10.03.2020 |

Missä biojäte, siellä ruokahävikki

Oletko miettinyt miten saisit vähennettyä jätehuollon kustannuksia kiinteistössäsi? Kertyykö jätehuoneeseen paljon biojätettä? Yksi ratkaisu voi löytyä ruokahävikin vähentämisestä.

Kiinteistön toiminnoista vastaavana henkilönä voit vaikuttaa hävikkiin kirjaimellisesti keittiön kautta, vaikka ravintolatoiminta olisi eri yrityksen hoidossa.

Ravintolapalveluiden kilpailutuksen yhteydessä asiakkaalla tai kiinteistöllä on mahdollisuus määritellä kriteerit, joiden puitteissa palveluntuottajan on toimittava ja tässä yhteydessä on luontevaa ottaa puheeksi myös hävikinhallinta.

Hävikin minimoinnissa voittavat kaikki

Ruokahävikin torjunta on siinä mielessä kiitollista, että kaikki osapuolet voittavat. Sen lisäksi, että vähentynyt biojätemäärä näkyy pienempänä jätelaskuna, säästää ravintolatoimija omissa kustannuksissaan, kun raaka-aineet eivät päädy uunin kautta roskiin.

Ruoantuotannolla on aina ympäristövaikutuksia. Yksilön näkökulmasta ruoka on toiseksi suurin ilmastovaikutusten eli hiilijalanjäljen lähde asumisen jälkeen. Jopa liikenne jää kakkoseksi ruoantuotantoon verrattuna. Kun mahdollisimman suuri osuus valmistetusta ruoasta päätyy syödyksi eikä jätteeksi, vältetään myös turhia päästöjä.

Hävikinhallinta käytännössä

Konkreettisesti ravintolalta voidaan edellyttää hävikkimäärien sekä niiden syiden seurantaa ja raportointia. Helppo työkalu tähän on Lassila & Tikanojan Hävikkimestari-palvelu. Palveluun voidaan sisällyttää myös tiedolla johtamisen valmennusta, jolloin kerättyä hävikkitietoa hyödynnetään toimintatapojen kehittämiseksi ja hävikkiä saadaan ennaltaehkäistyä.

Keskustelemalla hävikistä säännöllisesti voidaan tuotantohävikki saada jopa puolitettua. Tiedolla johtamista puoltaa myös se, että faktojen perusteella viestiminen sidosryhmille on vakuuttavaa ja tuo vastuullisuustyöhön konkretiaa.

Seuraavan kerran kun ravintolapalveluiden kilpailuttaminen kiinteistöissäsi on ajankohtaista, ota yhteyttä Hävikkimestari-tiimiimme ja pyydä esittely!

Hävikkimestari >>

Siirry tietopankkiin

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.