Asiakastarinat
22.02.2018 |

Tokmanni nostaa kierrätysastetta ja pienentää jätekustannuksia

Vuonna 2017 Tokmanni avasi 14 uutta myymälää ympäri Suomen. Se tarkoitti samalla yrityksen jätemäärien kasvua. Yhteistyö Lassila & Tikanojan Ympäristöpalvelujen kanssa aloitettiin vuoden alussa, minkä seurauksena Tokmannin kierrätysaste nousi yli kymmenen prosenttiyksikköä.

L&T ja Tokmanni suunnittelivat yhteistyössä ympäristöhuollon kokonaisuuden, jonka ansiosta yrityksen kierrätysastetta parannettiin kokonaisjätemäärien kasvusta huolimatta. Kun vuonna 2016 Tokmannin kierrätysaste oli 51,73 prosenttia, se nousi vuodessa 62,13 prosenttiin.


“Yli kymmenen prosenttiyksikön nousu yhdessä vuodessa on loistava saavutus. Se paitsi karsi hiilidioksidipäästöjämme, myös pienensi jätekulujamme”, kertoo Tokmannin turvallisuus- ja kiinteistöosaston päällikkö Seppo Tokola.

Sekajätteen määrää karsittiin tehostamalla lajittelua
Tokmannilla tarkennettiin lajittelua kokonaisvaltaisesti. Kierrätettäviin jakeisiin lisättiin metalli, lasi, muovi sekä pakattu bio. Lisäksi L&T lanseerasi myymäläkierroksia, joissa uudistuksia käytiin läpi tokmannilaisten kanssa.

Esimerkiksi muovin lisääminen lajiteltaviin jakeisiin pienensi Tokmannin sekajätteen ja energiajakeen määriä, mikä vähensi jätekustannuksia. Myös vanhojen kierrätysmateriaalien käsittelyä tehostettiin – ja jopa puolet myymälöistä tulleesta kokonaisjätemäärästä oli pahvia.

“L&T on loistava kumppani, koska pienilläkin paikkakunnilla on resurssit kerätä kaikki materiaalit sekä tarjota toimiva kalusto ja hyvät alihankkijat”, sanoo Tokola.

tokmanni_1280_490_kansikuva

L&T:läisten käsien kautta kulki yli puoli miljoonaa kuormalavaaTokmannin Mäntsälän logistiikkakeskuksessa on neljä L&T:n työntekijää, jotka vastaavat koko logistiikkakeskuksen jätehuollosta ja kierrätyksestä. Sieltä käsin johdetaan myös kuormalavatoimintaa, jossa yli puoli miljoonaa lavaa kierrätettiin, korjattiin ja toimitettiin uudelleenkäyttöön.

“Yksi kuormalava painaa noin 15 kiloa. Siitä voi laskea, että puuta pyörii kiertotaloudessa toiminnan ansiosta yli 7 miljoona kiloa.”

Hyvä tekemisen meininki yhteistyössä edistää myös Tokmannin vastuullisuutta

Tokmanni haluaa kantaa vastuun ympäristöstään ja kehittää toimintaansa jatkuvasti kestävämpään suuntaan, esimerkiksi muutama myymälöistä toimii osittain aurinkoenergialla.

“Mitä paremmin olemme kiertotaloudessa mukana, sitä pienemmät ovat kustannuksemme – varsinkin, kun tulevaisuudessa erilaiset ympäristömaksut tulevat nousemaan. Haluamme näyttää konkreettisilla teoilla, että me olemme vastuullisesti toimiva yritys.”

Kiitosta Tokolalta saa toimiva kokonaisuus, avoin kanssakäyminen ja se, että toiminnassa ei ole piilokuluja.

“Meillä on hyvä tekemisen meininki! Kierrätysaste kertoo, että fiksu henkilökuntamme on oppinut kierrättämään entistä tehokkaammin.”

L&T on tuottanut siivouspalveluita Tokmannille yli 10 vuotta. Lisäksi vuoden 2017 loppupuolella allekirjoitettiin sopimus myymälöiden sekä hallinto- ja logistiikkakeskuksen kiinteistöhuollosta.

Katso videolta, mitä varastomiehemme Jukka Kuisma kertoo työstään Tokmannilla:

 

×
Laitetaan yhdessä Suomen kierrätysaste nousuun

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.