Koronan toisen aallon ehkäisy ja hygieniaturvallisuus työpaikoilla – näin pidät tartunnat kurissa
Vaikka yhteiskunta on nyt monin tavoin paremmin varautunut koronan tuomaan uhkaan kuin pandemian alkuvaiheessa, viruksen tuoma uusi normaali vaatii mittavia varotoimia edelleen. Vastuu uusien tartuntojen minimoinnista on lopulta meillä jokaisella.
Koronaviruspandemia ei laantunut ensivaiheessa itsestään, vaan aktiivisten rajoitustoimien ansiosta. Rajoituksien lieventämisen myötä tartuntariski kasvaa, kun ihmisten liikkuvuus ja kontaktit muihin ihmisiin lisääntyvät. Uuden tartunta-aallon ehkäisemisessä tulisi jokaisen kantaa kortensa kekoon.
Hygienia ja puhtaus ovat avainasemassa työpaikoilla, ja niihin kannattaakin suhtautua samalla vakavuudella nyt kuin pandemian ensimmäisessä aallossa. Siihen voidaan vaikuttaa niin toimitilojen yleisellä siivouksella ja puhtaanapidolla kuin jokaisen työntekijän henkilökohtaisella toiminnalla.
Näillä vinkeillä pidätte työpaikallenne paikat puhtaina, turvavälit kunnossa ja tartunnat kurissa!
Työpaikan puhtaus on jokaisen vastuulla
Jokainen ymmärtää jo varmasti huolellisen käsien pesemisen merkityksen sekä sen, että yskiminen, niistäminen ja aivastaminen tulisi tehdä erityistä varovaisuutta noudattaen.
Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Työpaikat ovat täynnä pintoja, joihin moni koskee paljain käsin päivän aikana. WC-tilat ovat itsestäänselviä riskialueita, mutta vaara viruksen leviämisestä voi olla jopa suurempi työpaikan yhteiskäytössä olevissa taukotiloissa – varsinkin siellä, missä syödään ja juodaan.
Jääkaapin ovenkahva, kahvikone, maitotölkki, mikroaaltouunin kahva ja säätimet, tiskikoneen luukku, vesihana, pöytäpinnat, tuolien käsi- ja selkänojat – nämä kaikki ovat pintoja, joihin kosketaan ennen ja jälkeen eväiden syönnin tai kahvinjuonnin.
Näiden lisäksi vaaran paikkoja ovat esimerkiksi ovenkahvat, valokatkaisijat, hissin painikkeet sekä yhteiskäytössä olevat työvälineet –näppäimistöt, hiiret, kopiokoneet, nitojat ja työpöytien pinnat.
Yhteisten tilojen ja työvälineiden hygieniasta kannattaakin huolehtia tehostetusti. Käsisaippua ja käsidesi sekä näkyvä ohjeistus niiden käytöstä tulisi kuulua jokaisen taukotilan perusvarustukseen.
Ohjeistuksella ja käsidesipullolla on tehoa vain, jos jokainen työntekijä kantaa edelleen kortensa kekoon vastuullisella toiminnalla. Se tarkoittaa oma-aloitteista käsihygieniasta ja turvaväleistä huolehtimista sekä yhteisten pintojen ja työvälineiden puhdistamista käytön jälkeen.
Kyse ei ole vain oman tartuntavaaran minimoimisesta, vaan koko työyhteisön turvallisuudesta. Suuri osa työikäisten koronavirustartunnoista on tartunnan alkuvaiheessa lähes oireettomia, mutta tartunnastaan tietämätön kantaja voi silti tartuttaa muita.
Lue myös: 10 vinkkiä varautumiseen – näin suojaat oman organisaatiosi koronavirukselta
Tehostettu ylläpitosiivous pitää työpaikan hygieniatason korkealla
Koronapandemian huippuaikana varsinkin moni tietotyöläinen teki töitään mahdollisuuksien mukaan kotoa käsin, ja liikkumista ja kontakteja muihin ihmisiin rajoitettiin. Työpaikkojen ollessa jälleen auki puhtaanapidon tahtia kannattaa kiristää. Sopiva siivouskertojen tiheys ja perusteellisuus riippuu tietenkin mm. henkilöstön määrästä sekä tehtävän työn ja toimitilojen luonteesta.
L&T:n tehostettu ylläpitosiivous sisältää tavanomaisen likaisten pintojen puhdistamisen lisäksi aktiivisessa käytössä olevien, kriittisten pintojen desinfioinnin. Siivouskertoja ja desinfiointiaineiden käyttöä lisäämällä voidaan näiden kosketuspintojen turvallisuudesta huolehtia koronariskin aikana.
Lue myös: Puhtaudella koronaa vastaan – tehostetun siivouksen ja desinfioinnin rooli koronaepidemiassa
Entä jos työpaikalla ilmenee varotoimista huolimatta koronaepäily?
Organisaation kannattaa edelleen varautua siihen, että kaikista varautumistoimista huolimatta koronavirus voi löytyä myös omalta työpaikalta. Tartuntaepäilyyn on aina suhtauduttava vakavasti: ei riitä, että tartuntaa kantavan lähettää kotiin, vaan tilanne vaatii toimenpiteitä myös tilojen eristämisen ja puhdistamisen sekä muulle henkilöstölle tiedottamisen suhteen.
Lue tarkemmat toimintaohjeemme: Epäiletkö koronavirustartuntaa toimitiloissasi? Toimi näin
Vinkki: voit myös ladata tulostettavan pdf-version ohjeesta oman organisaatiosi käyttöön!
Kun pelissä on työntekijöiden ja asiakkaiden terveys ja toiminnan jatkuvuus, on entistä tärkeämpää, että siivous ja desinfioinnit tehdään ammattitaitoisesti. Edes vahvat puhdistusaineet eivät korvaa osaamista tai takaa parasta mahdollista lopputulosta.
L&T desinfiointi- ja puhdistuspalveluiden käytössä on turvallinen ja myrkytön desinfiointiaine, joka tehoaa koronavirukseen tekemättä bakteereista tai mikrobeista vastustuskykyisempiä. Menetelmä eroaa monista muista markkinoilla olevista desinfiointimenetelmistä ja toimii myös orgaanisen lian läpi.
Epidemia-iskuryhmämme rientää tarvittaessa hätiin
Jos toimitiloissasi on oleillut koronavirusepäilty, ja tilanne vaatii pikaista reagointia, voit tilata paikalle iskuryhmämme, joka on valmiina vastaamaan hälytysluontoisiin desinfiointitarpeisiin. Iskuryhmät hoitavat puhdistuksen ripeästi, jolloin tila saadaan nopeasti takaisin käyttöön. Voit tilata iskuryhmän paikalle ottamalla yhteyttä L&T:n 24/7 koronapalvelunumeroon 010 636 2130.
Oli kyseessä kiireellinen tai kiireetön koronaan liittyvien siivouspalveluiden tarve, desinfiointi- ja puhdistuspalvelumme tarjoavat sopivan ratkaisun.
Kaipaatko lisätietoja?
Tutustu tarkemmin koronavirukseen liittyviin palveluihimme:
Koronavirustietopaketti asiakkaille
Lisää vinkkejä turvallisen työskentelyn tueksi löydät maksuttomasta oppaastamme. Voit ladata sen itsellesi alta.