Asiakastarinat
01.12.2017 |

Minne päätyy saunajuomapullo?

L&T:n kierrätyslaitostyöntekijä Kari Suhonen jakaa hupaisia tarinoita uteliaasta Elja-sukulaispojastaan sekä kierrätyksestä. Tällä kertaa Eljaa on mietityttänyt saunajuomapullojen kohtalo.

”Hei, Kari-setä! Shampoo loppui. Ei riittänyt sinullekaan. Heitänkö tämän roskikseen?”, huuteli suihkun alla sukulaispoikani Elja.

”Laita se siihen pesukoneen päälle. Käydäänkö jo välillä vilvoittelemassa?”, kysyin tuskaisen kuumilta saunanlauteilta.

”Juu, mennään vaan. Onko muumilimpparia?” hihkui poika iloisena.

Loppukesän ilta-aurinko tuntui lämmittävän vielä jonkin verran, mutta kylmä pohjoistuuli enteili jo syksyn tuloa. Elettiinhän jo elokuun viimeisiä päiviä.

Pojalle tuntui limppari maistuvan, sillä niin antaumuksella nuori herra ryysti pullon suusta virkistävää juomaa.

”Muuten Kari-setä. Kun eilen käytiin saunassa, joit silloinkin yhden saunajuoman. Minkä takia et juo sitä tölkistä, niin kuin kaikki muutkin sedät tekevät?” poika aprikoi.

Kaadoin kulauksen kurkkuuni lasisesta olutpullosta ja kerroin vastaavani kysymykseen saunan lauteilla, sillä kylmähän täällä jo tulisi.

Muovipulloista energiaa ja trendireppuja

”Se shampoopullo joka äsken tyhjeni, niin laitetaan se ihan sekajätteisiin saunomisen jälkeen. Mielelläänhän tämänkin kierrättäisi, mutta meidän nykyiset käytännöt eivät oikein tue sitä. Tässä tilanteessa Tammer-Voiman pojat polttaa sen isossa uunissaan muun sekajätteen kanssa. Ne tekevät siitä takuuvarmasti hyödyllistä energiaa.”

L&T:kin tekee jo useilla paikkakunnilla muovinkeräystä taloyhtiöissä ja pikkuhiljaa tämänkin osalta tullaan entistä viisaammiksi ja homma helpottuu.

”Esimerkiksi keittiökaapistojen mittastandardeja voisi muuttaa niin että nekin tukisivat kierrätystä  ainakin alakaapistojen osalta. Kaapistojen pitäisi olla vähintään metrin levyisiä, jotta kaikki kierrätysastiat mahtuisivat sinne! Nythän niitä on minulla kolme: bio- ja sekajätteelle sekä vielä kartongin keräysastia”, selitin sukulaispojalleni.

kierratyslaitos-juomapullo-paali_16x9.jpg

”Mitäs tälle limupullolle sitten tapahtuu?” kysyi Elja, imien vielä viimeisiä pisaroita muumilimpparin pullon pohjalta.

”Kyllä tuolle PET-muoville on jo onneksi keksitty paljonkin hyviä käyttötarkoituksia. Esimerkiksi tuo sinun pörröinen ja lämmin pusakka, jonka just puit päällesi. Eikös se ole fleeceä? Siihen on käytetty näitä muovisia PET-pulloja. Sekä tuo sinun uusi koulureppusi. Sehän on perinteisen Fjällrävenin uutuusmalli Re-Kånken, jonka valmistukseen on käytetty noin kymmenen muovista PET-pulloa!”, vastasin.

Elja ei heti uskonut kuulemaansa.

”Ja vastaus viimeiseen kysymykseesi on, etteivät varmaankaan keskiajallakaan oluenpanijat tienneet alumiinitölkeistä vielä mitään. Kyllä se olut silloin kuului tammitynnyreihin tahi lasipulloihin”, tuumasin viimein.

Saa nähdä mikä kierrätysasia Eljaa pohdituttaa ensi kerralla!

Tilaa blogi

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.