Asiakastarinat
01.02.2018 |

Kiinteistöpäällikkö! Kierrätystavoitteet on tehty rikottaviksi

Kiinteistön jätehuolto nähdään usein sarjana mekaanisia suoritteita. Jätteet viedään niille tarkoitettuihin keräysastioihin ja jäteoperaattori kuljettaa ne sieltä tietyin väliajoin pois. Jos astiat pursuavat, tyhjennysväliä tihennetään – ja päinvastoin.

Kaiken tämän taustalla vaikuttaa lainsäädäntö, jossa muun muassa ilmenee kansalliset kierrätystavoitteet. Esimerkiksi yhdyskuntajätteen kierrätystavoite on tällä hetkellä 50 %, mutta kansallisesti yllämme vasta 41 %:iin. Jotta tavoitteeseen päästään, ahkeria kierrättäjiä palkitaan pienemmillä jätemaksuilla.

Kiertotalous on käytännön tekoja

Lain noudattaminen on kuitenkin vasta minimitaso, josta pitäisi suoriutua joka päivä. Osa kiinteistöistä ja yrityksistä näkee kiertotaloudessa ja kierrättämisessä tavan rakentaa vastuullista brändiä, ja vie jätehuollon kehittämisen astetta pidemmälle.

Sen sijaan, että ainoastaan kierrätettäisiin jätteet oikeisiin astioihinsa, niille mietitään eri jatkojalostusmahdollisuuksia. Esimerkiksi biojätteestä voidaan tehdä biokaasua ja multaa, jotka myydään edelleen hiilineutraalina biokaasuna ja puutarhamultana. Näin materiaali kiertää jatkuvasti.

Laajemmin katsottuna kiertotalousajattelu näkyy uudenlaisessa tavassa toimia, jossa materiaali ei lakkaa olemasta, sekä uudentyyppisissä digitaalisissa ratkaisuissa, jotka ohjaavat kuluttajaa ostamaan palvelua itse tekemisen sijasta. Esimerkkejä tällaisista palveluista ovat ruokaa toimittava Wolt sekä L&T:n Helppovarasto ja Helpponouto, jonka kautta voi vaikkapa kierrättää vanhan sohvan.

Maailma ei ole vielä valmis

Kiertotalouteen liittyvä sääntely elää ja muuttuu jatkuvasti, eikä maailma ole siltä osin vielä valmis. EU:n kiertotalouspaketista johtuen jätehuoltoon tulee varmasti vielä lisää sääntelyä ja tarkennuksia. Samalla vapaaehtoinen kiertotalousajattelu ja toiminnan kehittäminen tulevat kasvattamaan suosiotaan.

Vaikka kiinteistön jätehuollon kehittämisen ajurina ei olisikaan brändityö tai uudenlainen liiketoiminta, siihen kannattaa panostaa jo pelkästään säästöjen ja kustannusten hallittavuuden vuoksi. Kun asiat tekee alusta alkaen fiksusti, investointi maksaa itsensä takaisin.

Fiksuun tekemiseen liittyy myös lakien ja asetusten ymmärtäminen. Jätteen tuottaja muun muassa vastaa siitä, että jäte on sitä, mitä astiassa lukee. Kiinteistön käyttäjät on siis opetettava lajittelemaan oikein, jotta he eivät tee virheitä, jotka voivat aiheuttaa riskin ympäristölle.

Mikä on kiinteistösi tavoitetila?

Kehitystyö kannattaa aloittaa pienin askelin. Aivan ensiksi voit tarkistaa Kiinteistöpäällikön Jätelaskurista toimiiko kiinteistösi jätehuolto tällä hetkellä optimaalisella tasolla. Kun lähtötila on selvillä, tiedät kuinka suuri kuilu nykytilan ja tavoitetilan välillä on.

Ja jos kaipaat apuja ja vinkkejä kuilun ylittämiseen, me autamme mielellämme!

Klikkaa tästä Kiinteistöpäällikön Jätelaskuriin

×
Siirry tietopankkiin: Käytännön oppaita, tallenteita ja katsauksia toimintasi tehostamiseen

Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi

Valitse sinua kiinnostavat aiheet.