Asiakastarinat
29.06.2018 |

Mitä maksaa sohvan kierrättäminen omin kätösin? – helpompi vaihtoehto on usein halvempi

Arkijätteen kierrättäminen on helppoa, kun pitää lajitteluohjeet lähellä tai Kierrätysbotti Kikan langan päässä. Mutta kun jouset alkavat sojottaa hyvin palvelleesta sohvasta tai lastulevyinen kirjahylly raksahtaa rikki, tuleekin suurempien esineiden kierrätyksestä pulma ja vaiva.

Taloyhtiön tai kodin jäteastioihin mahtumatonta tavaraa ei saa jättää jätehuoneeseen lojumaan eikä missään nimessä tule kipata lähimpään metsään tai sorakuoppaan. Väärin tai rikollisesti hävitettyjen jätteiden maksajiksi tulevat taloyhtiö, luonto tai sakkotuomion kautta itse typeryyden tekijä.

Vaikka kodin suurikokoisten esineiden kierrätykseen on nykyään tarjolla helppo ja vaivaton palvelu, hoitaa suurin osa suomalaisista edelleen tavarat kierrätyspaikalle vuokratuilla pakettiautoilla omin käsin ja jaloin riuhtoen. Mutta mitä tällainen kierrätysreissu maksaa, ja tuleeko se lopulta halvemmaksi kuin Helpponoudon kotinouto? Tehdään muutama matemaattista toimitusta, käyttäen esimerkkinä sohvaa sekä tyypillisiä hintoja ja etäisyyksiä pääkaupunkiseudulla.

Sohva kantoon, pakun rattiin ja menoksi – kierrätysreissuun menee ainakin pari tuntia

Ensiksi käyttöön pitäisi saada pakettiauto, koska harvan auton takakonttiin sohvaa saa kangettua, jos auto edes taloudesta sattuu löytymään. Pakettiautoa vuokratessa tulee pohtia kauan aikaa pakettiauton ajamiseen vuokrauspaikasta kotiin, tavaroiden kantamiseen kodista pakettiautoon, ajoreissuun kierrätyspaikalle ja vielä kierrätyspaikalta takaisin vuokraamoon tulee viemään. Vaikka etäisyydet olisivat lyhyitä ja toiminta ripeää, pystyy tästä ruljanssista tuskin selviytymään alle kahdessa tunnissa. Pakettiautojen vuokrausmaksut vaihtelevat villisti yrityksestä toiseen, mutta halvimmillaan jonkinlaisen pakettiauton voi saada käyttöönsä noin 20 eurolla pariksi tunniksi. Myös peräkärryjen vuokraushinnat alkavat yleisesti 20 eurosta.

Nyt olet saapunut tavarasi kanssa kierrätyspisteelle. Pääkaupunkiseudun kierrätyspisteet veloittavat suurikokoisen sekajätteen kierrätyksestä 20 euroa kuutiolta. Eli pienen, alle 2 metriä leveän, sohvan kierrätysmaksuksi tulee 40 euroa. Jos sohva on hieman isommalle perheelle rakennettu, voi hinta nousta nopeasti yli 80 euron.

Vielä pitäisi tankata pakettiautoon polttoainetta ennen sen palautusta. Polttoaineeseen kuluva summa riippuu täysin ajoetäisyyksistä, ajoneuvosta, liikenteestä, ajotyylistä ja paikallisen huoltamon hinnoista. Jo pieneenkin muutaman kymmenen kilometrin ajoon kuluu joka tapauksessa polttoainetta helposti ainakin 5-10 euron edestä.

Mitä kaikki maksaa, ja onko oma aikasi ilmaista?

Tähän parin tunnin ruljanssiin on kulunut rahaa jo vähintään 65 euroa. Jos sohva sattuu olemaan hieman isompi, välimatkat pidempiä tai toimintaan kuluu enemmän aikaa, pomppaa hintalappu hyvin nopeasti ylös kymmenillä euroilla jopa satasen pohjoispuolelle. Niin, ja kantoavuksi värvätylle kaverille on varmaan ollut kohteliasta ostaa jonkin sortin virvokkeet tai sapuskat.

Oman ajan käytölle voi olla vaikea laittaa hintalappua, mutta harva haluaa vapaa-aikaansa käyttää sohvan nosteluun ja pakettiautolla ajeluun. Suomalaisten mediaanipalkka vuonna 2016 oli 2500 euroa kuukaudessa. Yksinkertaisella matematiikalla tuntipalkaksi muutettuna yhden työtunnin hinnaksi tulisi tätä kautta 15,6 euroa. Eli kahden tunnin työ olisi raa’asti laskettuna yli 30 euron arvoinen. Jos tämä oman ajan käyttö lasketaan euroina kierrätysreissun hintaan mukaan, voi kokonaishinta parhaassa tapauksessa jäädä nipin napin alle sadan euron.

Kierrätyskustannukset_Helpponouto

Ammattilaisten apu tulee halvemmaksi kuin oman ajan käyttö

Pakettiauton vuokraus, tavaran kanniskelu rappuja ylös alas, parin tunnin ajelu kierrätyskeskuksen, kodin ja vuokraamon välillä, kierrätysmaksu ja polttoaineet maksavat siis parhaimmillaan 65 euroa, jos omalle ajalle ja lihassärylle ei laske arvoa.

Tavarasta hankkiutuminen eroon nojatuolissa istuessa parilla klikkauksella Helpponoudon kavereiden suoraan ovelta kierrätykseen kantamana maksaa 59 euroa, ja omaa aikaa kuluu kahden tunnin sijaan 2 minuuttia.

Kumman sinä valitsisit?

Tilaa Helpponouto!

 

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.