsä ulkopuolelle.

Monimuotoisuus ja sen hyväksyminen ei kuitenkaan anna oikeutusta käyttäytyä miten sattuu, vaan toisia ihmisiä tulee kunnioittaa ja arvostaa.

Millaista hyötyä monimuotoisesta työyhteisöstä on ja millaisia neuvoja antaisit sen vaalimiseksi?

Tärkein ohjenuorani työelämässä on Tunne sun ihmiset . Saman neuvon annan myös muille monimuotoisuusasioita pohtiville – tai oikeastaan kaikille, jota tekevät töitä ihmisten kanssa. Kun työyhteisössä on hyväksyvä ilmapiiri ja kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi juuri sellaisina kuin ovat, saamme ihmiset jakamaan ideoitaan ja omia näkökulmiaan vapautuneemmin. Tutkimuksetkin osoittavat, että monimuotoisuus työyhteisössä lisää yrityksen sisäistä ongelmanratkaisukykyä, innovatiivisuutta sekä kykyä palvella asiakkaita paremmin. Kannustankin meistä jokaista pohtimaan, miten monimuotoisuutta voi edistää, mutta myös miten hyväksyvyyttä voi lisätä omassa työyhteisössä. Vinkkejä voi ottaa vaikka L&T:n monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä.

Näin L&T edistää monimuotoista työyhteisöä toiminnassaan:

henkilöstön_monimuotoisuus_one_pager-1

Lue lisää L&T:n monimuotoisuustyöstä

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.