Asiakastarinat
08.05.2020 |

Koulut avautuvat jälleen – ylläpitosiivousta kannattaa tehostaa

Koululaiset pääsevät vielä tänä keväänä opinahjoonsa kahdeksi viimeiseksi viikoksi ennen kesälomia vajaat kaksi kuukautta kestäneiden poikkeustoimien jälkeen. Mitä siivous- ja hygieniakäytännöissä pitäisi ottaa huomioon, kun tyhjät käytävät täyttyvät jälleen koululaisista ja opettajista? Entä mitä tehdä, jos varotoimenpiteistä huolimatta koulussa todetaan koronaepäily?

Koronan aiheuttamia poikkeustoimia puretaan pikkuhiljaa, ja osana purkamistoimenpiteitä koulut avataan 14. toukokuuta alkaen. Koulujen avautuessa oppilaiden ja opettajien terveyden turvaamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Hyvä hygienia ja tihennetty siivoustaajuus ovat tehokkaimmat keinot viruksen leviämisen ennaltaehkäisyyn.

Minimoi koronatartuntariskit

Siisteys ja puhtaus ovat ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä. Tehostamalla normaalia ylläpitosiivousta ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta pystytään lisäämään oppimisympäristöjen turvallisuutta ja minimoimaan koronatartunnan riskejä. Tehostetussa ylläpitosiivouksessa siivouskertoja lisätään, ja tämän lisäksi kriittiset pinnat, kuten ruokaloiden ja luokkien ovenkahvat, pulpetit, porraskäytävien kaiteet sekä valokatkaisijat desinfioidaan säännöllisesti.

Vaikka tehostetussa ylläpitosiivouksessa aktiivisessa käytössä olevat pinnat desinfioidaan, sillä saadaan poistettua vain olemassa olevat bakteeri- ja viruskasvustot, ja seuraava koskettelija saattaa jättää jälleen uusia pöpöjä pinnoille. Käsihygieniasta koulupäivän aikana on siis syytä muistuttaa koululaisia jatkuvasti.

Muistisäännöt koronan leviämisen ehkäisemiseen kouluympäristössä:

 • Turvavälit – Kouluympäristössä turvavälien muistaminen ja niistä kiinni pitäminen voi olla toisinaan haastavaa. Onneksi turvavälittämistä voidaan helpottaa pienilläkin muutoksilla, kuten järjestämällä luokkahuoneiden ja ruokailutilojen istumajärjestykset turvavälit huomioiden. Koululaisille kannattaa myös havainnollistaa konkreettisesti turvavälin merkitys eri tilanteissa. Esimerkiksi limsapulloja ei kannata jakaa kavereiden kanssa.
 • Käsihygienia – Kaikkien kouluympäristössä työskentelevien on hyvä muistaa ahkera käsienpesu aina ulkoa tultaessa sekä ruokailun ja wc-käynnin yhteydessä. Myös käsidesin käyttöä kannattaa tehostaa ja käsidesipisteitä lisätä useampiin paikkoihin, kuten luokkahuoneiden oville sekä ruokaloiden sisäänkäynneille.
 • Yskiminen, aivastelu ja niistäminen turvallisesti – Koululaisia on hyvä muistuttaa käsitaipeeseen yskimisestä. Niistämisen jälkeen pestään aina kädet, ja nenäliina laitetaan roskikseen.
 • Kasvojen koskettelun välttäminen – Korona- ja muut virukset sekä bakteerit siirtyvät kasvoista, suusta ja nenän alueelta käsiin ja päinvastoin, jolloin tartuntavaara kasvaa.
 • Flunssaoireiden ilmaantuessa kehotetaan jäämään kotiin.

Myös huoltajat ja vanhemmat voivat auttaa ehkäisemään viruksen leviämistä kouluissa ottamalla tehostetut hygieniakäytännöt osaksi perheen normaalia arkea, ja muistuttamalla, että koululaiset huolehtivat turvaväleistä ja käsien pesusta kodin lisäksi myös koulussa.

Mitä jos koulussa todetaan koronavirustartunta?

Tehostetusta ylläpitosiivouksesta ja hygieniakäytäntöjen tehostamisesta huolimatta kannattaa varautua myös tilanteisiin, joissa koronavirusepäily todetaan oppilaalla tai opettajalla. Näiden tilanteiden varalle on hyvä tehdä valmis toimintasuunnitelma, jotta kriittisellä hetkellä pystytään toimimaan ripeästi ja estämään tartunnan leviäminen.

Toimi näin, jos koulussa havaitaan koronatartunta:

 • Selvitä, missä koulun tiloissa ja keiden kanssa tartunnan saanut on mahdollisesti oleskellut. Lähetä sairastunut kotiin ja varmista, ettei hänen tarvitse matkustaa joukkoliikennevälineillä.
 • Selvitä esimerkiksi vanhemmilta, voivatko he järjestää kotimatkan. Sairastuneelle voi antaa myös hengityssuojaimen mikäli sellaisia on saatavilla.
 • Pyydä muita oppilaita ja henkilökuntaa poistumaan niistä tiloista, joissa sairastunut on oleskellut, ja eristä tilat. Estä kulku näihin tiloihin esimerkiksi Pääsy kielletty -opastein.
 • Tiedota tartunnasta muulle henkilökunnalle, kouluterveydenhuollolle sekä kiinteistöä huoltavalle toimijalle.
 • Konsultoi asiantuntijoita, mikäli tälle on tarvetta.
 • Kartoita eristettyjen tilojen tarpeellisuus, käyttöaste ja riski leviämiselle – esimerkiksi vain yhden ryhmän käytössä olevan luokkahuoneen kohdalla eristäminen on helpompaa, kuin suurten yhteiskäyttöisten tilojen, kuten ruokalan tai aulatilojen.
 • Sovi eristettyjen tilojen desinfioinnista. Jos tila on helppo eristää, eikä sitä välittömästi tarvita, voi desinfioinnin pyytää tehostetun ylläpitosiivouksen yhteydessä. Jos tila on hankalasti eristettävä ja sitä tarvitaan nopeasti, tilaa paikalle desinfioinnin epidemiaiskuryhmä.

Kutsu desinfioinnin iskuryhmä paikalle

Lisää tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisen ehkäisystä

×
Lue lisää: Me pidämme paikat puhtaana ja kiinteistöjen olosuhteet kunnossa – pitäkää te turvaväliä.

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.