Siirry sisältöön

Uratarina

Työhön osallistuva työnjohtaja Pyry tekee merkityksellistä työtä

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Työhön osallistuva työnjohtaja Pyry tekee merkityksellistä työtä</span>

Työhön osallistuva viherpalveluiden työnjohtaja Pyry Melander haluaa tehdä asioita, jolla on merkitystä. Luonto ja kestävä kehitys ovat Melanderille tärkeitä asioita. Töihin on helppo ja mukava tulla, kun omat ja työnantajan arvot osuvat yksiin.

Melander valvoo ja tekee itse viheralueiden ylläpitotöitä sekä huolehtii, että työt tehdään sopimusten ja palvelukuvausten mukaan. Hän aloitti nykyisessä tehtävässä vuoden 2019 maaliskuussa.

Osallistuva työnjohtaminen on Melanderin mielestä toimiva malli. Työnjohto ja tekijät ovat paremmin samalla sivulla siitä, mitä on tekeillä ja mitä kummallekin kuuluu.

Kestävä kehitys näkyy arjessa

Melanderille on tärkeää, että oma työnantaja ja asiakkaat edistävät kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. Se on näkynyt muun muassa siinä, että L&T:n viherpalveluissa on hankittu sähkökäyttöisiä työvälineitä, eikä rikkakasvien torjuntaan käytetä enää glyfosaattia.

“Kestävä kehitys antaa omalle työlle suuremman merkityksen. Minulla on aina ollut läheinen suhde luontoon, ja maailmanmeno ja ylikulutus ovat todellisia ongelmia. Haluan olla töissä yrityksessä, joka hillitsee luonnonvarojen tuhlausta.”

Joka aamu on helppo tulla töihin, kun omat ja työnantajan arvot osuvat yksiin. Melander otti jo rekrytointiprosessin aikana selvää, millainen yritys L&T on. Arvomaailman vaikutti omalta osaltaan työnhakupäätökseen.

Yritykset voivat vaikuttaa

Melander ymmärtää kestävän kehityksen niin, että ihmisen pitäisi elää luonnon kanssa symbioosissa eikä ryöstää sitä. Hän haluaa tehdä töitä tämän asian hyväksi

“Yksi työntekijä ei voi saada maailmassa kauheasti aikaan, mutta yrityksillä on suuremmat mahdollisuudet panostaa. Esimerkiksi L&T:llä kiertotalous toimii kokonaisuudessaan hienosti.”

Melander arvioi, että julkisen mielipiteen vuoksi kasvintorjunta-aineiden käyttö vähenee tulevaisuudessa. Myös niin sanotut rikkakasvit ymmärretään osaksi luontoa, joten viheralueita voidaan hoitaa nykyistä kevyemmin.

“Rakennetussa ympäristössä voi olla enemmän luonnonmukaisuutta. Esimerkiksi tontilla syntyneet jätteet voidaan kompostoida paikan päällä. Luonnollisen kasvuston salliminen luo suotuisan elinympäristön pölyttäjille, kuten kimalaisille ja mehiläisille.”

Mikä on parasta työssä?

“Luonto elää ja muuttuu koko ajan, ja työtehtävät sen mukana. Olen liikkuvan sorttinen ihminen. On hienoa päästä aurinkoisessa kevätsäässä touhuamaan ulkoalueille.”

Melander pitää siitä, että oman työn kädenjälki näkyy heti. Monesti palaute on välitöntä.

“Jos tekee työnsä hyvin, asukkaat tulevat usein kiittämään. Poikkeusolojen vuoksi ihmiset ovat tulleet tavanomaista enemmän juttelemaan viheralueiden hoidosta.”

Kaikkien ideat yhtä arvokkaita

Melander voi usein itse vaikuttaa työpäivän kulkuun eli siihen, miten ja milloin työt tehdään. Päätökset ja ratkaisut syntyvät usein omassa tiimissä keskustellen.

“Kaikkia kuunnellaan tässä organisaatiossa, ja jokaisen ideat otetaan tosissaan. Se tuo merkityksellisyyttä omaan työhön.”

L&T:lla Melander on saanut kehittää ammattitaitoaan: tarjolla on muun muassa työturva-, kasvinsuojelu-, tieturva- ja ensiapukursseja. Jokainen voi myös itse ehdottaa sopivia työhön liittyviä kursseja.

“Olen suorittanut esimerkiksi tulityökortin, kun sille tuli tarvetta. Välillä rälläköidään, mistä voi syntyä  kipinöitä. Lisäksi kaasutohottimella poltetaan joskus rikkakasveja.”

Melander kertoo, että osaamista jaetaan myös työkavereiden kesken. Porukassa on muutamia kavereita, jotka ovat huipputaitavia esimerkiksi nurmikonleikkuukoneiden kanssa. Melander voi itse neuvoa muita esimerkiksi pensaiden ja puiden leikkaamiseen tai istutustöihin liittyen.

Kaikki alkoi kesätöistä

Aikanaan Melander innostui viheralasta ensimmäisessä kesätyöpaikassaan. Hän leikkasi nurmikkoa ja teki muita pieniä hoitotöitä.

“Työ oli mukavaa. Olen aina ollut kiinnostunut luonnosta, menin tuulen mukana”, Melander muistelee.

Melander opiskeli ylioppilaaksi ja viherartesaaniksi ammattikoulussa ja jatkoi opintoja maisemahortonomiksi ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä hän saa tehdä töitä mieluisassa ammatissa L&T:n viherpalveluissa.

“Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve liikkua luonnossa. Kun kulkee siellä ja aistii ympäristöä, tulee hyvä olo.”

Tarina on julkaistu 14.5.2020.

Katso myös