Asiakastarinat
12.02.2020 |

Labio kaasuttaa biojätteen hyötykäyttöön

Lahden Kujalassa on kiertotalouden yritysten keskittymä. Yksi yrityksistä on Labio Oy, vesiyhtiö Lahti Aquan ja Päijät-Hämeen Jätehuollon omistama biokaasu- ja kompostointilaitos. Labio tuottaa vuodessa 50 gigawattitunnin verran biokaasua – se vastaa noin 4 500 henkilöauton vuotuista kulutusta.

Esikäsittelyhallissa valtava murskain nielee pyöräkuormaajan sille syöttämää biojätettä. Se sisältää Meiran kahvijätteen lisäksi kaikkea mahdollista kuluttajien, kaupan ja muun yhteiskunnan tuottamaa orgaanista jätettä.

”Meillä on erikoistuttu pakattuihin ja vaativiin biojätteisiin, ja sitä varten käsittelylinjastoja ja murskaimia on uusittu. Haluamme panostaa palveluun, ja sovittaessa jätteen vastaanotto onnistuu vaikka 24/7”, kertoo tuotantopäällikkö Niko Wassholm.

Vaikealla jätteellä Wassholm tarkoittaa sitä, että biojäte voidaan toimittaa myös erilaisissa pakkauksissa trukkilavoineen – ne seulotaan pois käsittelyprosessissa. Esimerkiksi Meiran kahvijätteestä osa on epäkurantteja paahtoeriä, jotka tulevat Labiolle valmiissa kahvipaketeissa. Pakkaukset erotellaan ja toimitetaan kierrätettäväksi.

Labio käsittelee vuodessa noin 75 000 tonnia biojätettä ja lietteitä. Meiralta tuleva 160 tonnia kahvijätettä on kokonaisuudessa pieni osuus, mutta kahvijäte itsessään tuottaa hyvin kaasua.

”Biologinen prosessi pyörii koko ajan, sitä on mahdotonta ajaa nopeasti alas. Siksi tämä vaatii motivoituneen ja innostuneen porukan, joka haluaa pitää laitoksen tehokkaasti toiminnassa.”

Lahden laitos tuottaa raakakaasua, josta Gasum jalostaa biokaasua eteenpäin myytäväksi. Kaasun lisäksi Labio tuottaa maanparannuskompostia kasualustaksi ja tuorekompostia maanviljelyskäyttöön.

Labio Oy on perutettu 2003 nimellä Kujalan Komposti Oy. Kompostointilaitos aloitti toimintansa vuonna 2005 ja biokaasulaitos 2014. Laitosten toiminta-aikana on käsitelty biohajoavia jätteitä yhteensä 850 000 tonnia.

”Huoltoja varten on varakäsittelylinjastoja ja siksi huollot pystytään tekemään prosessien ollessa käynnissä. Olemme toimineet viisitoista vuotta ilman yhtään keskeytystä ja seisokkipäivää”, Wassholm kertoo ylpeänä.

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.