Asiakastarinat
21.04.2021 |

L&T kunnostaa huoltoasemien maita yhteistyössä Nesteen kanssa

Kun huoltoasema poistetaan käytöstä, sen maa-alueet tutkitaan ja kunnostetaan turvalliseksi uutta käyttöä varten. L&T on urakoinut Nesteelle kunnostustöitä ympäri maan.

Nesteellä on ympäri Suomen yhteensä lähes 800 liikenneasemaa, automaattiasemaa ja raskaan liikenteen tankkauspistettä. Ajan myötä verkosto elää strategian mukaisesti: asemia lopetetaan ja uusia rakennetaan tarpeiden mukaan.

”Osa asemista tulee elinkaarensa päähän, uusia avataan uusille liikepaikoille ja osa muutoksista johtuu ympäristölupasyistä”, kertoo Nesteen HSEQ-asiantuntija Pirjo Haasto.

Kun vanhoja asemia lopetetaan, niiden purkutöiden yhteydessä tutkitaan alueen haitta-aineet ja varaudutaan maamassojen käsittelyyn.

”Asemien historia voi olla pitkä ja polttonesteiden käsittelyn vaatimukset ovat ajan saatossa muuttuneet. Siksi haitta-aineet pitää tutkia etukäteen, että osataan toimia kaikin puolin asianmukaisesti. Maiden puhdistustarpeiden määrittelyä säätelevät lait ja asetukset”, Haasto sanoo.

”Kun tiedämme että purkukohde on tulossa, varaudumme kaikkeen ajoissa. Paikalliselle ELY-keskukselle tehdään asianmukaiset ilmoitukset, ja maiden kunnostus tehdään viranomaisten valvonnassa”, kertoo puolestaan rakennuttamispäällikkö Rami Pohtila.

Kokonaisurakkaan kilpailutuksen kautta

Vuonna 2020 L&T on urakoinut kahdeksan Nesteen purettavan aseman kaivutyötä ympäri maata, muun muassa Eurassa, Toijalassa, Urjalassa ja Vaasassa. L&T on Neste Markkinoinnin pitkäaikainen kumppani muissakin asioissa.

”Meillä on L&T:stä aiempia positiivisia kokemuksia, mutta nämä urakat kilpailutettiin normaalin prosessin kautta. L&T valikoitui toteuttajaksi kokonaisarvioinnissa. Tarjous oli sisällöltään kohdallaan, ja L&T tiedetään luotettavaksi toimijaksi”, Pohtila sanoo.

Työnjako tällaisissa maankunnostusurakoissa on selkeä. Neste johtaa urakkaa tilaajan näkökulmasta, ja työmaalla toimintaa koordinoi ulkopuolinen valvoja. L&T hoitaa kaivuutyöt ja maiden käsittelyn sekä huolehtii työn turvallisesta suorittamisesta alusta loppuun. Yhden aseman purku- ja kaivuutyön tyypillinen kesto on pari viikkoa.

Työtä tarkan valvonnan alla

”Kaikista kohteista on tehty etukäteen maaperätutkimukset, joissa arvioidaan kairauksien perusteella haitta-ainepitoisuuksia. Se antaa osviittaa, mitä on tulossa”, kertoo urakoiden kulusta yksikönpäällikkö Sami Lindroth L&T:ltä.

”Koko ajan työn edetessä valvoja ottaa näytteitä ja arvioi haitta-aineiden tasoja. Kaivamme niin kauan ja laajasti kuin on tarpeen.”

Valvoja myös selvittää viralliset maiden vastaanottopaikat, jonne kaivetut maat toimitetaan jatkokäsittelyyn. Myös L&T:llä on omia maiden käsittelylaitoksia.

Purettujen huoltoasemien maa-alueet jäävät kunnostuksen jälkeen muuhun käyttöön. Ne voivat päätyä kiinteistönomistajan piha-alueiksi tai uusien hallien tonteiksi, niitä voidaan kaavoittaa asuinkäyttöön tai puisto- ja virkistysalueiksi. Tärkeää kaikissa tapauksissa on, että maa-alue saadaan puhdistettua ympäristön ja ihmisten kannalta turvalliseksi ja terveelliseksi.

”Tällainen vastuullisuus on meidän tekemisemme ytimessä ja itsestäänselvyys. Se on mukana meidän arvoissamme ja yrityskulttuurissa”, sanoo Rami Pohtila.

Yhteistyö L&T:n kanssa on sujunut Pohtilan mukaan hyvin.

”Tämä oli ensimmäinen laajempi tämän kaltainen purku-urakka heidän kanssaan. Se, miten hyvin he selvisivät, oli jopa positiivinen yllätys. Valvojalta saadun palautteen perusteella L&T:n reagointi työn aikaiseen ohjeistuksen on ollut ripeää ja yhteistyö kentällä on toiminut moitteettomasti."

 

Kiinnostuitko? Katso täältä yhteystietomme »

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.