Siirry sisältöön

Vinkki

Miten työturvallisuutta voidaan parantaa? 8 konkreettista vinkkiä!

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Miten työturvallisuutta voidaan parantaa? 8 konkreettista vinkkiä!</span>

Työtapaturmat aiheuttavat Suomessa satojen miljoonien eurojen kustannukset joka vuosi. Jokainen onnettomuus maksaa, mutta onnettomuudessa voidaan menettää myös asioita, joita ei rahassa voi mitata tai korvata.

Työturvallisuuden parantaminen vaatii konkreettisia toimia niin esimiehiltä kuin työntekijöiltäkin. Etenkin teollisuusympäristössä työturvallisuus on viimeinen paikka, josta kannattaa säästää.

Miten tehtaan työturvallisuutta sitten voidaan kehittää? Tässä on kahdeksan konkreettista vinkkiä.

1) Luokaa yhteinen työnaloituslista eli checklist: työtä ei saa aloittaa ennen kuin listan jokainen kohta on käyty läpi. Listan avulla voidaan esimerkiksi varmistaa, ettei katon rajassa työskentelevien alapuolella ole ketään töissä. On erittäin tärkeää, ettei yritys unohda ilmoittaa korkean paikan työstä. Informaatioketjun yhdenkin lenkin pettäminen voi luoda työympäristöön hengenvaaran.

2) Työturvallisuuskierros eli safety walk: tehdäänkö työturvallisuuskierroksia säännöllisesti? Jaetaanko työturvallisuuskierroksella tehdyt havainnot jokaisen alueella toimivan yrityksen ja työntekijän tietoisuuteen?

3) Järjestäkää viikoittainen työturvallisuustuokio: koko henkilökunnalle yhteisessä tapaamisessa käydään läpi viikon aikana sattuneet läheltä piti -tilanteet, onnettomuudet ja työturvallisuushavainnot sekä pohditaan yhdessä, miten vastaavia tilanteita voidaan jatkossa välttää.

4) Kannustakaa henkilökuntaa raportoimaan: laadukkaista ennaltaehkäisevistä havainnoista ja toimenpide-ehdotuksista voidaan maksaa rahallisia kannustimia, mikä on todistetusti tehokas keino työturvallisuusajattelun parantamiseen työyhteisössä.

5) Tehkää havaintojen raportoimisesta helppoa: puhelimet kulkevat työntekijöiden taskuissa työpisteestä toiseen. Valjastakaa työntekijöiden käyttöön mobiilisovellus, jonka avulla havainnosta voi ilmoittaa nopeasti, helposti ja viiveettä.

6) Säännölliset perehdytykset: ovatko työohjeet jokaisen työntekijän tuoreessa muistissa? Onko käytössä oikeanlainen ja tarkastettu kalusto? Käytetäänkö suojaimia oikein? Onko suojaimet tarkastettu? Onko asenne kunnossa? Työturvallisuus alkaa asenteesta!

7) HSEQ-arviointi: Inspectan järjestämässä HSEQ-arvioinnissa käydään läpi työterveys-, turvallisuus-, ympäristö- ja laatukokonaisuudet sekä tarkastetaan, miten nämä osa-alueet linkittyvät yrityksen johtamiseen.

8) Tavoitteeksi nollapeli: sitouttakaa työntekijät ja yhteistyöyritykset nolla työtapaturmaa -tavoitteeseen. Yksikin vältettävissä oleva onnettomuus on liikaa.

Lisää vinkkejä työturvallisuuden kehittämiseen löydät Tavoitteena 0 tapaturmaa -sivulta.

Lue, miten pääset kohti nollaa tapaturmaa!

L&T:n kokonaisratkaisuista tehdasalueille voit lukea lisää täältä.

Uutiskirje_moduuli_kuva_4x5

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa ajankohtaisen tiedon ja mielenkiintoiset kirjoitukset suoraan sähköpostiisi sinua kiinnostavista aihealueista.